Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Μάι 2012
Οι δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον κλάδο του εμπορίου η υφιστάμενη οικονομική κρίση
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

Την Κυριακή, 29 Απριλίου 2012 πραγματοποιήθηκε στη Σπάρτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος με την φιλοξενία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, ο Δήμαρχος Σπαρτιατών κ. Αργειτάκος Σταύρος, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Τζανετέα Ντία, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Πανδής Κων/νος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών & Εμπόρων Λακωνίας κ. Δημητρόπουλος Νικόλαος, ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Λακωνίας κ. Μηνανάκης Νικόλαος,. Επίσης, ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γερακίου κ. Μπαλαμπάνος Χρήστος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκάλας κ. Χριστάκου Ιωάννα, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κροκεών κ. Κατσέτος Γιώργος, ο Αντιπρόσωπος του Εμποροπεπαγγελαμτικού Συλλόγου Καστορείου κ. Μπασκουρέλλος Χαράλαμπος και ο Αντιπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Μονεμβασιάς κ. Γράφος Παναγιώτης καθώς επίσης και συνάδελφοι έμποροι από τη Λακωνία.

Κύριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν οι δραματικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει στον κλάδο του εμπορίου η υφιστάμενη οικονομική κρίση με πρώτο και βασικό πρόβλημα την κατακόρυφη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων και τους τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτών για την αποφυγή κλεισίματος και άλλων εμπορικών επιχειρήσεων. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος κ. Παγώνης, ο χαρακτήρας των Διοικητικών Συμβουλίων ήταν, είναι και θα είναι περιφερειακός για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα βασικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον εμπορικό κόσμο (φορολογικό, χρηματοδότηση επιχειρήσεων, άκαμπτο τραπεζικό σύστημα) και τη συσπείρωση των φορέων του κλάδου για την παραγωγή πολιτικής. Έντονα ήταν τα λόγια των συναδέλφων για τη δυσλειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη συνταγογράφηση. Η πρόταση που διαμορφώθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η οποία και θα προωθηθεί αμέσως μετά την εκλογή της νέας Κυβέρνησης, είναι o διαχωρισμός των ασφαλίστρων που καταβάλλονται για σύνταξη και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ούτως ώστε οι συνάδελφοι να τακτοποιούν τις εισφορές τους για τους παρέχεται τουλάχιστον ιατροφαρμακευτική κάλυψη, για όσο διαρκέσει οι οικονομική κρίση.

Συζητήθηκε επίσης το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε για τους συναδέλφους από το κλείσιμο της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας. Δυστυχώς 5000 επιχειρήσεις έπειτα από το αιφνίδιο κλείσιμο της Τράπεζας κινδυνεύουν με λουκέτο καθώς θα είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των εμπορικών Τραπεζών. Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων δηλώνει παρούσα στο πρόβλημα και θα παλέψει για τη διεκδίκηση όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων όρων για τους συναδέλφους που έχουν εγκλωβιστεί στις δανειακές συμβάσεις της υπό εκκαθάριση Τράπεζας.

Επίσης οι εκπρόσωποι των συναδέλφων, στα πλαίσια των τρεχόντων προγραμμάτων ΤοπΣΑ (Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση) ενημερώθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό του ΚΑΕΛΕ (Κέντρο Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου) για τη δυνατότητα συμμετοχής των Εμπορικών Συλλόγων στις Αναπτυξιακές Συμπράξεις με τους τοπικούς φορείς για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο. Πράγματι, τα εν λόγω Τοπικά Σχέδια δράσης για την απασχόληση, που υλοποιούνται με τη συνεργασία των 13 ενδιάμεσων διαχειριστικών αρχών των Περιφερειών της χώρας, αναμένεται να μειώσουν σημαντικά τους δείκτες ανεργίας της χώρας μας και να προετοιμάσουν το ανθρώπινο και στελεχιακό δυναμικό κάθε τοπικής κοινωνίας.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων αποφάσισε τη διεξαγωγή του 2ου Εμπορικού Συνεδρίου Νοτίου Ελλάδος στις 2,3 και 4 Ιουνίου 2012 στο Αίγιο, το οποίο θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των φορέων του εμπορικού κόσμου της χώρας, με θέμα: Επιβίωση Μικρών Εμπορικών Επιχειρήσεων & Καταναλωτική Ψυχολογία εν μέσω Οικονομικής ύφεσης.

 

 

Εκ της Ομοσπονδίας

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου