Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 09 Απρ 2021
Άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα από Δευτέρα 12 Απριλίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 Κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απόφαση για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου από Δευτέρα 12 Απριλίου, στην Αχαΐα με click in shop και click away, στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away, ενώ στην Κοζάνη δεν θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. Παράλληλα ανακοίνωσε την επαναλειτουργούν των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, όρισε εκ νέου το πλαφόν ατόμων/τ.μ. στα καταστήματα και ανακοίνωσε τις περιοχές αυξημένου κινδύνου.

Ειδική αναφορά για τους κατοίκους στη Θεσσαλονίκη, την Αχαΐα και την Κοζάνη έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στην τοποθέτηση του κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία της Covid -19 στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την απόφαση για επαναλειτουργία του λιανεμπορίου στην Αχαΐα με click in shop και click away, από 12 Απριλίου, ενώ στη Θεσσαλονίκη μόνο με click away. Στην Κοζάνη δεν θα επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου. Παράλληλα ανακοίνωσε από 12 Απριλίου την επαναλειτουργούν των καταστημάτων του ΟΠΑΠ, με εξαίρεση τα ΟΠΑΠ play και τα τυχερά παιχνίδια με κερματοδέκτη.

Σε ό,τι αφορά το λιανικό εμπόριο υπογράμμισε ότι αίρεται το πλαφόν των 20 ατόμων και πλέον η αναλογία πληθυσμού/εμβαδού έχει ως εξής: Για επιφάνειες έως 500 τμ ένα άτομο ανά 25 τμ, για επιφάνειες άνω των 500 τμ, κάθε 100 τμ πλέον των 500 τμ, επιτρέπεται ένας πελάτης επιπρόσθετα.

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν η Περιφερειακή Ενότητα της Κω και ο δήμος Ήλιδας της ΠΕ Ηλείας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.

Ως εκ τούτου στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται οι εξής περιοχές:

 • η Περιφέρεια Αττικής,
 • η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας,
 •  οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας (πλην των Δήμων Μαντουδίου- Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού) και Ευρυτανίας
 • οι Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας και Κορινθίας
 •  οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Πέλλας
 •  η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης
 •  η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου
 • η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου
 •  η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου και η Περιφερειακή Ενότητα Κω
 • οι δήμοι Καλυμνίων και Λέρου
 •  ο δήμος Ρόδου
 •  ο δήμος Χίου
 •  ο δήμος Ανωγείων και ο δήμος Χανίων
 •  οι δήμοι Ιωαννιτών και Κόνιτσας
 •  ο δήμος Αμφίπολης, ο δήμος Βέροιας και ο δήμος Σερρών
 • ο δήμος Καρδίτσας
 • οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος, ο δήμος Γρεβενών, η δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του δήμου Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης
 • οι δήμοι Λαμιέων και Λοκρών
 •  ο δήμος Ήλιδας της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Την βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε αρκετές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα να «κατεβαίνουν» από το «βαθύ κόκκινο» στο «κόκκινο», επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων. Για το λόγο αυτό από τη Δευτέρα 12/4 στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (δηλαδή στο κόκκινο) εντάσσονται η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Από το επίπεδο, επίσης, πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας (πλην των δήμων Λαμιέων και Λοκρών, οι οποίοι συνεχίζουν και παραμένουν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, «βαθύ κόκκινο»). Επίσης, στο «κόκκινο» κατεβαίνουν οι δήμοι Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, ο δήμος Κατερίνης, ο δήμος Αστυπάλαιας καθώς και ο δήμος Σκιάθου.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια είναι εξαιρετικά αυξημένο και κυρίως οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση. «Αν ο ιός τρυπώσει μέσα στο σπίτι, είναι πολύ πιθανό να κολλήσουν όλοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με τη μεγάλη διασπορά του ιού όλοι πρέπει να προσέχουμε διπλά. Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων είναι στα 3.000, ενώ το ποσοστό της θετικότητας κινείται πάνω από το 6%. Είναι βέβαιο ότι θα έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα λόγω των self-tests και παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα, αλλά και σε νησιωτικές περιοχές».

«Η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται», ανέφερε η Β. Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι «έχουμε 85% κάλυψη στις ΜΕΘ covid. Μόνο χθες Πέμπτη είχαμε εισαγωγή 31 ατόμων σε ΜΕΘ, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων στις ηλικίες από 15 έως 19 ετών, στα παιδιά του λυκείου δηλαδή», αποδίδοντας το γεγονός στο ότι τα παιδιά βρίσκονται κρυφά με τους φίλους τους. Γνωστοποίησε επίσης ότι τα παιδιά αυτών των ηλικιών φοράνε σε συντριπτικό ποσοστό τη μάσκα εντός του σχολείου, αλλά λιγότερο συχνά  στις κοινωνικές επαφές εκτός σχολείου.

Ο επίκουρος καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι «την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια παρουσίασε μικρή σχετικά αύξηση, ενώ η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει», προσθέτοντας πως «στην Αττική, η επιβάρυνση της επιδημίας ήταν στο 7% και στο 8% στη Θεσσαλονίκη. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας τη τελευταία εβδομάδα αυξήθηκε σε μικρό βαθμό σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία έφτασε μέχρι και τις 600 σε μια ημέρα. Ενώ, οι θάνατοι δείχνουν να σταθεροποιούνται στους 70 ημερησίως».

Αναφερόμενος στα self test για τον κορονοϊό, τα χαρακτήρισε ως «ένα ακόμα εργαλείο στην τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε για την επιστροφή στην κανονικότητα» και κατέληξε πως «για τη διαδικασία γνωρίζουμε, από αποτελέσματα σε άλλες χώρες, ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ακριβής. Να επισημάνουμε όμως ότι όπως όλα τα τεστ για τον κορονοϊό δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τη νόσο στο 100%. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχει χαλάρωση σε περίπτωση αρνητικού τεστ, καθώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να διατηρούμε τους κανόνες ασφαλείας».
πηγη: https://thepressproject.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου