Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 05 Απρ 2021
Άνοιγμα χωρίς σχέδιο θα είναι καταστροφή
Κλίκ για μεγέθυνση
Η προχειρότητα με την οποία έγινε το άνοιγμα το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, με ολέθρια αποτελέσματα, δυστυχώς δεν αποτέλεσε μάθημα προς αποφυγή
 

Σχεδόν δύο μήνες έμειναν πριν από το υποτιθέμενο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού που ευαγγελίζεται η ελληνική κυβέρνηση. Η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα βάζει φρένο στα όποια τουριστικά σχέδια υπάρχουν στη χώρα μας. Ακόμα και αν επίσημα η κυβέρνηση μιλάει για άνοιγμα τον Μάιο, γεγονός είναι ότι περισσότερο με «ευχολόγιο» μοιάζει αυτή τη στιγμή, παρά με δεδομένη προοπτική.

 

Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ της πρόθεσης του δυνητικού επισκέπτη να ταξιδέψει και του να προχωρήσει σε κράτηση.

Ενώ η Ελλάδα παραμένει βασίλισσα στις καρδιές των Ευρωπαίων -κι όχι μόνο- ταξιδιωτών, τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά λειτουργούν ανασταλτικά στο να προχωρήσουν σε κρατήσεις, οι οποίες παραμένουν σε απελπιστικά χαμηλά επίπεδα.

Στην πραγματικότητα ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας ετοιμάζεται να ανοίξει χωρίς ουσιαστικό σχέδιο. Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που ο μέσος όρος της εβδομάδας παραμένει σταθερά πάνω από 3.000 κρούσματα, το σύστημα Υγείας βρίσκεται στα όριά του, γιατροί επιτάσσονται, κόσμος χάνει τη ζωή του εκτός ΜΕΘ, τα ελληνικά νησιά είναι εντελώς ανοχύρωτα, αφού καμία προετοιμασία δεν έχει γίνει για την προστασία των κατοίκων και των επισκεπτών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέρσι τον Ιούλιο, όταν άνοιξε ο τουρισμός, είχαμε 25-30 κρούσματα ημερησίως μόνο, κι αυτό αποτέλεσε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα έναντι άλλων προορισμών, με αποτέλεσμα, χάρη στις προσπάθειες των επαγγελματιών του τουρισμού, να έχουμε την όποια επιτυχία είχαμε όσον αφορά τις αφίξεις. Η προχειρότητα όμως με την οποία έγινε το άνοιγμα το περασμένο καλοκαίρι από την κυβέρνηση, με ολέθρια αποτελέσματα, δυστυχώς δεν αποτέλεσε μάθημα προς αποφυγή.

Η βιασύνη για επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς στρατηγική το μόνο που θα καταφέρει είναι η καταστροφή της εικόνας της χώρας και η έκθεση σε κίνδυνο των επισκεπτών και των Ελλήνων πολιτών.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι απλά με ανακοινώσεις και διαδικτυακές τελετές χωρίς ουσιαστική μείωση κρουσμάτων δεν θα βρεθούν πολλοί γενναίοι φιλέλληνες να ταξιδέψουν -με ή χωρίς υγειονομικό διαβατήριο- στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη την ανάγκη για τεστ κορωνοϊού πριν από την αναχώρηση στα ταξίδια, καθώς και διατήρησης των αρνητικών τεστ οριζόντια για όλες τις αφίξεις επισκεπτών της χώρας μας, ώστε να αποφευχθούν οι λάθος χειρισμοί της προηγούμενης χρονιάς και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή προστασία της δημόσιας υγείας και του τουρισμού μας τη φετινή χρονιά.

Επίσης τα πρωτόκολλα φέτος δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τη διαμονή! Πέρσι παρατηρήθηκαν πολλές αστοχίες, πειράματα, ασυνεννοησία μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων με τραγικές συνέπειες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι τουριστικοί φορείς, πράκτορες, ξεναγοί και μεταφορείς επισκεπτών δεν γνωρίζουν τα συγκεκριμένα μέτρα που θα ισχύσουν στην Ελλάδα από μέσα Μαΐου 2021, με αποτέλεσμα όλοι να είναι σε απόγνωση.

Η υπόθεση του ασφαλούς ανοίγματος του τουρισμού σίγουρα δεν είναι απλή υπόθεση. Χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο. Χρειάζεται συνέργειες, συνεννόηση με τους φορείς και συναποφάσεις.

* Η Μαρία Χανιώτη είναι ξενοδόχος και πρώην αντιδήμαρχος Πάρου

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου