Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 01 Φεβ 2013

 

Δείτε το βίντεο από την ομιλία: http://youtu.be/-4wqlzoq2jY

 

“Η εξυγίανση των δημοσιονομικών των κρατών μελών πρέπει να γίνει με τρόπο και πολιτικές που είναι συμβατές με τους στόχους των ευρωπαϊκών πολιτικών για κοινωνική συνοχή, μείωση της ανεργίας και του αριθμού των φτωχών, ενίσχυση της καινοτομίας. Θα ήταν επικίνδυνο για την ευρωπαϊκή ιδέα να συνδέουν οι πολίτες τις ευρωπαϊκές πολιτικές – που προωθεί κυρίως το Συμβούλιο Κορυφής, οι κυβερνήσεις δηλαδή, με τις περικοπές μισθών – συντάξεων και τα προγράμματα λιτότητας. Όλο και περισσότεροι πλέον διαπιστώνουν ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται δεν οδηγούν σε αντιμετώπιση της κρίσης, αντιθέτως μετέτρεψαν την κρίση χρέους κι ελλειμμάτων ορισμένων χωρών σε εκτεταμένη οικονομική και κοινωνική κρίση και σε έκρηξη της ανεργίας”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μιλώντας κατά την κοινή συνεδρίαση Ευρωκοινοβουλίου και 180 εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων, την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

 

Στην κοινή συνεδρίαση που επικεντρώθηκε σε θέματα προϋπολογισμού, δημοσιονομικής εξυγίανσης, οικονομικού προγραμματισμού και απασχόλησης, και στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και οι Επίτροποι Olli Rehn (Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις), Laszlo Andor (Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Ένταξη), Janusz Lewandowski (Οικονομικού Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού), ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία ανταλλαγής απόψεων και μείωσης του ελλείμματος δημοκρατικής νομιμοποίησης των οικονομικών πολιτικών που εφαρμόζονται σήμερα, μέσα από την καλύτερη συνεργασία του ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών κοινοβουλίων. Οι εργασίας της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας που ξεκίνησε την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου με συνεδρίαση των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου με τους αντίστοιχους βουλευτές της ομάδας τους από τα εθνικά κοινοβούλια, θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου.

 

“Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να χρησιμοποιήσει εργαλεία που προσφέρει ο προϋπολογισμός της ΕΕ, μεταρρυθμίσεις που βασίζονται στην έρευνα και την καινοτομία, στη δυναμική που αντιπροσωπεύει η πράσινη οικονομία” αντιπρότεινε ο Νίκος Χρυσόγελος. “Μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της βελτίωσης της αποδοτικότητας και όχι προς την αποδιοργάνωση της διοίκησης”.

 

Σχεδόν όλοι οι ευρωβουλευτές και βουλευτές που έλαβαν τον λόγο άσκησαν κριτική στην ακολουθούμενη πολιτική περικοπών και σκληρής λιτότητας που έχει επεκτείνει αντί ν' αντιμετωπίσει την κρίση. Ο Επίτροπος Όλι Ρεν δεν απάντησε ουσιαστικά στην κριτική τόσο του Νίκου Χρυσόγελου όσο και άλλων ευρωβουλευτών ότι οι προϋποθέσεις και οι εκτιμήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της Ελλάδας και των άλλων χωρών, ιδιαίτερα σε σχέση με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή και τα αποτελέσματα των προγραμμάτων λιτότητας, ήταν λανθασμένες. Στην πραγματικότητα αύξησαν το χρέος αντί να το μειώσουν και παράλληλα έπληξαν την πραγματική οικονομία και οδήγησαν σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής, τουλάχιστον στην περίπτωση της Ελλάδας και της Ισπανίας.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, τόνισε, επίσης στην ομιλία του ότι “ενώ ο Eπίτροπος L. Andor τόνισε ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει να δημιουργούν δίχτυ κοινωνικής προστασίας και δεν πρέπει να πλήττουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα”. Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν - που μίλησε ότι χρέος μεταξύ 90-100% μπορεί να επιδρά αρνητικά στην οικονομία – ότι “η εφαρμοζόμενη πολιτική έχει εκτινάξει το ελληνικό χρέος σε δυσθεώρητα ύψη. Αντιθέτως, αν η ελληνική οικονομία σταθεροποιούνταν στο επίπεδο του 2011 θα μπορούσε να έχει μειωθεί το χρέος κατά 20%”.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε στους βουλευτές κ.κ. Γεροντόπουλο και Κρεμαστινό που εκπροσωπούν το ελληνικό κοινοβούλιο στην Διακοινοβουλευτική Συνάντηση, να ζητήσουν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής να καθιερωθεί – όπως οφείλει εξάλλου η χώρα - κοινή συνάντηση των Ελλήνων βουλευτών και ευρωβουλευτών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, για την από κοινού συζήτηση θεμάτων οικονομικού συντονισμού σε συνδυασμό όμως με τους άλλους στόχους των ευρωπαϊκών πολιτικών. Σε αυτές τις συνεδριάσεις, μια τουλάχιστον φορά ανά εξάμηνο, θα πρέπει να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, της κοινωνίας των πολιτών καθώς και των Περιφερειακών Συμβουλίων. Μόνο μέσα από μια παρόμοια διαδικασία θα καλυφθεί το έλλειμμα πολιτικής, σχεδιασμού αλλά και δημοκρατικής νομιμοποίησης των εφαρμοζόμενων σήμερα πολιτικών.

Σχετική επιστολή θα στείλει ο Νίκος Χρυσόγελος στον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής αλλά και στα 13 Περιφερειακά Συμβούλια τις επόμενες ημέρες.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου