Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Απρ 2021
Βιαστικό άνοιγμα κι όποιος αντέξει
Κλίκ για μεγέθυνση

Κόσμος στην οδό Ερμού πριν από το κλείσιμο του λιανεμπορίου που απελευθερώνεται ξανά από την επόμενη Δευτέρα

EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ03.04.2021, 08:59

 

 
Ενώ το ΕΣΥ δέχεται αφόρητη πίεση από την πανδημία, η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα χαλάρωσης ανοίγοντας το λιανεμπόριο και τις διαδημοτικές μετακινήσεις ● Αμφιβολίες και στο εσωτερικό της Ν.Δ. ● Εργαλειοποίηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που καλείται να επικυρώνει τις προειλημμένες αποφάσεις του Μαξίμου.

Μπορεί να βρισκόμαστε στη χειρότερη και πιο κρίσιμη καμπή της πανδημίας, μπορεί τα νοσοκομεία να είναι υπό απόλυτο καθεστώς ασφυξίας, αλλά η κυβέρνηση επιμένει στο ρίσκο. Εξακολουθεί να υλοποιεί τον σχεδιασμό της για το βιαστικό άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.

Τη Δευτέρα ανοίγει το λιανεμπόριο, από σήμερα και για τα Σαββατοκύριακα έχει ανοίξει τις διαδημοτικές μετακινήσεις, ενώ εξετάζει το άνοιγμα των Λυκείων για τις 12 Απριλίου. Επιπλέον ετοιμάζεται να επαναξιολογήσει τη λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων που εξαιρέθηκαν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια στον σχεδιασμό της υπάρχει το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, με τον πρωθυπουργό να το τοποθετεί χθες στη Βουλή μετά το Πάσχα, ενώ στο φόντο βρίσκεται το άνοιγμα του τουρισμού στα μέσα Μαϊου.

Aνησυχία

Ετσι, ενώ άλλες χώρες στην Ευρώπη κλείνουν, στην Ελλάδα ανοίγουμε εσπευσμένα, με την κυβέρνηση να στέλνει με αυτόν τον τρόπο μήνυμα περαιτέρω χαλάρωσης στους πολίτες, όσο και αν ισχυρίζεται ότι ανοίγει με στόχο τη βελτίωση της συμμόρφωσης στα μέτρα, με το επιχείρημα ότι προτιμά ο κόσμος να κινείται σε «ελεγχόμενες» δραστηριότητες αντί για ανεξέλεγκτες σε σπίτια. Μάλιστα η τακτική αυτή του ανοίγματος πάνω στην έξαρση της πανδημίας προκαλεί ανησυχία και αμφιβολίες ακόμα και στο εσωτερικό της Ν.Δ., όπου υπάρχουν φωνές που δεν είναι πεισμένες για την ορθότητα των επιλογών αυτών.

Και, σε αντίθεση με υπουργούς που διαγκωνίζονται για το το ποια δραστηριότητα του τομέα ευθύνης τους θα πρωτανοίξει, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, παρότι έχει ευθυγραμμιστεί με την κυβερνητική επιλογή του ανοίγματος, εμφανίζεται πιο συγκρατημένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι προ ημερών (29.3.2021) από τη μία δήλωνε ότι «έχει έρθει η ώρα, με σταθερό βηματισμό και ξεχωρίζοντας το ένα μέτρο από το άλλο, να βοηθήσουμε όλες τις κοινωνικές ομάδες να μπορέσουν σιγά σιγά να επαναλειτουργήσουν», αλλά από την άλλη προειδοποιούσε ότι «είναι ένας ύπουλος ιός» που «δυσκολεύει τα πράγματα και δεχόμαστε μια τεράστια πίεση στο ΕΣΥ», λέγοντας πως «πρώτη προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία».

Απαρατήρητη δεν έχει περάσει -και μέσα στη Ν.Δ.- και η υπερδραστηριότητα το τελευταίο διάστημα του Ακη Σκέρτσου σε επίπεδο δημόσιων εμφανίσεων ειδικά για το θέμα της πανδημίας. Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού ήταν άλλωστε και το κεντρικό πρόσωπο στην κυβερνητική ενημέρωση κατά την οποία ανακοινώθηκε το πρώτο άνοιγμα για τα κομμωτήρια (19.3.2021). Με αυτό τον τρόπο γίνεται για άλλη μία φορά αντιληπτός και ο υπερσυγκεντρωτικός τρόπος διακυβέρνησης από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου, το οποίο θέλει να δείχνει και δημόσια ότι είναι αυτό που έχει τον πρώτο λόγο. Είναι επίσης γνωστό ότι τον κ. Κικίλια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να τον «κοντύνει» στον περασμένο ανασχηματισμό, αναβαθμίζοντας τον Βασίλη Κοντοζαμάνη -ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο Μαξίμου- από υφυπουργό Υγείας σε αναπληρωτή.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργαλειοποιεί την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να νομιμοποιεί τις δικές τις προειλημμένες αποφάσεις. Κάτι που φάνηκε πολύ καθαρά και τώρα εν όψει του ανοίγματος των δραστηριοτήτων. Η κυβέρνηση το αποφάσισε, καλλιέργησε το σχετικό κλίμα στη δημοσιότητα και άσκησε μεγάλη πίεση στους ειδικούς.

Κι ενώ οι τελευταίοι αρχικά είπαν «όχι» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και των διαδημοτικών μετακινήσεων (Παρασκευή 26.3.2021), η κυβέρνηση τους έβαλε να ξανασυνεδριάσουν εκτάκτως μεσοβδόμαδα (Τετάρτη 31.3.2021), προκειμένου να ευθυγραμμιστούν, υπό πίεση, με τις κυβερνητικές επιλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η επιτροπή ουσιαστικά δεν εισηγείται καν. Η κυβέρνηση εισηγείται στην επιτροπή και η τελευταία καλείται να επικυρώσει τις προειλημμένες κυβερνητικές αποφάσεις.

Αλλά την ίδια ώρα η χώρα, με ευθύνη της κυβέρνησης, δεν διαθέτει επιδημιολογική ετοιμότητα (επαρκή επιτήρηση, ιχνηλάτηση, θωρακισμένο ΕΣΥ και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας) όπως έχουν ζητήσει οι ειδικοί, για να αντιμετωπίσει τα αλλεπάλληλα κύματα του ιού, αλλά ούτε και τα απαιτούμενα μέτρα (π.χ. στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ) που να διασφαλίζουν ότι το άνοιγμα δεν θα διακινδυνεύσει την έλευση ενός τέταρτου κύματος προτού σβήσει το τρίτο.

Επιθέσεις

Και δεν είναι μόνο ότι η επιτροπή εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση. Είναι ότι τώρα δέχεται και πρωτοφανείς επιθέσεις, όπως αυτή του Αδωνη Γεωργιάδη ο οποίος, πιέζοντας και για άνοιγμα των κέντρων αισθητικής, έφτασε στο σημείο να αφήσει υπόνοιες για τον τρόπο που καταλήγουν στις εισηγήσεις τους λέγοντας: «Διαφωνώ απολύτως με την απόφαση που πήραν οι γιατροί. Ελπίζω να μην έχει συντεχνιακή λογική, επειδή εξυπηρετεί τους γιατρούς που πουλάνε αυτές τις υπηρεσίες εν είδει ιατρικών πράξεων, και κάνανε ας πούμε οι γιατροί μας χθες συναδελφική παραχώρηση».

Σήμερα η κυβέρνηση ανοίγει οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες υπό την πίεση που δέχεται από το μέτωπο της οικονομίας. Ποντάρει πλέον τα πάντα στον καλό καιρό, στα εμβόλια που όμως ρέουν αργά και η ροή των οποίων ελπίζει ότι θα αυξηθεί άμεσα προκειμένου να έρθει η πολυπόθητη ανοσοποίηση του πληθυσμού, καθώς επίσης πλέον και στα επισφαλή και αμφιλεγόμενα self-tests. Με τα τελευταία μεταθέτει και την ευθύνη για την επιτήρηση του ιού της πανδημίας στους πολίτες, στους οποίους ετοιμάζεται με αυτόν τον τρόπο να επιρρίψει μια νέα αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου