Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 04 Ιαν 2021
Μούδιασμα στην αγορά από το ολικό «λουκέτο»
Κλίκ για μεγέθυνση

Από νωρίς έκανε μπαμ πως θα κάνει βζιννν η αγορά...

EUROKINISSI / Γ.Τ. ΥΠ.ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 04.01.2021, 10:13

 

Ματαιώνεται η... 4η Βιομηχανική Επανάσταση (τουλάχιστον) μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, την ώρα που το υπουργείο Ανάπτυξης την... προπονούσε για τη μετάβαση από το «click away» στο «click inside»

Ποδαρικό με ακυρώσεις και παλινωδίες έκανε στο 2021 η κυβέρνηση, παίρνοντας πίσω πριν αλέκτορα φωνήσαι την υπόσχεση του υπουργού Ανάπτυξης για άνοιγμα της λιανικής σε ζώνες, επιβάλλοντας αιφνιδιαστικά νέο σκληρότερο λοκντάουν στην αγορά, διάρκειας μίας εβδομάδας. Κι ενώ ο Αδωνις Γεωργιάδης πανηγύριζε πρωί του Σαββάτου στο αγαπημένο του ΣΚΑΪ για την υποτιθέμενη επιτυχία του click away και έταζε συντόμως «click inside», σε λιγότερο από δύο ώρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τον άδειασε εξίσου πανηγυρικά, κλείνοντας όλα τα καταστήματα πλην τροφίμων από 3 έως 11 Ιανουαρίου.

Ερωτήματα για τις εκκρεμείς παραγγελίες στα καταστήματα, αγωνία για τις χειμερινές εκπτώσεις

Ετσι, ξανακλείνουν βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ και αναστέλλεται η παραλαβή εκτός καταστήματος, με τις όποιες αγορές να παραδίδονται μόνο κατ'οίκον, επιβαρύνοντας εκ νέου τις ταχυμεταφορές.

Βέβαια ο Αδωνις, επιδεικνύοντας προσαρμοστικότητα χαμαιλέοντα, με νέα τιτιβίσματα και τηλεοπτικές εμφανίσεις, αφού έκανε γαργάρα τις πρωινές του δηλώσεις, σύστησε υπομονή και επιφυλάχθηκε για επιστροφή στην κανονικότητα, δηλαδή στο προηγούμενο καθεστώς, από τη μεθεπόμενη εβδομάδα και βλέπουμε. 

Την Κυριακή επανήλθε δριμύτερος, ισχυριζόμενος ότι γνώριζε για το επικείμενο κλείσιμο της αγοράς από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά δεν το ανακοίνωσε επίτηδες για να μην προκληθούν φαινόμενα συνωστισμού. Η παραδοχή αυτή σημαίνει ότι είτε έλεγε συνειδητά ψέματα, όταν υποσχόταν άνοιγμα της λιανικής λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του νέου λοκντάουν, είτε ότι απλώς έριχνε στάχτη στα μάτια των εμπόρων, καλλιεργώντας τους φρούδες ελπίδες.

Απαλλαγή ενοικίου

Σαν αντίμετρο στο επταήμερο νέκρωμα της αγοράς το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την απαλλαγή καταβολής ενοικίου τον Ιανουάριο, για όλες τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, αποζημιώνοντας τους ιδιοκτήτες των ακινήτων στο 80% της αξίας του ενοικίου και στο 60% σε περίπτωση νομικών προσώπων.

Επιπλέον, εκτός από το λιανεμπόριο, την εστίαση, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τα κομμωτήρια κ.λπ. δεν θα πληρώσουν ενοίκιο τον Γενάρη ούτε οι υπηρεσίες μεταφορών και τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία), αναγνωρίζοντας ότι «πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό».

Κατά τα άλλα θα ισχύσει, όπως είχε προαναγγελθεί, η απαλλαγή του 80% του ενοικίου τον Φεβρουάριο για τις κλειστές επιχειρήσεις, με το κράτος να καταβάλλει το 60% του συμφωνημένου μισθώματος στους ιδιοκτήτες των ακινήτων ή το 40% στην περίπτωση που οι εκμισθωτές είναι νομικά πρόσωπα.

Οπως ήταν αναμενόμενο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν τους νέους κυβερνητικούς αυτοσχεδιασμούς – που δεν εξαντλούνται στο ανοιγοκλείσιμο της αγοράς, αλλά περιλαμβάνουν το φιάσκο με τις ακυρώσεις εμβολιασμών και τις μονομερείς αποφάσεις για άνοιγμα των σχολείων στις 11/1, ερήμην των εμπειρογνωμόνων. Για «επιτελικό λοκντάουν» έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για «κυβέρνηση ράβε-ξήλωνε» το ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ το ΜεΡΑ25 κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανευθυνότητα αλλά και δολιότητα στη διαχείριση της πανδημίας.

Αρνητική εξέλιξη χαρακτήρισε το νέο λοκντάουν ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Β. Κορκίδης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι απώλειες θα είναι περιορισμένες αν τα μαγαζιά ανοίξουν στις 11 Γενάρη που ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσεις.

● Ερώτημα για το click away: Μέχρι χθες δεν είχε διευκρινιστεί πως θα παραδοθούν οι παραγγελίες που εκκρεμούν για παραλαβή εκτός καταστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπορικοί σύλλογοι προσανατολίζονται είτε σε μετάθεση της παραλαβής μετά τις 11 Ιανουαρίου, είτε σε παράδοση κατ’ οίκον με υπαλλήλους κάθε καταστήματος. Σε κάθε περίπτωση η καθυστέρηση στις αποστολές είναι δεδομένη.

Τι προβλέπεται για λειτουργία επιχειρήσεων και απαγόρευση μετακινήσεων

Σχεδόν όλο το υπουργικό συμβούλιο υπογράφει την κοινή υπουργική απόφαση για το ολικό λοκντάουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 6 το πρωί. Η ΚΥΑ «πατάει» σε όλες τις προηγούμενες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις επικυρώσεις τους, καθώς και στη σχετική εισήγηση της «Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19» και προβλέπει μεταξύ άλλων:

■ Την απαγόρευση των συναθροίσεων, δημόσιων και ιδιωτικών, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

■ Τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων με το αναγκαίο προσωπικό, την υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας, την υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, την εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού, την τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου και την πραγματοποίηση συναντήσεων εργασίας ή με τηλεδιάσκεψη ή με τήρηση απόστασης του ενάμισι μέτρου και με συμμετοχή έως επτά ατόμων.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα ειδικότερα ζητήματα που ανάγονται στην εύρυθμη διεξαγωγή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών της χώρας, καθώς και εκείνα που, κατά περίπτωση και κατά την κρίση του οργάνου διοίκησης εκάστης αυτών, έχουν κατεπείγοντα χαρακτήρα και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, ρυθμίζονται με αποφάσεις των οργάνων διοίκησης αυτών.

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

■Για δικαστήρια, νοσοκομεία, χώρους λατρείας, νεκροταφεία, σχολεία, επανέρχονται σε ισχύ οι περιορισμοί του Νοεμβρίου.

■ Τα κέντρα διασκέδασης και η εστίαση -πλην φοιτητικών εστιατορίων και εστιατορίων και καφέ εντός ξενοδοχείων- παραμένουν σε πλήρη αναστολή. Επιτρέπονται το take away και το delivery.

■ Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα και με μεγίστη πληρότητα 65%. Στα ταξί επιτρέπεται 1 επιβάτης πέραν του οδηγού και μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού στα διπλοκάμπινα και τύπου BAN. Σε περίπτωση που επιβάτης δεν φέρει μάσκα, δεν του επιτρέπεται η είσοδος στο μέσο μεταφοράς.

■ Τα καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), τα φαρμακεία και συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργήσουν με τους γνωστούς περιορισμούς και ωράριο μέχρι 20.30, με εξαίρεση για τα καταστήματα τροφίμων της λειτουργίας υπηρεσιών διανομής έως τη 1.00.

■ Λαϊκές αγορές: θα λειτουργήσουν ή με επέκταση του χώρου όπου αναπτύσσονται ή με το 50% των παραγωγών/εμπόρων με πέντε μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων σε κάθε αγορά (κύρια και παράλληλη).

■ Τα καταστήματα πώλησης καπνικών και ψιλικών προϊόντων θα λειτουργούν έως τις 20.30. Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν 24 ώρες.

■ Ολο το υπόλοιπο λιανικό εμπόριο τίθεται σε αναστολή λειτουργίας, με την εξαίρεση των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων.

■ Διατηρούνται οι απαγορεύσεις μετακίνησης, με την εξαίρεση των εργαζομένων και των γνωστών λοιπών 6 λόγων μετακίνησης (λόγοι υγείας, μετάβαση σε κατάστημα ή τράπεζα, μετάβαση για βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, τελετές, σωματική άσκηση, εφάπαξ μετάβαση στη μόνιμη κατοικία). Διατηρείται ως λόγος κατ' εξαίρεση μετακίνησης εκτός περιφέρειας διαμονής η συγκομιδή αγροτικών προϊόντων.

Αφορολόγητες οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων

Επιδοκιμάζουν οι ιδιοκτήτες την απαλλαγή ενοικίου για τις κλειστές επιχειρήσεις, αλλά ζητούν γρήγορη καταβολή της κρατικής αποζημίωσης

Θετικά υποδέχτηκαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την κυβερνητική απόφαση για πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που θα μείνουν κλειστές μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα από το ενοίκιο του Ιανουαρίου, διατυπώνοντας ωστόσο την απαίτηση για ταχύτερη εκκαθάριση και καταβολή των κρατικών αποζημιώσεων, που είναι αφορολόγητες.

Πρακτικά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών απαλλάσσει τις επιχειρήσεις σε λιανεμπόριο, εστίαση, πολιτισμό, αθλητισμό, γυμναστήρια, τουρισμό, μεταφορές, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία από το 20% του μισθώματος που θα κατέβαλλαν στους ιδιοκτήτες για το ενοίκιο του Ιανουαρίου με βάση την αρχική απόφαση. Για το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος οι ιδιοκτήτες θα αποζημιωθούν από τον προϋπολογισμό. «Με αυτό τον τρόπο, επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 80% στο κράτος και κατά 20% στον εκμισθωτή» διευκρινίζει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Επιπλέον τα νομικά πρόσωπα-ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνονται σε κλειστές επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν για το 60% του μισθώματος τον Ιανουάριο. Για τον Φεβρουάριο οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές τις γιορτές και θα μείνουν κλειστές κι αυτή την εβδομάδα θα έχουν έκπτωση ενοικίου 80%, όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, με επιμερισμό του κόστους του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στις επιχειρήσεις-ενοικιαστές και 20% στους εκμισθωτές. Τα νομικά πρόσωπα- ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα αποζημιωθούν για το 40% του μισθώματος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), αφού υπογραμμίζει επιδοκιμαστικά ότι η αποζημίωση των ιδιοκτητών από το κράτος είναι αφορολόγητη, σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που κοινοποιείται στον υπουργό Ανάπτυξης και στον διοικητή της ΑΑΔΕ, ζητεί την άμεση εκκαθάριση και καταβολή των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες. Η ΠΟΜΙΔΑ χαρακτηρίζει «θετική εξέλιξη» την κυβερνητική εξαγγελία για αναστολή της καταβολής του ενοικίου Ιανουαρίου, αλλά υπό τέσσερις προϋποθέσεις:

■ να αναπροσαρμοστεί η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων μείωσης ενοικίου, ώστε ο έλεγχος να γίνεται αυτόματα, μέσω του ΑΦΜ και ΚΑΔ, και η εκκαθάριση και καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στον ιδιοκτήτη να γίνεται άμεσα.

■ να καταβληθούν εντός Ιανουαρίου οι οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες για τις μειώσεις ενοικίων Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 και να δοθεί παράταση για διορθώσεις σε όλες τις λανθασμένες δηλώσεις του διαστήματος Μαρτίου-Οκτωβρίου, με βάση τις προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ, ώστε να εκκαθαριστούν και αυτές.

■ να ισχύσει και υπέρ των ιδιοκτητών αυτών κάθε διαδικασία ρύθμισης, αναστολής ή παράτασης των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεών.

■ να εκδοθεί άμεσα η απόφαση με τους ΚΑΔ Ιανουαρίου 2021, «ώστε να αποφευχθεί η γενικευμένη αντίληψη ότι η μη καταβολή ενοικίου αφορά τους πάντες».

Παρατάσεις φορολογικών υποχρεώσεων

Σειρά παρατάσεων σε προθεσμίες υποχρεώσεων υποβολής φορολογικών και άλλων δηλώσεων επιχειρήσεων και φορολογουμένων δόθηκε στην εκπνοή του χρόνου. Μεταξύ άλλων:

● Μέχρι αύριο 5/1/2021 τρέχει η προθεσμία υποβολής υπευθύνων δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων για τις αναστολές μηνός Δεκεμβρίου για εργοδότες και εργαζόμενους.

● Εως την 31η Ιανουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για επιχειρήσεις και εργοδότες να εφαρμόσουν το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας στους εργαζομένους τους σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων και για την προσαρμογή του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης όσων εργαζομένων δουλεύουν με φυσική παρουσία. Για το διάστημα εφαρμογής της τηλεργασίας αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων.

● Εως την 26η Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων των οποίων η καταληκτική προθεσμία ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2020. Αφορά τροποποιητικές δηλώσεις για ποσά αγροτικών επιδοτήσεων προηγούμενων ετών, δηλώσεις του 2019 σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου, δηλώσεις φορολογούμενων των οποίων έγινε δεκτό το αίτημα μεταφοράς της φορολογικής τους κατοικίας στο εξωτερικό, τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος από μισθωτούς ή συνταξιούχους με αναδρομικά μισθών ή συντάξεων προηγουμένων ετών και τροποποιητικές δηλώσεις λόγω εκπρόθεσμης αποστολής ηλεκτρονικού αρχείου στην ΑΑΔΕ από τον εργοδότη ή φορέα που έχει την υποχρέωση αποστολής.

● Μέχρι τις 31 Μαρτίου παρατείνεται η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ενώπιον της Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου