Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Αύγ 2014

 

 

Το άμεσο κλείσιμο του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών ζήτησε το νέο πολιτικό κόμμα “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” αφού, όπως υποστηρίζει, η λειτουργία του όπως έχει σήμερα, είναι απολύτως ξεπερασμένη. Η διατήρησή του, και μάλιστα με τον τρόπο που επιχειρεί η Κυβέρνηση, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερα αδιέξοδα τους ασφαλισμένους, θα προκαλέσει τεράστιες κοινωνικές εντάσεις και θα έχει αρνητικότατες συνέπειες στη λειτουργία της οικονομίας.

Οι Έλληνες Φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι, ο ΟΑΕΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, επειδή:

- Η σημερινή λειτουργία του είναι παράνομη. Εισπράττει εισφορές πολύ αυξημένες σε σχέση με αυτές που προβλέπονται από τον ιδρυτικό του νόμο και καταβάλλει συντάξεις πολύ μειωμένες σε σχέση μα τα προβλεπόμενα, ενώ η λειτουργία του βρίθει παρανομιών. Είναι βέβαιο ότι, όταν διάφοροι φορείς ή ασφαλισμένοι προσφύγουν στη δικαιοσύνη (και αυτό έχει ήδη αρχίσει να γίνεται), κάποιο δικαστήριο θα τους δικαιώσει. Αλλά ακόμη και εάν δε βρεθεί ελληνικό δικαστήριο για να αποδώσει πραγματική Δικαιοσύνη (ας μην ξεχνάμε ότι σήμερα η Δικαιοσύνη έχει πάψει να είναι πυλώνας της κοινωνίας και της Δημοκρατίας), θα υπάρξουν διεθνή δικαστήρια που θα αποδώσουν το Δίκαιο.

- Τα μεγέθη λειτουργίας του ΟΑΕΕ δεν είναι βιώσιμα, αφού όχι μόνον έχει χαθεί η ισορροπία μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων, αλλά λόγω της κρίσης, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται καθημερινά.

- Οι οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και οι πρακτικές που το Ταμείο χρησιμοποιεί θα είναι και ο λόγος της κατάρρευσής του. Αυτό επειδή:

α) Οι οφειλέτες είναι πλέον πάρα πολλοί. Διάφορα άρθρα και ανακοινώσεις τους ανεβάζουν σε 8 στους 10 ασφαλισμένους. Κανένας -ούτε το Κράτος- δε μπορεί να τα βάλει με μία τόσο μεγάλη πλειοψηφία. Οι κυβερνώντες, θα πρέπει να καταλάβουν ότι, δεν είναι δυνατό να είναι “δύστροποι” οι 8 στους 10 ασφαλισμένους. Και να αντιληφθούν ότι κάτι δεν πάει καλά, ή μάλλον ότι το “σύστημα” αυτό έχει ολοκληρώσει την πορεία του στην ελληνική κοινωνία και ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί.

β) Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκεί ο ΟΑΕΕ προς τους ασφαλισμένους του, ωθεί πολλούς απ' αυτούς στο να διακόψουν την εργασία τους, ή στο να εργάζονται στην “παραοικονομία”. Αλήθεια, γιατί να πληρώσει κάποιος; Σάμπως θα πάρει τη σύνταξη που του έχουν υποσχεθεί; Σάμπως δε χρωστάει παράλληλα σε άλλους δημόσιους φορείς; Ή, ακόμη πιο σημαντικό, έχει πλέον τα χρήματα για να πληρώσει;

γ) Οι πρακτικές του ΟΑΕΕ και της Κυβέρνησης οδηγούν -με μαθηματική ακρίβεια- σε κοινωνική έκρηξη. Είναι πλέον θέμα μερικών μηνών. Όταν ο πολίτης πιέζεται από παντού (από την Εφορία, από τους Δήμους, από τα Ταμεία, από τις Τράπεζες κλπ), τότε, μαζί με τα ληξιπρόθεσμα ποσά, ανεβαίνει και η κοινωνική ένταση. Αλήθεια, αυτό δε μπορούν να το καταλάβουν οι κυβερνώντες ή οι εντολείς τους στην τρόικα;

 

Οι Έλληνες Φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει, άμεσα, να ανακοινώσει τη διάλυση του ΟΑΕΕ και την αντικατάστασή του από ένα σύστημα το κύριο χαρακτηριστικό του οποίου θα είναι η πλήρης και εγγυημένη ανταποδοτικότητα. Ένα σύστημα το οποίο θα προβλέπει τριών ειδών εισφορές:

α) Εισφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, υποχρεωτική για όλους.

β) Εισφορά για την “κοινωνική σύνταξη”, υποχρεωτική για όλους (σύνταξη που θα λαμβάνουν στο 65ο έτος της ηλικίας τους όλοι οι πολίτες που εργάστηκαν για διάστημα 12 έτη ή περισσότερο).

γ) Εισφορά για τη “σύνταξη γήρατος”, προαιρετική τόσο σαν ασφάλιση, όσο και στο ύψος της. Η σύνταξη αυτή θα συμφωνείται είτε με έναν κρατικό ασφαλιστικό οργανισμό, είτε με έναν ιδιωτικό και θα είναι πλήρως ανταποδοτική. Δηλαδή, ο κάθε ασφαλισμένος θα επιλέγει τον φορέα ασφάλισής του, το ποσό της σύνταξης που επιθυμεί και το χρόνο που θα ξεκινήσει να τη λαμβάνει. Θα μπορεί κάθε μέρα να γνωρίζει (και θα μπορεί να το ελέγχει μέσα από τον υπολογιστή του) τί δικαιούται και ποιά είναι η ασφαλιστική του κατάσταση. Είναι αυτονόητο ότι με τη μετάβαση στο νέο σύστημα θα αναγνωριστούν όλες οι εισφορές που έχουν πληρώσει έως σήμερα οι ασφαλισμένοι.

Το πολιτικό κόμμα “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” θα αγωνιστεί σταθερά προς αυτή την κατεύθυνση. Και με “σημαία” του το ασφαλιστικό ζήτημα, το φορολογικό και τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, θα πορευθεί μέχρι και τη Βουλή.

 

Δείτε το περίγραμμα των θέσεων του κόμματοςγια την κοινωνική ασφάλιση.

Το πολιτικό κόμμα “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών” ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2014, από μέλη του Συλλόγου “Έλληνες Φορολογούμενοι” και εκατοντάδες άλλους ενεργούς πολίτες απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ιδρυτής και προσωρινός (μέχρι την πραγματοποίηση του Συνεδρίου) Πρόεδρος του κόμματος είναι ο οικονομολόγος κ. Γιάννης Σιάτρας. Οι θέσεις των “Ελλήνων Φορολογουμένων” επικεντρώνονται σε τέσσερις κυρίως τομείς: Το φορολογικό, το ασφαλιστικό, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Περισσότερες πληροφορίες στο site www.forologoumenoi.gr

 

 

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου