Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 31 Δεκ 2011
«Το 2012 θα είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για την επιβίωση του ελληνικού εμπορίου και τη σωτηρία της χώρας».
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Αθήνα, 29 Δεκεμβρίου 2011

 

 

Ο νέος χρόνος αναμένεται να φέρει μία περαιτέρω εμβάθυνση της ύφεσης που έχει στην κυριολεξία «γονατίσει» την ελληνική αγορά. Από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί η ολέθρια πολιτική της υπερφορολόγησης, η οποία είναι και το βασικότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διασφαλίσει πόρους από εκεί που δεν υπάρχουν και κάνει φορολογικό ποδαρικό το 2012 με δώδεκα παλαιά και νέα φορολογικά χαράτσια, ώστε να εισπραχθούν σύμφωνα με τον προϋπολογισμό επιπλέον 10 δις ευρώ κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, το 2012 αντί για έτος ανάπτυξης ή έστω ανάκαμψης, θα είναι ίσως η δυσκολότερη χρονιά μέχρι σήμερα. Για το ελληνικό εμπόριο θα είναι χρονιά επιβίωσης. Δυστυχώς, μέχρι την 20η Μαρτίου κανείς δεν μπορεί με ακρίβεια να προδιαγράψει τις μελλοντικές εξελίξεις. Οι οίκοι αξιολόγησης μας θανατώνουν αργά και προτρέπουν τους ομολογιούχους πελάτες τους να μην δεχθούν το κούρεμα και να κερδίσουν από τα CDS της χρεοκοπίας μας. Τα «κοράκια» των αγορών δίνουν ραντεβού για κέρδη στην κόλαση της Ελλάδας. Επιπλέον, το PSI προχωρά με κουρεμένες προσδοκίες. Εάν μάλιστα οι μαθητευόμενοι μάγοι που έχουν αναλάβει τη σωτηρία της χώρας μας συνεχίσουν να στραγγαλίζουν την ανάπτυξη τότε το 2012 θα είναι για όλους μας μία οδυνηρή και καταστροφική εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά και σε πολιτικό επίπεδο δεν διαφαίνεται λύση στο αδιέξοδο. Η ελληνική κοινωνία απορεί καταρχάς για το διάστημα κατά το οποίο θα συνεχίσει η παρούσα «μεταβατική» Κυβέρνηση, το πότε θα γίνουν εκλογές, ποια είναι τα σενάρια παράτασης, ποιο όπλο χρησιμοποιούν οι δανειστές για την δόση μαμούθ και ποιον λογαριασμό, συνολικά μας άφησε η τρόικα για το 2012. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ένα πολιτικό σύστημα το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Και ακόμα περισσότερο αδυνατεί να δώσει υποσχέσεις, αφού οι αποφάσεις λαμβάνονται απο άλλους και αλλού.

Η κρίση δεν δημιουργεί ευκαιρίες, δεν εμπνέει νέες ιδέες, ούτε υποστηρίζει οράματα. Η κρίση δημιουργεί δυστυχία, χρέη, λουκέτα, ανεργία, παράνομα ενεχυροδανειστήρια, τοκογλύφους, τζογαδόρους, 819 μίνι καζίνο, περισσότερους απατεώνες, ακριβότερη διαφθορά και μεγαλύτερη εγκληματικότητα.

Οι φόροι μας κυνηγούν από παντού, από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Η ελληνική αγορά έχει ξεπεράσει κάθε όριο κόπωσης και η φοροδοτική της ικανότητα έχει εξαντληθεί προ πολλού. Το 2012 θα ξεκινήσει ένα ανηλεές κυνήγι φόρων από αμειβόμενες εισπρακτικές εταιρίες και ξένους «ερευνητές» οι οποίοι θα αναλάβουν την είσπραξη χρεών από 900.000 Έλληνες οφειλέτες. Υπάρχει, ωστόσο, και μια λεπτή γραμμή που δεν πρέπει να ξεπεραστεί και το φοροκυνηγητό πρέπει να σταματά εκεί που αρχίζουν τα ατομικά δικαιώματα. Ένα κράτος το οποίο στρέφεται ενάντια στους πολίτες του χάνει στην ουσία το λόγο ύπαρξής του. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, άμεσα ένα κράτος πιο υπεύθυνο, πιο ακέραιο, πιο δίκαιο, που θα μπορούμε όλοι να εμπιστευτούμε.

Σε καμία, όμως, περίπτωση η ΕΣΕΕ δεν επιθυμεί να εγκαλέσει συλλήβδην όλους τους παράγοντες του μεταπολιτευτικού πολιτικού συστήματος για τη σημερινή κατάσταση. Για όσους το λησμονούν, η Μεταπολίτευση πέρα από όλα τα άσχημα που έχουμε και εμείς επισημάνει, σηματοδότησε το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας σε καθεστώς δημοκρατικής ομαλότητας για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Από την άλλη πλευρά, διαμόρφωσε και προϋποθέσεις συγκρότησης ενός παρεμβατικού και ενίοτε ανορθολογικού κράτους το οποίο διένειμε εύνοιες και ωφελήματα, όχι μόνο σε εκλογικούς πελάτες αλλά και σε επιχειρηματίες, οι οποίοι αποκόμιζαν τεράστια κέρδη στις πλάτες των υπολοίπων. Επομένως, η πλήρης απαξίωση της μεταπολιτευτικής εμπειρίας μας φέρνει σε μία κατάσταση, όπου τίποτε το καλό δε συνέβη σε αυτή τη χώρα και χρειαζόμαστε μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση κοινωνικών, πολιτικών και οικονομικών δομών για να επιβιώσουμε. Αυτή είναι μία ερμηνεία που υποτιμά τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών και δεν προτείνει κάποια βιώσιμη λύση για το μέλλον.

Εάν όμως πτωχεύσουν οι πολίτες της χώρας θα πτωχεύσει και το κράτος. Ας το καταλάβουν αυτό ορισμένοι, προτού η Ελλάδα οδηγηθεί και καταλήξει σε «ανατολικο- βαλκανική» χώρα, με ανυπέρβλητα χάσματα πλουσίων και φτωχών. Το κοινωνικό συμφέρον δεν αντιστοιχεί στο συμφέρον των λίγων. Αντιστοιχεί στο συμφέρον του συνόλου. Τα κοινωνικά πειράματα ανήκουν σε άλλες εποχές και σε άλλα καθεστώτα. Επίσης, δεν υπάρχουν εκβιαστικοί μονόδρομοι. Οι πολιτικές λύσεις πρέπει να τείνουν στη σύνθεση των διαφορετικών απόψεων παρά στην επιβολή της μίας και μοναδικής άποψης. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία είναι για εμάς το όριο κάθε πράξης και ως μικρομεσαίοι θα την υπερασπιστούμε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, η κατάσταση στο ελληνικό εμπόριο θα ακολουθήσει το 2012 την καθοδική πορεία του 2011, αφού 9 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα είναι πλέον κερδοφόρες, 7 στις 10 θα πληρώνουν τους μισθούς με τουλάχιστον ένα μήνα καθυστέρηση και 6 στις 10 θα αναγκαστούν να μειώσουν μισθούς, είτε περιορίζοντας μέρες και ώρες εργασίας, είτε εφαρμόζοντας τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Τα «κεφάλαια του χελιδονιού» από τις ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να πετάνε σε νέους φορολογικούς παραδείσους και οι καταθέσεις των Ελλήνων θα φύγουν από την Ελβετία για τη Σιγκαπούρη. Οι τάσεις αλλαγής νομίσματος και φυγής των καταθέσεων θα συνεχίστει με αμείωτη ένταση, καταδεικνύοντας ποιος σκέφτεται πατριωτικά και ποιος όχι.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης ευχήθηκε καλή χρονιά, υγεία και πολύ δύναμη σε όλους και υπογράμμισε:

«Εάν το 2012 δεν διώξουμε τα φαντάσματα της ανεργίας, της χρεοκοπίας και της επιστροφής στη δραχμή δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα στην ελληνική αγορά. Η γραμμή της οικονομικής ζωής μας είναι εντός της ευρωζώνης, εκεί ανήκουμε δικαιωματικά, εκεί είναι το μέλλον μας και εκεί πρέπει να δώσουμε την μάχη μας.

Οι Έλληνες έμποροι ελπίζουμε το 2012 να μας αντιμετωπίσουν οι εταίροι μας με σεβασμό. Ζητάμε ρευστότητα και όχι ελεημοσύνη. Ζητάμε υποστήριξη και όχι εμπόδια. Ζητάμε ανάπτυξη και όχι στραγγαλισμό της αγοράς. Ζητάμε πίσω την αξιοπρέπεια και την εμπορική πίστη μας».

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου