Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 30 Μάρ 2022
Πυρηνική... οφσόρ στη Βουλγαρία
Κλίκ για μεγέθυνση












30.03.2022, 14:50
 
Ομολογία Σκρέκα για αύξηση εισαγωγών ρεύματος από πυρηνική ενέργεια
● Με αγοραστή την Ελλάδα, η Βουλγαρία χτίζει δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπελένε
● Στο μέλλον η διασύνδεση με την Αίγυπτο και η αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Ο τριπλασιασμός της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στα πυρηνικά εργοστάσια της Βουλγαρίας είναι το μοναδικό βραχυπρόθεσμο μέτρο αντιμετώπισης των επερχόμενων ελλείψεων του επόμενου χειμώνα.

Αυτό προκύπτει από την επίσημη απάντηση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ερώτηση που κατέθεσαν 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα συγκεντρωτικά στοιχεία που βγήκαν για τον περασμένο Φεβρουάριο αναδεικνύουν πόσο δεμένη χειροπόδαρα είναι η Ελλάδα στο φυσικό αέριο, το 40% του οποίου προέρχεται από τη Ρωσία.

«Ενεργειακή ασφάλεια για τη Ν.Δ. σημαίνει πυρηνική ενέργεια;» ρωτούσαν οι βουλευτές στις 4 Μαρτίου. Είχε προηγηθεί στις 22 Φεβρουαρίου επίσκεψη του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών της Βουλγαρίας, Ασεν Βασίλεφ, στο μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, Μητσοτάκης και Βασίλεφ συζήτησαν «τη συνδεσιμότητα και την ενσωμάτωση των ενεργειακών συστημάτων των δύο χωρών». Μία εβδομάδα αργότερα, με δηλώσεις του στο Euractiv, ο κ. Βασίλεφ ανέφερε ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας θα μπορούσε να αναβιώσει το έργο για δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στο Μπελένε και ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν γρήγορα δεδομένου ότι υπάρχει αγοραστής (δηλαδή η Ελλάδα).

Στην τωρινή απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, απαριθμούνται τρεις τρόποι ενεργειακής θωράκισης της Ελλάδας:

  1. Η ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, που απαιτεί χρόνο.
  2. Η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μακροπρόθεσμα.
  3. Η ενίσχυση της συνεργασίας με κράτη στα Βαλκάνια. «Ηδη εισάγουμε ενέργεια από τη Βουλγαρία, μέρος της οποίας παράγεται από τον υφιστάμενο πυρηνικό σταθμό που λειτουργεί εκεί», αναφέρει ο κ. Σκρέκας, προσθέτοντας ως στόχο «να συναφθούν μακροπρόθεσμες διμερείς συμβάσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν σταθερή παροχή ενέργειας σε πολύ χαμηλές τιμές».

Νέα διασύνδεση

Ο κ. Σκρέκας αποκαλύπτει ότι έως το τέλος του 2022 θα λειτουργήσει η νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας που θα τριπλασιάσει σχεδόν την ικανότητα μεταφοράς από τα 600 μεγαβάτ σήμερα στα 1.700 MW. Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία καλύπτει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών ηλεκτρισμού (43,5% το 2021) σε σχέση με τις υπόλοιπες διασυνδεδεμένες χώρες (Τουρκία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Ιταλία). Συνολικά το 2021 η Βουλγαρία εξήγαγε στην Ελλάδα 3.658 χιλιάδες μεγαβατώρες και αν αυτό το μέγεθος ξεπεράσει τις 10.000, θα ισούται με το μισό της συνολικής παραγωγής από φυσικό αέριο (20.873) ή το διπλάσιο από λιγνίτες (5.341).

Προς το παρόν, πάντως, η Ελλάδα παραμένει απόλυτα εξαρτημένη από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρισμού, όπως αναδεικνύουν και τα στοιχεία στο μηνιαίο δελτίο Φεβρουαρίου 2022 του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Αναλυτικά:

■ Η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο αυξήθηκε φέτος κατά 72,3% καθώς παρήχθησαν 1.483,14 γιγαβατώρες (χιλιάδες μεγαβατώρες) έναντι 860,84 πέρυσι τον Φεβρουάριο. Αυτό σημαίνει ότι η χονδρική τιμή ρεύματος (βάσει της οποίας προκύπτουν οι διαβόητες ρήτρες αναπροσαρμογής) επηρεάστηκε πολύ περισσότερο από την απογείωση των τιμών φυσικού αερίου.

■ Παρά τον θόρυβο που ξέσπασε με την υποτιθέμενη επαναλειτουργία κάποιων λιγνιτικών μονάδων, η συνολική τους παραγωγή μειώθηκε φέτος κατά 20,3% πέφτοντας στις 412,58 γιγαβατώρες (GWh) έναντι 517,47 τον Φεβρουάριο του 2021. Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Φεβρουάριο η «Εφ.Συν.» αποκάλυψε τον υψηλό τραπεζικό δανεισμό που έλαβε η ΔΕΗ το 2021 με ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα, η οποία την αναγκάζει να μειώσει την παραγωγή από λιγνίτη καθώς απειλείται με αύξηση των επιτοκίων αποπληρωμής.

■ Κάθετη πτώση 76,3% σημείωσε η «δωρεάν» παραγωγή ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, που έπεσε στις 205,05 Gwh έναντι 864,36 πέρυσι. Η μείωση αυτή προφανώς συνδέεται με το άδειασμα των ταμιευτήρων τον Δεκέμβριο του 2021 για να επέλθει τότε η τεράστια αύξηση (313,2%) της παραγωγής, προκειμένου να βελτιωθούν οι λογιστικές καταστάσεις της ΔΕΗ πριν από το κλείσιμο του έτους (σχετικά έγραψε η «Εφ.Συν.» στις 21/2/22).

■ Η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, δηλαδή αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά κάθε μορφής, παρέμεινε σχεδόν ίδια με πέρυσι. Τον Φεβρουάριο του 2022 παρήχθησαν συνολικά 1401,55 Gwh έναντι 1.355,94 το προηγούμενο έτος.

Συμπερασματικά, ο μεγάλος κερδισμένος του πρώτου μήνα της ουκρανικής κρίσης ήταν εμφανέστατα όσοι παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα από μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή εκείνοι στα ταμεία των οποίων αναζητούνται τα «ουρανοκατέβατα» υπερκέρδη, την ύπαρξη των οποίων αναγκάστηκε να παραδεχθεί πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης και πιεζόμενος να υποσχεθεί φορολόγησή τους εάν, όμως, τα εντοπίσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και φανούν στους ισολογισμούς των εταιρειών.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου