Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Νοέ 2011

 

Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

(Αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου Αθηνών: 556/2011)

Μνησικλέους 2, 10556 Αθήνα, τηλ: 2103242032,

Μέλος του Taxpayers Association of Europe

www.forologoumenos.gr

[email protected]

 

 

(Δείτε το σχετικό άρθρο)

 

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2011

 

 

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ, ενέκρινε χθες πρόταση του Προέδρου του, (δείτε σχετικό άρθρο) σύμφωνα με την οποία, καθώς η προσπάθεια για την εξεύρεση νομικών μέσων ευρείας χρήσης για την εύκολη και (σχετικά) ανέξοδη προσφυγή στη δικαιοσύνη για την καθυστέρηση διακοπής της ηλεκτρικής σύνδεσης, δε μπορεί να ευδοκιμήσει, με δεδομένη τον ταχύτατο προσδιορισμό της συζήτησης της αίτησης ακύρωσης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Σύλλογος θα πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθειά του προς την κατεύθυνση αυτή και να μεταβάλει τη στρατηγική του.

 

Για τους λόγους αυτούς, αποφασίστηκαν:

 

α) Η συνέχιση της προσπάθειας για την ανατροπή και ακύρωση της απόφασης της Διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων να παύσει να δέχεται τη σύσταση παρακατάθεσης υπέρ της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων, από πολίτες που δεν επιθυμούν να πληρώσουν το “ειδικό τέλος ακινήτων”. Για το σκοπό αυτό, ο Σύλλογος θα προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την -μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων- ακύρωση της σχετικής απόφασης της διοίκησης του ΤΠ&Δ. Λόγω της απεργίας των δικηγόρων, η προσφυγή αυτή δε μπορεί να γίνει πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

 

β) Η αποστολή επιστολής προς τον Υπουργό των Οικονομικών, στην οποία θα υποβάλλεται το αίτημα της έκδοσης υπουργικής απόφασης για την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος 4021/2011, τουλάχιστον έως την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με το αιτιολογικό ότι κάτι αυτό θα συμβάλει στη μείωση της παρούσας κοινωνικής έντασης, ενώ δεν πρόκειται να έχει σοβαρές επιδράσεις στα δημοσιονομικά πράγματα.

 

Εκτίμησή μας είναι ότι, με την προσωρινή αναστολή που αιτούμαστε, η Κυβέρνηση έχει μία σημαντική ευκαιρία για τη μείωση της κοινωνικής έντασης και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής.

Η σημασία μίας τέτοιας ενέργειας, αυξάνεται ακόμη περισσότερο, στην περίπτωση που τελικά υπάρξει κατά τις επόμενες μέρες “Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας”.

 

Το κείμενο της επιστολής που στάλθηκε (σήμερα 3-11-2011) προς τον Υπουργό Οικονομικών, έχει ως ακολούθως (δείτε την επιστολή, σε αρχείο PDF):

 

Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ

(Αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου Αθηνών: 556/2011)

Μνησικλέους 2, 10556 Αθήνα,

τηλ: 2103242032, 6948259545

Μέλος του Taxpayers Association of Europe

www.forologoumenos.gr

 

Προς:

Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

ΑΠ 40/3-11-2011

Αθήνα, 3 Νοεμβρίου 2011

 

Θέμα: Αίτημα για προσωρινή αναστολή κυρώσεων

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Όπως και εσείς έχετε διαπιστώσει, από την περίοδο της ανακοίνωσής του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το μέτρο της επιβολής του “ειδικού φόρου ακινήτων”, έχει προκαλέσει μία μεγάλη αναστάτωση και μία απερίγραπτη ανασφάλεια στο σύνολο της κοινωνίας.

 

Το συγκεκριμένο μέτρο χαρακτηρίστηκε ως επαχθές, απ’ όλους, ακόμη και από εσάς. Από την άλλη πλευρά, σχεδόν το σύνολο του νομικού κόσμου, εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά στη νομιμότητά του. Παράλληλα, υπήρξαν πολυάριθμες επικρίσεις αναφορικά με την προσβολή στην προσωπικότητα του ατόμου που το μέτρο αυτό, ενδεχόμενα, προκαλεί.

 

Για λόγους που έχουν αναλυθεί κατά κόρον στα ΜΜΕ και τους οποίους ασφαλώς θα έχετε πληροφορηθεί, ο Σύλλογός μας -όπως και άλλοι φορείς και πολίτες- έχει υποβάλει, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης κατά του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 και της εφαρμοστικής υπουργικής απόφασης. Όπως είναι ήδη γνωστό, η αίτηση αυτή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου, στις 2 Δεκεμβρίου 2011.

 

Θέλω να σας πληροφορήσω κύριε Υπουργέ ότι, καθ’ όλο το διάστημα των τελευταίων εβδομάδων, ο Σύλλογός μας γίνεται δέκτης συναισθημάτων απελπισίας και ανασφάλειας από χιλιάδες πολίτες. Είναι απίστευτα μεγάλος ο αριθμός των τηλεφωνημάτων ή των μηνυμάτων που δεχόμαστε καθημερινά, από πολίτες που εναγωνίως προσπαθούν να βρουν τρόπους, αν όχι για τη μη πληρωμή του τέλους, τουλάχιστον για την αναστολή της πληρωμής του, έως ότου η Δικαιοσύνη κρίνει για τη νομιμότητά του.

 

Οι αντιδράσεις των πολιτών, κύριε Υπουργέ, εδράζονται σε λόγους οικονομικής αδυναμίας, αλλά και συνείδησης. Και νομίζω ότι πρέπει να τους σεβόμαστε και τους δύο.

 

Από την άλλη πλευρά, είναι εντυπωσιακές οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση τρόπων, νόμιμων τρόπων με βάση διάφορα νομικά επιχειρήματα, με τους οποίους οι πολίτες θα μπορέσουν να αναστείλουν -νόμιμα- την πληρωμή του τέλους, έως ότου αποφανθεί η Δικαιοσύνη.

Χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται καθημερινά στα δικαστήρια της χώρας, ή στα καταστήματα του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ συχνά υπόκεινται σε αναίτιες δαπάνες για την αμοιβή δικηγόρων.

 

Δεν ήταν αυτός ο στόχος σας κύριε Υπουργέ, με την επιβολή του μέτρου του “ειδικού τέλους ακινήτων”. Αναγνωρίζουμε και συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για την εξεύρεση εσόδων για την ομαλή δημοσιονομική λειτουργία της χώρας. Αλλά, είναι βέβαιο ότι, η δημιουργία ενός καθεστώτος ανασφάλειας για μεγάλο μέρος της κοινωνίας, ή η πρόκληση του φαινομένου της εναγώνιας αναζήτησης “νομικών τεχνασμάτων” και “έτοιμων δικογράφων” από χιλιάδες πολίτες, πιστεύουμε ότι δεν ήταν το ζητούμενο από σας, ούτε και ως ένα “παράπλευρο αποτέλεσμα” της αναγκαστικής επιβολής ενός οικονομικά δυσμενούς μέτρου.

 

Τί ζητάει όλος αυτός ο κόσμος κύριε Υπουργέ; Να διαβεβαιωθεί ότι δε θα του διακοπεί η ηλεκτροδότηση μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων! Ζητάει να μην απειλείται και να μην εκβιάζεται!

 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, σοφά πράττοντας και ανταποκρινόμενο στην κοινωνική συγκυρία, όρισε, ταχύτατα, ως ημερομηνία συζήτησης των πολλών αιτήσεων ακύρωσης που υποβλήθηκαν κατά του εν λόγω νόμου, τη 2α Δεκεμβρίου 2011. Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει μία ασφαλής εκτίμηση ότι η απόφαση του Συμβουλίου θα εκδοθεί περί τα μέσα ή τέλη Ιανουαρίου 2012.

Δηλαδή, σε ημερομηνία προγενέστερη ακόμη της πληρωμής της δεύτερης δόσης της οφειλής, για τους λογαριασμούς που έχουν μέχρι στιγμή εκδοθεί (δηλαδή, για το 20%-25% περίπου του συνόλου των λογαριασμών).

 

Με στόχο την επίτευξη της κοινωνικής ομαλότητας, σας υποβάλλουμε κύριε Υπουργέ, αίτημα για την προσωρινή αναστολή των κυρώσεων που προβλέπονται από το άρθρο 53 του ν. 4021/2011 και τη σχετική υπουργική απόφαση (ΠΟΛ 1211/10-10-2011) και ιδίως αυτής της διακοπής της ηλεκτροδότησης για όσους δεν πληρώσουν το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, για διάστημα έως και ένα μήνα, μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της συνταγματικότητας του νόμου, καθώς επίσης και την προσωρινή αναστολή της απόφασης της Διοίκησης του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (του οποίου είστε πολιτικός προϊστάμενος) για την άρνηση σύστασης παρακαταθήκης υπερ της ΔΕΗ, από πολίτες που δεν επιθυμούν ή δε δύνανται να πληρώσουν το παραπάνω τέλος.

 

Η εκ μέρους σας αποδοχή του αιτήματός μας, το οποίο είναι βέβαιο ότι αντανακλά τη διάθεση του συνόλου της Ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να προκαλέσει ουσιαστική βλάβη ή ανατροπή στα δημοσιονομικά της χώρας, θα βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, θα μειώσει την κοινωνική ένταση (και σήμερα είναι ανάγκη να μειωθεί η ένταση αυτή), θα ενδυναμώσει το συναίσθημα για τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου και κυρίως, θα ενδυναμώσει την κοινωνική συνοχή, στοιχείο πολύ σημαντικό και απαραίτητο στη σημερινή δυσμενή συγκυρία.

 

Ελπίζουμε στην εκ μέρους σας θετική ανταπόκριση στην έκκλησή μας.

 

 

Με τιμή,

 

Γιάννης Σιάτρας

Πρόεδρος Δ.Σ.

 

 

 

Σημείωση:

Ο Σύλλογος ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ιδρύθηκε την άνοιξη του 2011 και σα βασικούς σκοπούς έχει την προάσπιση των συμφερόντων των Ελλήνων Φορολογούμενων και Ασφαλισμένων στους φορείς της κοινωνικής ασφάλισης, τον έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης για τον τρόπο που εισπράττει και που δαπανά τα χρήματα των φορολογούμενων και την εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης στην ελληνική κοινωνία. Ο Σύλλογος είναι μέλος του Taxpayers Association of Europe.

 

--

 

Έλληνες Φορολογούμενοι

(Απ. Πρωτοδικείου Αθηνών 556/2011)

Μνησικλέους 2,

10556 Αθήνα

τηλ: (+30)2103242032

Μέλος του Taxpayers Association of Europe

www.forologoumenos.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου