Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 11 Απρ 2021
Κυβέρνηση / Χωρίς πυξίδα στην κρίση της οικονομίας
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Οι παλινωδίες στην περιορισμένη επαναλειτουργία του λιανεμπορίου (εξαιρούνται πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα και περιοχές όπως ο δεύτερος και ο τρίτος μεγαλύτερος δήμος της χώρας) επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση χειρίζεται το οικονομικό σκέλος της πανδημίας χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και σαφή προσανατολισμό. Και, ίσως το πιο ανησυχητικό, δείχνοντας να αγνοεί τις πρωτοφανούς δυσκολίας συνθήκες μέσα στις οποίες ασφυκτιά σήμερα η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας, οπότε οι φόβοι πως η αδυναμία κατανόησης του συγκεκριμένου προβλήματος σημαίνει και αδυναμία επίλυσής του αποδεικνύονται βάσιμοι.

Οι εικόνες καταστηματαρχών να δείχνουν στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων εμπορεύματα που παρήγγειλαν μετά την είδηση ότι θα άνοιγαν τις επιχειρήσεις τους, που όμως μένουν απούλητα διότι μετά από 36 ώρες η κυβέρνηση άλλαξε γνώμη επιμηκύνοντας το lockdown σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, δεν είναι παρά πτυχή της όλης προχειρότητας. Εξίσου αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αποτελεί το πολυκατάστημα Notos στα Χαυτεία. Απόγευμα Δευτέρας δέχτηκε πρόστιμο 8.000 ευρώ διότι άνοιξε παρά το ότι από την Υπουργική Απόφαση επαναλειτουργίας της αγοράς εξαιρούνταν πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα. Προτού όμως παρέλθει 24ωρο, το υπουργείο Ανάπτυξης παραδέχτηκε ότι λειτουργώντας το Notos Com με ένα ΑΦΜ, ορθώς ήταν ανοιχτό και ακυρώνεται το πρόστιμο.

Η αναστολή λειτουργίας αφορά μόνο όσες επιχειρήσεις λειτουργούν ως υποκατάστημα εντός πολυκαταστήματος με ιδιαίτερο ΑΦΜ σε δικό τους αυτοτελή χώρο.  Άρα, αν λειτουργούν υπό διαχείριση ενός νομικού προσώπου εκθέτοντας προϊόντα σε ενιαίο χώρο, λειτουργούν νόμιμα με click inside και click away. Δείγμα προχειρότητας είναι και το ότι η επιχείρηση είχε ήδη ρωτήσει από την προηγούμενη Παρασκευή αν επιτρέπεται να λειτουργήσει και έλαβε αρνητική απάντηση.

 

Άλλο σημείο όπου επίσης μπορεί να αποδειχτεί ότι άργησε να δείξει αντανακλαστικά η κυβέρνηση είναι τα υγειονομικά πρωτοκόλλα για ξενοδοχεία και τουρισμό.  Όπως απάντησε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακής Μάλαμα, ισχύουν τα περσινά πρωτόκολλα. Αυτό προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, καθώς τα δεδομένα έχουν αλλάξει δραματικά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ευρωπαϊκός ταξιδιωτικός κολοσσός TUI συνέταξε φέτος διαφορετικά πρωτόκολλα, αρκετά πιο αναλυτικά από τα αντίστοιχα πρωτόκολλα που ίσχυσαν πέρυσι, καθώς ο κόσμος του τουρισμού ζητάει να διατηρήσει την ασφάλεια και την αξιοπιστία του.

Άλλο πεδίο όπου τα γεγονότα ξεπερνούν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης είναι η ένταση των πληγμάτων που δέχεται διαρκώς η οικονομία, καθώς αποδεικνύονται ισχυρότερα από τα άτολμα μέτρα ανακούφισης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Το ατελέσφορο των μέτρων καταδεικνύει σειρά επίσημων στοιχείων και δηλώσεων.  Όπως αυτών της ΑΑΔΕ ότι η πανδημία εκτόξευσε τον αριθμό των οφειλετών στην εφορία καθώς περιοριστικά μέτρα και έλλειψη ρευστότητας αποδυνάμωσαν τη φοροδοτική τους δυνατότητα.  Έτσι, 4,14 εκατομμύρια φορολογούμενοι είχαν τέλος Φεβρουαρίου ανοιχτούς λογαριασμούς στην εφορία, από 3,99 εκατομμύρια πέρυσι, και με 1,29 εκατομμύρια υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.  Ή, όπως δείχνει έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ότι την επόμενη ημέρα της πανδημίας 1 στις 4 μικρές επιχειρήσεις θα βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής προμηθευτών και ρεύματος, 1 στις 3 σε αδυναμία πληρωμής εφορίας, ταμείων και ενοικίου και 1 στις 2 σε αδυναμία πληρωμής δόση τραπεζικού δανείου, με 4 στις 10 να φοβούνται το λουκέτο.

Και πάλι όμως, η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να μην έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος. Με αποζημιώσεις των 1.000, 2.000 και 4.000 ευρώ επιχειρεί να στηρίξει 100.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που τους απαγορεύεται και τον Απρίλιο να λειτουργήσουν, προκειμένου να μετριάσει τις αντιδράσεις, οι οποίες σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κοζάνη, όπου στο λιανεμπόριο δραστηριοποιούνται 10.800 επιχειρηματίες, έχουν προσλάβει μεγάλες διαστάσεις. Και, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, τα μέτρα αυτά δεν δίνουν οριστική λύση στο τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην πλειονότητα των επιχειρήσεων.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου