Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 03 Ιαν 2021
74.400€ θα κοστίσει στους Αθηναίους η Πρωτοχρονιάτικη έκπληξη Μπακογιάννη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης μετά τις σκανδαλώδεις δαπάνες για τον “Μεγάλο περίπατο” και την αποτυχία στην πλατεία Ομόνοιας θέλησε να ρεφάρει υποσχόμενος μια μεγάλη έκλπηξη για την έλευση του 2021. Γι’αυτό ετοίμασε ένα show με πυροτεχνήματα, το οποίο όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Μπάκου για το Νόστιμον Ήμαρ κόστισε, περισσότερο από κάθε άλλο χρόνο ενώ ήδη μπαίνουμε σε νέα διεθνή ύφεση.

Η ηγεσία του δήμου, αποφάσισε τον περασμένο Νοέμβριο να δαπανήσει τα τριπλάσια χρήματα από αυτά που δαπάνησε τον Απρίλιο του 2020 για την ρίψη πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών στον Αττικό ουρανό, στα πλαίσια του εορτασμού της έλευσης του 2021. Το ποσό των 74400€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αποτελεί το μεγαλύτερο ποσό που έχει δεσμεύσει δημαρχία στον προϋπολογισμό της για μια τέτοια δαπάνη.

Βρήκαμε στο σύστημα “Προμηθέας” τις σχετικές συμβάσεις των τελευταίων τεσσάρων περιπτώσεων που ο Δήμος Αθηναίων ανέθεσε μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού την προμήθεια και ρίψη πυροτεχνημάτων στα πλαίσια εορτασμών στην πόλη.

Εορτασμός έλευσης 2021

Η σύμβαση που υπέγραψε ο ΟΠΑΝΔΑ μέσω της προέδρου του κ. Άννας Ροκοφύλλου με την εταιρία Φ.ΝΑΝΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ στις 30/12/2020, προβλέπει την καταβολή του ποσού των 60.000,00€ (+φπα) για το εν λόγω έργο.

Εορτασμός Πάσχα 2020

Στις 16/4/2020 η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ είχε προχωρήσει σε σύμβαση με την ίδια εταιρία για την παροχή του ίδιου έργου, δηλαδή την ρίψη πυροτεχνημάτων στον ουρανό της πόλης. Αφορμή ήταν ο εορτασμός του Πάσχα της χρονιάς που μόλις έφυγε. Ο εορτασμός του Πάσχα βρήκε πάλι τους πολίτες της πόλης υπό το καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας και ολικού lockdown. Πριν 8 μήνες, λοιπόν, η ηγεσία του Δήμου είχε επιλέξει να δαπανήσει το ποσό των 19.990,00€ (+φπα) για να δημιουργήσει εορταστικό κλίμα μέσω πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών, δηλαδή το 1/3 της προχτεσινής δαπάνης.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εορτασμός έλευσης 2019

Η έλευση του 2019 βρήκε την πόλη υπό την δημαρχεία του κ. Γ. Καμίνη. Στις 6/12/2018 ο τότε πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ κ. Κωνσταντίνος Μπιτζάνης υπέγραψε σύμβαση με την ίδια εταιρία, Φ. ΝΑΝΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ για την προμήθεια και ρίψη πυροτεχνημάτων. Η σύμβαση προέβλεπε δαπάνη ύψους 14.000,00€ (+φπα).

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Εορτασμός έλευσης 2018

Τέλος, σύμφωνα με την σύμβαση που υπεγράφη στις 20/12/2017 ανάμεσα στον ΟΠΑΝΔΑ και την ίδια, πάντα εταιρία, ο δήμος Αθηναίων κατέβαλλε το ποσό των 16.000,00€ (+φπα) για την ρίψη πυροτεχνημάτων.

Η εταιρία “Φ.ΝΑΝΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ”, γνωστή ως ομάδα «Νάνος Πυροτεχνήματα» αποτελεί μια πρωτοπόρο εταιρία στον χώρο των πυροτεχνημάτων, έχοντας κερδίσει διεθνή βραβεία και διατηρώντας πελατολόγιο διεθνούς φήμης.

Η ομάδα “Νάνος Πυροτεχνήματα» (Nanos Fireworks)” έχει ιδρυτικά μέλη τον Παύλο και τον Φίλιππο Νάνο. Τα δύο αδέρφια κατάγονται από τις Σπέτσες. Ο προπάππους τους Δημήτρης Μπούμπουλης είναι ο δισέγγονος της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης του ’21, Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, και ήταν ο άνθρωπος που έφερε για πρώτη φορά τα πυροτεχνήματα στην Ελλάδα, δημιουργώντας το 1920 το πρώτο εργοστάσιο στο Γαλάτσι της Αθήνας.

Τα δύο αδέρφια χειρίζονται τα πυροτεχνήματα με δεξιοτεχνία και τη δουλειά τους έχουμε δει στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και στην Eurovision το 2006.

Δεν υπάρχει καμία σκιά στους διαγωνισμούς με την εταιρία, ούτε υπονοείται οποιαδήποτε “διαπλοκή” στην ανάθεση των έργων, καθώς αποτελούν διεθνούς φήμης καταξιωμένους επαγγελματίες.

Ερωτηματικό παραμένει η απόφαση της ηγεσίας του δήμου Αθηναίων και ειδικότερα του κ. Κώστα Μπακογιάννη, που εν μέσω σοβαρής υγειονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε ταχεία ύφεση της οικονομίας, αποφασίζει να τριπλασιάσει τις δαπάνες για ένα “αχρείαστο” τελετουργικό.

Εύλογη είναι η απορία πότε θα σταματήσει η οικογένεια Μητσοτάκη να αντιμετωπίζει τους πολίτες αυτής της χώρας ως ιθαγενείς που θα εντυπωσιάσει μοιράζοντας τους καθρεφτάκια.

πηγη:https://rosa.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου