Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 29 Δεκ 2021
Κρυπτο-απάτες 7,7 δισ. δολ. το 2021
Κλίκ για μεγέθυνση




© Dušan Zidar | Dreamstime.com



29.12.2021, 16:39


Φέτος, συνολικά 390.000 «επενδυτές» μέσω του ανταλλακτηρίου Τhodex, κυρίως από την Τουρκία, έχασαν κρυπτονομίσματα αξίας μεγαλύτερης των 2 δισ. δολαρίων, σχεδόν δηλαδή το 90% όσων συνολικά εκλάπησαν μέσω σχημάτων rug pulls («τράβηγμα χαλιού»).

Στα 7,7 δισ. δολάρια εκτοξεύτηκε φέτος ο «τζίρος» των απατεώνων που έδρασαν στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Chainanalysis, τα ποσά που έκλεψαν οι αετονύχηδες του ψηφιακού χρήματος από τα θύματά τους αυξήθηκαν φέτος κατά 81% σε σχέση με το 2020· έτος κατά το οποίο το μέγεθος της απάτης στις αγορές κρυπτονομισμάτων ήταν σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το 2019 κυρίως εξαιτίας της απουσίας μεγάλης κλίμακας σχημάτων Πόντζι.

Αντίθετα, στη φετινή μεγάλη άνοδο των κρυπτο-κλοπιμαίων καθοριστικό ρόλο είχε το «αεροπλανάκι» της ρωσικής επενδυτικής εταιρείας Finiko που κατάφερε να αποσπάσει από τα ανύποπτα θύματά της, κυρίως ρωσόφωνους χρήστες της Ανατολικής Ευρώπης, πάνω από 1,1 δισ. δολάρια. Η επενδυτική πυραμίδα της Finiko με έδρα το Καζάν της ΝΔ Ρωσίας λειτούργησε από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Ιούλιο του 2021.

Υποσχόμενη μηνιαίες αποδόσεις έως και 30% όπως και ευκαιρίες αγοράς διαμερισμάτων και αυτοκινήτων με μεγάλη έκπτωση, κάλεσε αρχικά τους χρήστες της να επενδύσουν σε αυτήν είτε με Bitcoin είτε με Tether, ενώ στη συνέχεια κυκλοφόρησε το δικό της κρυπτονόμισμα που διαπραγματευόταν σε διάφορα ανταλλακτήρια. Στους 19 μήνες που κράτησε η δράση της η Finiko συγκέντρωσε κεφάλαια 1,5 δισ. δολαρίων μέσω 800.000 διαφορετικών καταθέσεων. Κατέρρευσε όταν οι επενδυτές της ξύπνησαν μια μέρα συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορούσαν πλέον να αποσύρουν κεφάλαια από τους λογαριασμούς τους στην εταιρεία.

Στη μεγάλη αύξηση του τζίρου από τις απάτες σε κρυπτονομίσματα συνέβαλε και η ανάδυση των σχημάτων rug pulls (τράβηγμα του χαλιού) - ένας σχετικά νέος τύπος απάτης όπου οι προγραμματιστές ανάπτυξης ενός νέου κρυπτονομίσματος το εγκαταλείπουν ξαφνικά παίρνοντας μαζί τους και τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει έως εκείνη τη στιγμή οι χρήστες του. Τα rug pulls αναδείχθηκαν στη σημαντικότερη απάτη του οικοσυστήματος των αποκεντρωμένων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (DeFi).

Ηταν υπεύθυνα για το 37% των συνολικών εσόδων που συγκεντρώθηκαν από απάτες με κρυπτονομίσματα φέτος έναντι αντίστοιχου μεριδίου μόλις 1% το 2020. Οι απατεώνες συγκέντρωσαν από τα…χαλιά και το απότομο τράβηγμά τους κρυπτονομίσματα αξίας μεγαλύτερης των 2,8 δισ. δολαρίων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο σχήμα rug pulls του 2021 δεν ήταν πρότζεκτ DeFi. Ηταν επικεντρωμένο στο Thodex, ένα μεγάλο τουρκικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, του οποίου ο διευθύνων σύμβουλος εξαφανίστηκε λίγο μετά την επιβολή μπλόκου στη δυνατότητα των επενδυτών να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους. Εκτιμάται ότι συνολικά 390.000 «επενδυτές» του Τhodex έχασαν κρυπτονομίσματα αξίας μεγαλύτερης των 2 δισ. δολαρίων, σχεδόν δηλαδή το 90% όσων συνολικά εκλάπησαν μέσω σχημάτων rug pulls το 2021.

Η έκθεση της Chainanalysis διαπίστωσε ακόμη ότι παρά τη σημαντική φετινή αύξηση των εσόδων από τις απάτες κρυπτονομισμάτων, αυτά είναι περίπου τα ίδια με το 2020 αν εξαιρεθούν τα σχήματα rug pulls και η ανάλυση περιοριστεί στις επενδυτικές απάτες ακόμη και με την πυραμίδα Finiko. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των καταθέσεων σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις που συνδέονται με απάτες κρύπτο υποχώρησε κάθετα από τα 10,7 εκατομμύρια σε 4,1 εκατομμύρια, κάτι που σημαίνει ότι τα μεμονωμένα θύματα ήταν λιγότερα αλλά και ότι το μέσο ποσό που κλάπηκε από καθένα από αυτά αυξήθηκε.

Οι στρατηγικές ξεπλύματος των χρημάτων που έκλεψαν οι απατεώνες δεν άλλαξαν και τόσο πολύ. Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, τα περισσότερα κρυπτονομίσματα που στάλθηκαν από διευθύνσεις απάτης κατέληξαν σε mainstream ανταλλακτήρια.

Μια ακόμη σημαντική διαπίστωση της φετινής μελέτης της Chainanalysis ήταν ότι ενώ οι απάτες στα κρυπτονομίσματα αυξήθηκαν, η μέση διάρκεια ζωής αυτών μειώθηκε. Οι οικονομικές απάτες που παρέμεναν ενεργές ανά πάσα στιγμή του έτους -δηλαδή οι διευθύνσεις τους δέχονταν κεφάλαια- αυξήθηκαν συγκεκριμένα φέτος στις 3.300 από 2.052 το 2020. Η άνοδος αυτή συμβάδισε με μια άλλη τάση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τη διαρκή σμίκρυνση της διάρκειας ζωής των σχημάτων οικονομικής απάτης. Ενα μέσο σχήμα απάτης παρέμεινε ενεργό πέρυσι μόλις για 70 ημέρες έναντι 192 ημερών το 2020 και 2.369 ημερών το 2013. Μία από τις αιτίες αυτής της συρρίκνωσης είναι η βελτίωση ανίχνευσης και δίωξης των κρυπτο-απατεώνων. Νιώθοντας πιο κοντά τους διώκτες τους σε σχέση με το παρελθόν οι τελευταίοι επιλέγουν να τερματίσουν τα σχήματα της απάτης νωρίτερα.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου