Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 02 Δεκ 2017
Η Εβδομάδα που πέρασε – Η Εβδομάδα που έρχεται
Κλίκ για μεγέθυνση


Τελευταία εβδομάδα του Νοέμβρη, πρώτη του Δεκέμβρη και καλό χειμώνα. Βέβαια, με τη πληθώρα των φόρων και κατ’ επέκταση των ημερομηνιών καταβολής, το τέλος του μήνα πάντα γεννάει προβληματισμούς σχετικά με την εξεύρεση των χρηματικών πόρων, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος μήνας του χρόνου πάντα σηματοδοτεί το παλιό που αφήνουμε πίσω και το καινούργιο που περιμένουμε και σίγουρα προσδοκούμε να είναι καλλίτερο από αυτό που πέρασε.

Η Δευτέρα που πέρασε ξεκίνησε και πάλι με το αγαπημένο σε παροχή θέαμα στους φορολογούμενους αυτής της χώρας, βλήματα που ήταν να πουληθούν και δεν πουλήθηκαν, μεταπράτες βλημάτων, πιθανή συμμετοχή πολιτικών κατ’ ανάγκη ή όχι και γενικά, αυτό που καταλάβαμε, είναι πως το σημαντικό κάποιου θέματος, έγκειται στην περίοδο που εξελίσσεται και όχι σε αυτό κατ’ αυτό το θέμα. Κάποιοι μάλιστα πολιτικοί αρχηγοί φρόντισαν να τονίσουν την άποψή μας, επειδή λαμβάνοντας αφορμή το συζητούμενο ζήτημα στο οποίο αναφέρθηκαν με ελάχιστα λόγια, συνέχισαν τον ομιλία τους με θέματα δικού τους ενδιαφέροντος. Μόνο που φοβόμαστε πως τον μέσο Έλληνα τον απασχολεί περισσότερο η δύσκολη πραγματικότητα. Έτσι λ.χ., οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, μάλλον θα έτρεξαν να συλλέξουν πληροφορίες και να υποβάλλουν την σχετική αίτηση, προσδοκώντας μια οικονομική ανάσα για τις γιορτές που έρχονται. Σε κάθε περίπτωση, η ιστοσελίδα έχει μπει σε παραγωγική διαδικασία και μπορείτε να ενημερωθείτε αν είστε δικαιούχοι και να δηλώστε ότι αποδέχεστε το Κοινωνικό Μέρισμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.koinonikomerisma.gr.

Η ανταπόκριση βέβαια ήταν αναμενόμενα μεγάλη. Πάνω από 1 εκατ. ηλεκτρονικές αιτήσεις κατατέθηκαν στην πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα σε μόλις 48 ώρες μετά την έναρξη της λειτουργίας της. Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της ΗΔΙΚΑ έως την Τετάρτη οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν έφταναν τις 1.223.116 εκ των οποίων οι 527.593 είχαν εγκριθεί, ενώ 319.521 δεν είχαν ολοκληρωθεί για διάφορους λόγους. Σήμερα Παρασκευή, η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων συνεχίζεται αμείωτη. Το μέσο ποσό του μερίσματος που θα λάβουν οι εγκεκριμένες αιτήσεις ανέρχεται σε 570 ευρώ ανά αίτηση και τα ποσά αναμένεται να πιστωθούν στις 15 Δεκεμβρίου, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου στον Realfm 97,8.

Αλλά για να αρχίσουμε με ένα ακόμα αγαπημένο μας θέμα, να σας ενημερώσουμε ότι ο κ. Σωκράτης Φάμελλος, Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος &Ενέργειας, στην κεντρική ομιλία του, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου ΙΕΛΚΑ με τίτλο «ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ 2017: Το τέλος της πλαστικής σακούλας – Πολυκαναλικές τάσεις στο Λιανεμπόριο Τροφίμων» παρουσίασε τη νομοθετική πρωτοβουλία για τη μείωση της υπερβολικής χρήσης της πλαστικής σακούλας με τα μέτρα να ξεκινούν την εφαρμογή τους από την 1/1/2018. Το «τέλος σακούλας» ante pugnam.

Την Τρίτη ξεκίνησε και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και δανειστών. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια, ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και ΔΕΗ, ενώ στόχος είναι να υπάρξει πρόοδος και να κλείσουν όλα τα «μέτωπα» έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου.

Τετάρτη και «ο φόβος φυλάει τα έρημα». Μετά την άρση της αποχής των συμβολαιογράφων, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών σε φυσική μορφή και η πρεμιέρα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα διαμορφώσουν μία νέα πραγματικότητα για τη διαχείριση του στοκ των NPLs από τις τράπεζες. Είναι ενδεικτικό ότι από τους 8 πλειστηριασμούς που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν την Τετάρτη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, έγιναν 2, καθώς οι υπόλοιπες 6 περιπτώσεις έσπευσαν να ρυθμίσουν την οφειλή τους. Η προσπάθεια είναι μέχρι τα τέλη του 2017 θα γίνουν 50 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί με επισπεύδουσες τις τράπεζες.

Δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η με αριθμ. 130060/27-11-2017 απόφαση των Υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τίτλο: «Απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων που δεν ξεπερνούν συνολικά το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 €) στο πλαίσιο υπαγωγής τους στο Ν.4469/2017 «Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών Επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις (Α΄62)»». Σκοπός της είναι η θέσπιση απλοποιημένης διαδικασίας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν.4469/2017 (Α΄62), το ύψος των οποίων δεν ξεπερνά συνολικά το ποσό των πενήντα χιλιάδων ευρώ (50.000,00 €). Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη, μέσω της ιστοσελίδας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (Ε.Γ.Δ.Ι.Χ.) www.keyd.gov.gr

Ολοκληρώθηκε, την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017, με επιτυχία η πρώτη κλήρωση του προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων. Πριν από τη διενέργεια της κλήρωσης αναρτήθηκαν σε εφαρμογή στο διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr) το πλήθος των λαχνών που αντιστοιχούν σε κάθε φορολογούμενο. Η πρόσβαση επιτυγχάνεται με τους κωδικούς που διαθέτουν οι χρήστες για όλες τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. Στην πρώτη αυτή κλήρωση συμπεριλαμβάνονται οι συναλλαγές του μηνός Οκτωβρίου που έχουν πραγματοποιηθεί με κάρτες πληρωμών και επιπλέον οι συναλλαγές του ιδίου μηνός (μεταφορές πίστωσης/άμεσες χρεώσεις) προς επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο της Α.Α.Δ.Ε. έως τις 23 Νοεμβρίου 2017.

Η πρώτη κλήρωση του προγράμματος Δημοσίων Κληρώσεων αφορούσε σε 8.254.535 συναλλαγές, που αντιστοιχούν σε 4.556.328 ΑΦΜ και ήταν συνολικής αξίας 2.093.786.015,92 ευρώ, ενώ κληρώθηκαν 1.074.332.777 λαχνοί.

Από την υπηρεσία της ΑΑΔΕ μπορείτε να ενημερωθείτε για το πλήθος και τους αριθμούς των λαχνών που σας αναλογούν, με βάση τις συναλλαγές που πραγματοποιήσατε με ηλεκτρονικό τρόπο τον προηγούμενο μήνα και των οποίων τα στοιχεία περιήλθαν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. από τους παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Αυτό πραγματοποιείται μέσω της διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr), στην επιλογή Δημόσιες κληρώσεις.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) διευκρινίζει, με ανακοίνωσή της, ότι κατόπιν ερωτημάτων σχετικά με την επιστροφή των ποσών των ηλεκτρονικών παραβόλων για τα ανασφάλιστα οχήματα, η οποία ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017, αυτά τα ποσά είναι ήδη διαθέσιμα στις ΔΟΥ. Οι δικαιούχοι μπορούν, με αίτησή τους προς την αρμόδια ΔΟΥ, να ζητήσουν την επιστροφή τους. Ωστόσο, σε περίπτωση οφειλής του δικαιούχου, το ποσό συμψηφίζεται αυτόματα.

Εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1189/28.11.2017 εγκύκλιος της ΑΑΔΕ με θέμα «Εφαρμογή διατάξεων του Κώδικα Τελών Χαρτοσήμου στις πράξεις στις οποίες συμβάλλεται ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία». Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι ισχύουσες διατάξεις του Κ.Ν.Τ.Χ. για τις εταιρίες περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.) εφαρμόζονται και στις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρίες (Ι.Κ.Ε.).

Δημοσιεύθηκε η ΠΟΛ. 1170/09.11.2017 απόφαση της ΑΑΔΕ με θέμα «Τροποποίηση και συμπλήρωση της 1100330/1954/ΔΜ/6-10-2008 (Β’ 2149) Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών «Καθορισμός νέας Εθνικής Ονοματολογίας Οικονομικών Δραστηριοτήτων (Κ.Α.Δ. 2008)», όπως ισχύει». Σύμφωνα με την απόφαση αυτή προστίθενται νέοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) στην Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών Δραστηριοτήτων.

Εν μέσω κληρώσεων και πλειστηριασμών, πολιτικών διαξιφισμών για βλήματα που ποτέ δεν πουλήθηκαν, διανομής κοινωνικού μερίσματος, μπήκαμε και στον τελευταίο μήνα του χρόνου που διανύουμε. Η τελευταία μέρα της εργασιακής εβδομάδας συμπίπτει σήμερα με τον καινούργιο μήνα, μήνα εορταστικό, μήνα προσδοκιών και μήνα δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, οπότε ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ.

Για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Κυβέρνησης – Θεσμών για την αναθεώρηση των προνοιακών και οικογενειακών επιδομάτων, τον επανυπολογισμό των συντάξεων, την δημοσιονομική εποπτεία, τις παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων, το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, την αγορά ενέργειας και τον κλάδο μεταφορών. "Εφικτός ο στόχος να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως το βράδυ του Σαββάτου", λέει το ΥΠΟΙΚ. Αν δεν γίνει εφικτό, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και στην εβδομάδα που έρχεται. Στα χέρια της Αθήνας οι απαντήσεις των Θεσμών με τα "κόκκινα" πεδία διαφωνίας στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου.

Η εβδομάδα που έρχεται, κινείται στην ροπή του χρόνου που φεύγει και στις υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του Δεκέμβρη. Οι πόλεις έχουν στολιστεί, τα πρώτα δένδρα έχουν «ανάψει» οι εμπορικοί δρόμοι το βράδυ έχουν κάτι μαγικό φωτισμένοι με led λαμπάκια κάθε χρώματος, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό το οποίο μας ταξιδεύει μακριά από τα όσα προβλήματα. Η αλήθεια είναι πως οι φετινές γιορτές έρχονται πιο ήρεμα από τα προηγούμενα χρόνια, όχι ότι η οικονομική συγκυρία άλλαξε άρδην, απλώς οι πολίτες κουράστηκαν με τη μιζέρια, την ανασφάλεια και τον εργασιακό φόβο.

Στο προ-εορταστικό Σαββατοκύριακο που έρχεται, «ανιχνεύστε» την αγορά, ζήστε ξανά σκηνές από το παραμύθι της γέννησης του Θείου βρέφους, αναμειχθείτε με τις παιδικές συντροφιές και βγάλτε και το δικό σας κρυμμένο παιδί από εκεί βαθιά μέσα σας και ονειρευτείτε. Ο καινούργιος χρόνος σε λίγο φθάνει και να είστε σίγουροι ότι κάτι καλύτερο θα φέρει.

Να είστε όλοι καλά και να έχετε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.

πηγη: e-forologia.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου