Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Απρ 2021
ΗΠΑ: Οι μικρομεσαίοι ενώνονται απέναντι στα μεγα-μονοπώλια
Κλίκ για μεγέθυνση

 


Γιώργος X. Παπασωτηρίου
09.04.21
 
 

Οι Αμερικανοί μικροεπιχειρηματίες, όπως και οι συνάδελφοί τους στη Γαλλία, ενώνονται εναντίον του Λεβιάθαν της αγοράς, του οικονομικού τέρατος που «καταπίνει» τα πάντα και το οποίο λέγεται Amazon. Στόχος των Αμερικανών εμπόρων είναι η άσκηση πίεσης για την ενίσχυση των αντιμονοπωλιακών νόμων και η καταπολέμηση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο συνασπισμός ονομάζεται «Small Business Rising» και συγκεντρώνει τις εθνικές ενώσεις παντοπωλείων, πωλητών βιβλίων, φαρμακοποιών και άλλων μικρών ανεξάρτητων επιχειρήσεων. Συνολικά, "αντιπροσωπεύει χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις", γράφει η Wall Street Journal. Μέσω της οργάνωσής τους οι «μικροί επιχειρηματίες» επιδιώκουν να ασκήσουν πίεση στην Ουάσινγκτον προκειμένου να ενισχυθεί η νομοθεσία περί ανταγωνισμού και να προστατευθούν από τις μονοπωλιακές τάσεις του ψηφιακού γίγαντα.

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και έμποροι κατηγορούν την Amazon για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς αντιγράφει και πουλάει προϊόντα παρόμοια με τα δικά τους. Η πολυεθνική εκμεταλλεύεται την τεράστια οικονομική της δύναμη προκειμένου να πουλήσει τα προϊόντα της φθηνότερα από άλλους εμπόρους μέχρι να τους «κλείσει». Ο David Guernsey, γενικός διευθυντής μιας εταιρείας προμηθειών στη Βιρτζίνια, καταγγέλλει ότι η Amazon δεν διστάζει να συλλέξει δεδομένα των εμπόρων, χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες της.

Από την πλευρά της, η Amazon υποστηρίζει ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Επικρίνει δε την ακτιβιστική πρωτοβουλία των μικρών επιχειρηματιών με τον ισχυρισμό ότι «Αυτές οι εσφαλμένες παρεμβάσεις στην αγορά θα σκοτώσουν τους ανεξάρτητους μεταπωλητές και θα τιμωρήσουν τους καταναλωτές εξαναγκάζοντας τις μικρές επιχειρήσεις να βγουν από τις διαδικτυακές πλατφόρμες πωλήσεων και να αυξήσουν τις τιμές τους.»

Ο πόλεμος μόλις έχει αρχίσει. «Η Amazon ξόδεψε πέρυσι 18 εκατομμύρια δολάρια» στα διάφορα λόμπι για τα θέματα ανταγωνισμού, γράφει αμερικανική εφημερίδα.

 Αυτή είναι η πραγματική «gig economy». Σε απλή γλώσσα, όλοι οι μικροί έμποροι θα γίνουν σε 5 χρόνια εργαζόμενοι της Amazon με βάση τα λεγόμενα «zero contracts», δηλαδή τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τη δουλειά όποτε τους χρειάζεται η εταιρεία(ευέλικτη εργασία!), τους δήθεν αυτοαπασχολούμενους, χωρίς καμία ασφάλιση ή άλλη παροχή κ.ά.

Πρόκειται ακριβώς για το σχέδιο Πισαρίδη που καταθέτει η κυβέρνηση στην Βουλή, επιβεβαιώνοντας ότι όλες οι παραπάνω εξελίξεις θα διαχυθούν από τις μητροπόλεις του καπιταλισμού σε ολόκληρο τον κόσμο.*

*Δες και το σχετικό άρθρο στο arti του Κώστα Κάππα: "Νοιώθουμε στο απυρόβλητο… το παιδί μας θα είναι;"

**Πληροφορίες από https://www.courrierinternational.com/article/etats-unis-amazon-dans-la-ligne-de-mire-des-petits-commercants-americains

πηγη: http://artinews.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου