Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 04 Δεκ 2017
Τζέφρι Πάιατ: Η Ελλάδα αποτελεί μια υποσχόμενη επένδυση
Κλίκ για μεγέθυνση

Με μεγάλο ενδιαφέρον εξελίσσεται αυτήν την ώρα το καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου «Η Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας | Αναμόρφωση της Οικονομίας-Αναβίωση της Επιχειρηματικότητας | Καινοτομία-Τεχνολογία-Ηθική-Εξωστρέφεια», το οποίο πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.

Κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά, «Τα χρόνια της κρίσης και οι αναποτελεσματικές απόπειρες εξόδου από αυτήν, πέρα από τις αυταπάτες, ανέδειξαν τις διαχρονικές παθογένειες της οικονομίας. Χρειαζόμαστε αλλαγή παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου, με έμφαση στην εφαρμογή καινοτόμων και νέων τεχνολογιών, αρχών εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής και με ενίσχυση της εξωστρέφειας. Για να υπάρξουν επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας απαιτούνται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα ανταγωνιστική και θα στείλουν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές. Καλώ λοιπόν τις υπεύθυνες πολιτικές, επιχειρηματικές και κοινωνικές δυνάμεις να συμβάλουμε στην αλλαγή νοοτροπίας σε επίπεδο κοινωνίας και την επίτευξη της ελάχιστης συναίνεσης του πολιτικού συστήματος ώστε να αποενοχοποιηθεί και υποστηριχθεί το αναγκαίο μεταρρυθμιστικό έργο.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας κατά την επίσημη ομιλία του και αφού χαιρέτισε με ικανοποίηση την τεχνική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, τόνισε χαρακτηριστικά, « Θεωρούμε ότι έχει ανοίξει ο δρόμος για να ολοκληρωθεί έγκαιρα το 3ο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, καθώς και για το περιβάλλον που θα κινηθεί η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όλους πρέπει να μας απασχολήσει σοβαρά η επόμενη μέρα «μετά το Μνημόνιο». Οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τότε δεν είναι ούτε λίγες ούτε αμελητέες. Γιατί όποιος θεωρεί ότι τα τελευταία 8 χρόνια ήταν μια παρένθεση που κλείνοντάς την θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε αμέριμνοι σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση, λέει ψέματα στον εαυτό του και στους άλλους. «Πισωγύρισμα» σε ρυθμίσεις και πρακτικές του παρελθόντος είναι ένα σενάριο που πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα είναι σαν να μην έχουμε διδαχθεί τίποτα απολύτως από την πολυετή και επώδυνη περιπέτεια των αλλεπάλληλων μνημονίων. Η όποια χαλάρωση της ξένης εποπτείας θα πρέπει να δώσει τη θέση της σε ένα φιλόδοξο και αποφασιστικό –ελληνικής ιδιοκτησίας- πρόγραμμα που θα συνεχίζει το έργο.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και συνεχάρη γι αυτό το λόγο την ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί δείγμα σκληρής δουλειάς. Στη συνέχεια τόνισε χαρακτηριστικά, «Το 2018 αποτελεί μια χρονιά καμπής για την Ελλάδα αλλά και για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, μάλιστα πρόκειται για τη χρονιά στην οποία έχω συναντήσει τους περισσότερους επενδυτές από τότε που βρίσκομαι στην Ελλάδα». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ιδιωτικοποιήσεις τις οποίες χαρακτήρισε ως καλό δείγμα βελτίωσης των υποδομών μέσω ιδιωτικών επενδύσεων ενώ παράλληλα επεσήμανε ότι η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα δίνει τεράστια έμφαση στην στήριξη των start ups εταιριών. Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε με έμφαση, «Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια υποσχόμενη επένδυση»

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ιωάννης Δραγασάκης κατά τον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην αλλαγή του κλίματος που έχει παρατηρηθεί τελευταία τονίζοντας ότι η agenda μετά την τρίτη αξιολόγηση είναι σαφής. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «τρία ζητήματα θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες, η τέταρτη αξιολόγηση, τα μέτρα για το χρέος και το τι θα συμβεί στο μεταμνημονιακο καθεστώς. Το 2018 είναι έτος επιτάχυνσης αύξησης της απασχόλησης των επενδύσεων καθώς επίσης και απεμπλοκής από τα μνημόνια. Χρειαζόμαστε ταχύτερη και αποτελεσματικότερη ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία για να δημιουργήσουμε ευκαιρίες στους Έλληνες επιστήμονες να επιστρέψουν στη χώρα μειώνοντας το χάσμα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές οι οποίες θα διευκολύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας με όρους δικαιοσύνης. Όσον αφορά στην έξοδο στις αγορές, ο Ι. Δραγασάκης σημείωσε την επιτυχή έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο, καθώς και το πρόσφατο swap. «Θέλουμε να έχουμε κλείσει όλες τις εκκρεμότητες έως τον Μάιο-Ιούνιο», είπε χαρακτηριστικά όσον αφορά στην έξοδο από το πρόγραμμα. Αναφερόμενος στο Τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε στην ανάκαμψη καταθέσεων που έχει παρατηρηθεί (περίπου 1 δισ. τον μήνα), ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν κορυφωθεί και πρόκειται μειωθούν από εδώ και στο εξής. Αναφορικά με τα τα stress tests δήλωσε ότι αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσουν την κεφαλαιακή ισχύ τον τραπεζών και να επισημάνουν την ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το βρείτε εδώ

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου