Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 08 Μάρ 2022
Η απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα και τι σημαίνει πρακτικά αυτό
Κλίκ για μεγέθυνση


© Aleksandr Gerasimov | Dreamstime.com
08.03.2022, 19:30

 

 
Σε απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πρόκειται καθαρά για μια συμβολική κίνηση καθώς η εξάρτηση των ΗΠΑ από ρωσικά καύσιμα αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του ενεργειακού τους χαρτοφυλακίου.

Ο κύβος ερρίφθη. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων στις ΗΠΑ επιχειρώντας να αυξήσει την εκστρατεία πίεσης έναντι της Μόσχας καθώς για 13η μέρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η ρώσικη προέλαση στα ουκρανικά εδάφη.

«Σήμερα ανακοινώνω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν στην κύρια αρτηρία της ρωσικής οικονομίας. Απαγορεύουμε όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών προϊόντων», ανακοίνωσε ο Μπάιντεν σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο. «Αυτό σημαίνει ότι το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα είναι πλέον αποδεκτό στα λιμάνια των ΗΠΑ και ο αμερικανικός λαός θα επιφέρει άλλο ένα ισχυρό πλήγμα στην ηγεσία του Πούτιν», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα βρει ανάλογη ανταπόκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες καθώς οι χώρες της ΕΕ παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση αυτή

Οι εισαγωγές των ΗΠΑ από τη Ρωσία αποτελούν ένα μικρό κομμάτι του αμερικανικού ενεργειακού χαρτοφυλακίου και αφορά περίπου το 8% (το 2021). Από αυτό το ποσοστό μόνο το 3% περίπου σχετίζεται με εισαγωγές αργού πετρελαίου, σύμφωνα με το CNN.

Αμερικανοί αξιωματούχοι με γνώση στα οικονομικά επεξεργάζονταν επί μια εβδομάδα τις νέες κυρώσεις και πώς θα τις διαχειριστούν καθώς σίγουρα θα επηρεαστεί και η Αμερικανική οικονομία. Το Υπουργείο Ενέργειας ανέφερε ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Φεβρουαρίου οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μειώθηκαν στο μηδέν καθώς οι αμερικανικές εταιρείες διέκοψαν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία εφαρμόζοντας ουσιαστικά τη δική τους απαγόρευση.

Αυτές οι προσπάθειες έχουν γίνει πιο έντονες τις τελευταίες ημέρες καθώς ήταν σχεδόν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν απαγόρευση αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Θυμίζουμε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαία μέλη της κυβέρνησής του για να συζητήσει μια πιθανή απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Επίσης, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ταξίδεψαν στη Βενεζουέλα (το Σαββατοκύριακο) για να πραγματοποιήσουν συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο να επιτραπεί στη χώρα της λατινικής Αμερικής να πουλήσει το πετρέλαιο της στη διεθνή αγορά ώστε να καλυφθεί ένα μέρος από τις ελλείψεις σε ρωσικά καύσιμα.

Τέλος, άλλη μια κίνηση που αναμένεται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ είναι ο προγραμματισμός ενός ταξιδιού στη Σαουδική Αραβία προκειμένου η χώρα να λάβει αποφάσεις για αύξηση της παραγωγής που θα βοηθήσει στη συγκράτηση των τιμών που αναμένεται να εκτοξευτούν περαιτέρω.


► Η Βρετανία ανακοίνωσε επισήμως ότι θα τερματίσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων μέχρι τα τέλη του 2022, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στην αγορά και στις επιχειρήσεις για να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου καλύπτουν το 8% της ζήτησης.

► Τις προτάσεις της για τη σταδιακή απεξάρτηση της Ε.Ε. από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα πριν από το 2030, αλλά και μέτρα για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη αρνείται προς το παρόν να εφαρμόσει εμπάργκο στην εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, δύο προϊόντων που καλύπτουν αντίστοιχα το 30% και το 40% των αναγκών της.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου