Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Απρ 2021
Ο Αλέξης Τσίπρας και η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ
Κλίκ για μεγέθυνσηΤα μηνύματα από τη χθεσινή εκδήλωση για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας που παρουσίασε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, πατούσε πάνω σε μια παραδοχή η οποία έρχεται από τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ: ότι η ΝΔ και τα ΜΜΕ που τη στήριζαν και την στηρίζουν και σήμερα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το τρίτο μνημόνιο που επί της ουσίας επιβλήθηκε στη χώρα από τους δανειστές αλλά και τη διαρκή (από τα χρόνια του πρώτου μνημονίου) ύφεση και λιτότητα που κούρασε την κοινωνία για να εμφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ πολέμιο της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και απέναντι στην περίφημη μεσαία τάξη.

Προσπάθεια που εν πολλοίς βρήκε ευήκοα ώτα σε μια σημαντική μερίδα στο πολιτικό κέντρο του εκλογικού σώματος η οποία περνάει με μεγαλύτερη ευκολία από το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό το τελικό αποτέλεσμα.

Σε αυτό ακριβώς το αφήγημα θέλησε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας. Θα ακολουθήσει μετά το Πάσχα η μεγάλη εκδήλωση για το σχέδιο Ανάκαμψης τα κονδύλια του οποίου αφενός θα επηρεάσουν την επόμενη ημέρα της οικονομίας στην μετά covid εποχή αφετέρου θα δώσουν και το πολιτικό πρόσημο αν δηλαδή θα χρησιμοποιηθούν από τους λίγους και εκλεκτούς επιχειρηματικούς ομίλους ή θα διαχυθούν στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στην ημεδαπή. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή εκδήλωση κάθισε στο ίδιο πάνελ έχοντας δίπλα τους Μίχαλο, Χατζηθεοδοσίου και Καββαθά.

Εδώ η πολιτική απόφαση της Κουμουνδούρου είναι προφανής ήδη από την χθεσινή παρουσίαση η οποία έθεσε στο επίκεντρο την πρόσβαση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στον τραπεζικό δανεισμό και το «κούρεμα» των λεγόμενων κορονοχρεών. Δύο ζητήματα που θίγουν τον πυρήνα των προβλημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Να βάλουμε στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας», είπε και έγινε ακόμη πιο σαφής: «Τους καταστηματάρχες, τους εμπόρους, τους εργαζόμενους. Τον κόσμο της εστίασης και του τουρισμού. Τον αγροτικό κόσμο. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες. Δηλαδή: Η μεσαία τάξη».

Όσοι παρακολούθησαν την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα κάνουν τους απαραίτητους συνειρμούς. Το θέμα τέθηκε και εκεί με την πλευρά της Ομπρέλας να αντιτείνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα των κοινωνικών κινημάτων και ως τέτοιο πρέπει να μείνει ενώ η άλλη πλευρά ισχυρίστηκε ότι πρέπει να πούμε «ναι» στα κινήματα αλλά και «ναι» στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής πλειοψηφίας και στον διάλογο με τα κοινωνικά στρώματα όπως για παράδειγμα οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι εργαζόμενοι κ.ά.

Όμως και σε επίπεδο προσώπων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε τα δικά του μηνύματα. Δίπλα του είχε τους τομεάρχες Οικονομικών και Οικονομίας, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση στέλνοντας με τον τρόπο αυτόν ένα μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει περάσει στην επόμενη ημέρα σε σχέση με την κυβερνητική του εμπειρία.
πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου