Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 11 Σεπ 2016
'ΕΝΦΙΑ-ΛΤΗΣ' έγινε... Οδηγίες εντοπισμού και διόρθωσης λαθών
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 

 

 

Αισίως φτάσαμε στη δεύτερη εβδομάδα, μετά από την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ για το έτος 2016. Το σκηνικό σε όλους πλέον γνωστό.

 

Θα πρέπει να εξοφληθεί, είτε εφάπαξ (έως την 30η Σεπτεμβρίου 2016), είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την 1η δόση να καταβάλλεται έως την 30η Σεπτεμβρίου 2016 και την τελευταία (5η δόση) έως την 31η Ιανουαρίου 2017.

 

Βλέπουμε όμως πως σε καθημερινή βάση παρατηρούνται φαινόμενα πολλών λαθών, πράγμα, το οποίο μπορεί να κάνει τον φορολογούμενο να πληρώσει πολλά περισσότερα απ’ ότι πραγματικά θα πλήρωνε, όπως επίσης να διαμορφωθεί σωστά και το ‘’Πιστοποιητικό EΝΦΙΑ’’ το οποίο σίγουρα θα ζητηθεί σε τυχόν μεταβίβαση, πώληση, τροποποίηση κ.λπ..

 

Τα λάθη αυτά συνήθως οφείλονται σε ελλιπή στοιχεία, που ίσως ποτέ δεν προσέξαμε ή είχαν μεταφερθεί λάθος.

 

Οι φορολογούμενοι θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν ηλεκτρονικά τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 με μειωμένο πρόστιμο κατά 50%, δηλαδή στο μισό από το προβλεπόμενο αυτοτελές πρόστιμο των 100,00 ευρώ, το οποίο θα περιορίζεται στα 50,00 ευρώ από τα μέσα του Σεπτεμβρίου έως και το τέλος Νοεμβρίου 2016.

 

Πιο συγκεκριμένα τα πιο συχνά λάθη που μπορεί να παρατηρηθούν :

1. Η ΠΟΛ. 1184/2014

 

Πολλοί από τους φορολογούμενους σίγουρα έχουν παρατηρήσει ότι κατά την είσοδό τους στην εφαρμογή του Ε9, στα δεξιά εμφανίζει κίτρινη ένδειξη (σήμα), η οποία αναφέρεται σε ελλείψεις στοιχείων που έχουν προκύψει από δηλώσεις παλαιοτέρων ετών. Συγκεκριμένα η ΠΟΛ.1184/2014 αναφέρει:

 

Για την αποκατάσταση ενδεχόμενων τυπικών λαθών και ελλείψεων σε στοιχεία ακινήτων των δηλώσεων στοιχείων ακίνητων, προκειμένου να συντεθούν μηχανογραφικά οι δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

 

1. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.

 

2. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας εκατό τοις εκατό (100%).

 

3. Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον έκτο (6ο) όροφο.

 

4. Σε περίπτωση κατά την οποία το έτος γέννησης επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή κατά το έτος υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου έτους γέννησης επικαρπωτή, με εξαίρεση την προηγούμενη περίπτωση, λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος.

 

5. Σε περίπτωση εμπράγματου δικαιώματος με επικαρπωτή νομικό πρόσωπο, θα αποδίδεται η σταθερή τιμή 0,80 για επικαρπία, ανεξάρτητα από το δηλωθέν έτος γέννησης επικαρπωτή στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

 

6. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του νομού για τον κύριο φόρο φυσικών και νομικών προσώπων και, κατά περίπτωση, η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή η Ειδική Βασική Αξία (ΕΒΑ) για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από νομό και δήμο, λαμβάνεται κατά περίπτωση η μεγαλύτερη ΑΒΑ ή ΕΒΑ του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

 

7. Σε περίπτωση κατά την οποία η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Τ.Ο. αρχικό του νομού και εάν η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό και δήμο, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Τ.Ο. αρχικό του δήμου για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

 

8. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο, αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία.

 

9. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα, για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων, θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

 

10. Σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν περισσότερες των μια ζώνες, με την ίδια χαμηλότερη τιμή, ως συντελεστής οικοπέδου (Σ Οικ.), συνολική τιμή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαμβάνονται αυτοί, από το συνδυασμό των οποίων προκύπτει η μικρότερη φορολογητέα αξία οικοπέδου.

 

11. Σε περίπτωση οικισμών προϋφισταμένων του 1923 και οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων, για τον υπολογισμό του Σ.Ο. ως επιφάνεια του κατά κανόνα άρτιου οικοπέδου λαμβάνεται η αναγραφόμενη στη δήλωση στοιχείων ακινήτων.

 

2. Συνιδιοκτησία

 

Έχει παρατηρηθεί επίσης, πως ενώ φορολογούμενοι μπορεί να έχουν στην πραγματικότητα στην κυριότητά τους ποσοστό συνιδιοκτησίας, με άλλο φορολογούμενο, η εκκαθάριση να χρεώνει αυτόματα μέσω της ΓΓΔΕ ποσοστό 100%. Αυτό γίνεται λόγω μη αναγραφής ή αναγραφής λάθους ποσοστού συνιδιοκτησίας.

 

3. Ημιτελή κτίσματα

 

Η έκπτωση των κενών ημιτελών κτισμάτων είναι από τις λίγες που έχουν απομείνει, μιας και η έκπτωσή των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων καταργήθηκε. Αναλυτικά για τα ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, που είναι κενά και ταυτόχρονα δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής και τελικά ο κύριος φόρος μειώνεται κατά ποσοστό 60%.

 

Προκειμένου οι φορολογούμενοι να λάβουν τη μείωση 60%, στο ποσό του κύριου φόρου για τα ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ποτέ ηλεκτροδοτηθεί και είναι κενά ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα και είναι κενά, πρέπει προηγουμένως να έχουν συμπληρωθεί αθροιστικά και οι ακόλουθες ενδείξεις στο έντυπο Ε9:

 

στη στήλη 10 «ειδικών συνθηκών» του πίνακα 1 να αναγράφεται ο κωδικός 99 «ημιτελές κτίσμα»,

στη στήλη 30 του πίνακα 1, να αναγράφεται η ένδειξη ΟΧΙ «μη ηλεκτροδοτούμενο» ή αν αναγραφεί η ένδειξη ΝΑΙ, να συμπληρώνεται ο αριθμός της εργοταξιακής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και

στη στήλη 32 «ειδική κατηγορία» του πίνακα 1 να συμπληρώνεται ο κωδικός 8 «κενό κτίσμα».

 

Διάφορα άλλα κλασικά λάθη

 

Αριθμός προσόψεων.

Από το 2014 και μετά παίζει μεγάλο ρόλο στην εκκαθάριση του φόρου ο αριθμός των προσόψεων, που έχει το κάθε κτίσμα και το κάθε οικόπεδο. Πολλοί φορολογούμενοι δεν συμπληρώνουν σωστά τον αριθμό των προσόψεων και έτσι όταν πάνε να κάνουν κάποια μεταβίβαση το πιστοποιητικό δεν είναι σωστό.

Μη αναγραφή του οικοπέδου στην ίδια γραμμή με το κτίσμα.

Το οικόπεδο πρέπει να αναγράφεται πάντα, εκτός από την περίπτωση που το κτίσμα ανήκει σε πολυκατοικία βάση αυτών που ορίζονται στην ΠΟΛ. 1237/2014. Επίσης, ένα ακόμα συχνό λάθος, το οποίο έχει κοστίσει πολύ ακριβά είναι η αναγραφή του οικοπέδου παραπάνω από μία φορές στην δήλωση Ε9. Στην ουσία, είναι σαν να εμφανίζεται ο φορολογούμενος με πολύ περισσότερα οικόπεδα.

Μη αναγραφή των κτισμένων τετραγωνικών επί του οικοπέδου.

Αυτό είναι ένα λάθος που μπορεί να κοστίσει αρκετά, διότι αν δεν συμπληρωθεί αυτός ο κωδικός, δεν μπορεί να υπολογιστεί ο συντελεστής δόμησης που έχει καλυφθεί και έτσι πληρώνεται ΕΝΦΙΑ σαν το οικόπεδο να είναι άκτιστο.

Άλλα συχνά λάθη.

- Η μη αναγραφή σε ξεχωριστή γραμμή των αποθηκών και των πάρκινγκ, που έχουν ποσοστά επί του οικοπέδου,

- Η μη αναφορά του δικαιώματος υψούν,

- Ο λάθος προσδιορισμός οικοδομικού τετραγώνου,

- Η μη αναγραφή των τακτοποιήσεων , νομιμοποιήσεων και αλλαγών χρήσης που έχουν γίνει με τους διάφορους νόμους .

 

Πως γίνονται οι εκκαθαρίσεις τροποποιητικών δηλώσεων Ε9

 

Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε9 πραγματοποιούνται νέες εκκαθαρίσεις που διακρίνονται ως εξής:

 

α) Αυτόματη ηλεκτρονική εκκαθάριση από την Δ.ΗΛΕ.Δ. στις περιπτώσεις που προκύπτει χρεωστική διαφορά στον ΕΝΦΙΑ ή μηδενική διαφορά ή τέλος πιστωτική (μέχρι του ποσού των 300 ευρώ).

 

β) Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις (όταν το πιστωτικό ποσό είναι άνω των 300,00 ευρώ) η εκκαθάριση ολοκληρώνεται στην Δ.Ο.Υ. μετά την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

 

 

Κλείνοντας, θα θέλαμε να σημειώσουμε το φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται για όσους δεν έχουν λάθη στον ΕΝΦΙΑ.

 

Πολλές Δ.Ο.Υ. και κυρίως της επαρχίας, όπως για παράδειγμα περιστατικό που συνέβη στη Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου, δεν δέχονται τον συμψηφισμό επιστροφής φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, ενώ υπάρχει επιστροφή φόρου, αλλά το ακίνητο ανήκει στην σύζυγο που δεν έχει εισόδημα, τους ζητείται να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ και να ‘’έχουν να λαβαίνουν’’ την επιστροφή του φόρου, όπως και το αντίθετο.

 

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο φορολογούμενος θα πρέπει να κάνει αίτηση και να ζητήσει τον συμψηφισμό εγγράφως.

 

Άλλωστε η λογική του Υπουργείου Οικονομικών δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Αρκετή ταλαιπωρία έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι, μην χειροτερεύουμε τα πράγματα.

Σε συνεργασία με τον φοροτεχνικό Βότανο Αργύρη

πηγη:e-forologia.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου