Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 13 Μάρ 2012

 

 

Σε συνέχεια των επισκέψεων της ΕΣΕΕ στις Βρυξέλλες, την Τρίτη 6 Μαρτίου 2012 η «alternative Troika» αποτελούμενη από τους Ευρωβουλευτές της Σοσιαλδημοκρατικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Elisa Ferreira (Πορτογαλία), Robert Goebbels (Λουξεμβούργο) και Ivailo Kalfin (Βουλγαρία), καθώς και η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ. Μαριλένα Κοπά πραγματοποίησαν επίσκεψη στα γραφεία της ΕΣΕΕ. Στόχος ήταν η καταγραφή των θέσεων του ελληνικού εμπορίου σχετικά με τους τρόπους και τις λύσεις που προτείνει ο εμπορικός κόσμος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας.

Η ηγεσία του ελληνικού εμπορίου διατύπωσε με ξεκάθαρο και σαφή τρόπο τις θέσεις των Ελλήνων εμπόρων: τη σημασία επιβίωσης και ενίσχυσης της ελληνικής εμπορικής επιχειρηματικότητας κάτι που συνδέεται άρρηκτα με την διατήρηση της απασχόλησης ▪ την ανάγκη για ένα σταθερό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ▪ την ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας της αγοράς τόσο από την πλευρά των τραπεζών όσο και από την ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ. Αναφορικά με το ζήτημα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι οι μειώσεις μισθών δεν θα ωφελήσουν την αγορά, τόνισε ότι το αποτέλεσμα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων αγνοήθηκε από την κυβέρνηση και την Τρόικα.

Επισημάνθηκε ότι το ελληνικό εμπόριο είναι μοχλός ανάπτυξης και οι προσπάθειες της ΕΣΕΕ είναι να αναπτύξουν όλη την αλυσίδα του ελληνικού εμπορίου του εισαγωγικού, του εξαγωγικού, του χονδρεμπορίου, του λιανεμπορίου και του διακομιστικού εμπορίου.

Επίσης, τονίστηκε ότι η Ελλάδα έχει αρκετές αναπτυξιακές επιλογές, αφού αξιοποιώντας την ελληνική ναυτιλία μπορεί να γίνει ο διαμετακομιστικός κόμβος του ευρωπαϊκού εμπορίου της Μεσογείου και οι μικρομεσαίες εισαγωγικές εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα και εξαγωγικές.

Επιπλέον, η εμπορική χωροταξία και τα clusters μπορούν να βοηθήσουν τη δημιουργία open malls ή street malls στα κέντρα των πόλεων και να αποτρέψουν πολλές εμπορικές επιχειρήσεις από το να βάλουν λουκέτο.

 

 

 

 

Οι βασικές προτάσεις της ΕΣΕΕ για τις ΜμεΕ

 Εφαρμογή από τις αρχές του 2012 ενός νέου, δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος με flat tax 15%.

 Εκλογίκευση φορολογικών συντελεστών και μείωση του ΦΠΑ στο 19%, με ταυτόχρονη εφαρμογή on-line συστήματος είσπραξης ΦΠΑ.

 Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

 Προώθηση πολιτικών που να συνδυάζουν τη διατήρηση θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων μέσω φορολογικών κινήτρων.

 Επιτάχυνση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κεφάλαια κίνησης.

 Καταπολέμηση του διασυνοριακού παρεμπορίου.

Τέλος, τονίστηκε ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και ζητήθηκε από τους «εταίρους» μας να μην απεμπολήσουν αυτή την πολύ σημαντική παρακαταθήκη. Η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως «αποδιοπομπαίος τράγος» των προβλημάτων της Ευρωζώνης και ένας ολόκληρος λαός να καταδικάζεται σε μακρόχρονη φτώχεια. Οι προτάσεις και οι λύσεις που κατέθεσε η ΕΣΕΕ στην «εναλλακτική Τρόικα» κινούνται προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών της ελληνικής αγοράς και των δυνατοτήτων του Έλληνα μικρομεσαίου.

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου