Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 03 Ιαν 2024
Λογαριασμοί ρεύματος / Το ακριβό ρεύμα ήρθε για να μείνει
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Με ακριβό ρεύμα έκανε ποδαρικό το 2024 για τους οικιακούς καταναλωτές καθώς καθιερώνονται τα αυξημένα τιμολόγια όλου του προηγούμενου διαστήματος, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης Ν.Δ. για καλύτερες τιμές, χωρίς επιδοτήσεις και για την υποτιθέμενη επιτυχία του πράσινου ειδικού τιμολογίου που θεσμοθέτησε.

Με το κλείσιμο της χονδρεμπορικής αγοράς τον Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε ο υπολογισμός της φόρμουλας, δηλαδή και της ρήτρας που προστίθεται στις βασικές τιμές ώστε να προκύψει επιτέλους η τελική τιμή, η οποία προφανώς είναι υψηλότερη από τη βασική τιμή που αρχικά ανακοινώθηκε.

Σε κάθε περίπτωση, η κιλοβατώρα με σταθερή τιμή στα 11 λεπτά ή ακόμα και κάτω από 10 λεπτά που ίσχυε έως το πρώτο εξάμηνο περίπου του 2021 αποτελεί παρελθόν και οι αυξήσεις που παγιώνονται ξεκινούν από 25%-30%.

Το πρώτο ειδικό τιμολόγιο

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνονται μεταξύ 13,6 και 17 λεπτών ανά κιλοβατώρα για τον Ιανουάριο. Σημειώνεται ότι το ειδικό πράσινο τιμολόγιο θεσπίστηκε αποκλειστικά και μόνο για λόγους συγκρισιμότητας μεταξύ τιμολογίων που καθορίζονται με συγκεκριμένες παραμέτρους και ισχύουν για όλους τους προμηθευτές, κάτι που δεν συνεπάγεται ότι είναι και το φθηνότερο μεταξύ όλων των προϊόντων που διατίθενται.

Η ΔΕΗ πρώτη ανακοίνωσε το τελικό κόστος για το πράσινο τιμολόγιό της, που για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες διαμορφώνεται στα 13,635 λεπτά/κιλοβατώρα και αυτόν τον μήνα είναι το φθηνότερο, ενώ για τις υψηλότερες καταναλώσεις η τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώνεται στα 14,595 λεπτά και για το νυχτερινό στα 11,155 λεπτά. Η υψηλότερη τιμή ανέρχεται στα 17,06 λεπτά/κιλοβατώρα και προέρχεται από την Elpedison, ενώ η πλειονότητα των άλλων εταιρειών κινείται λίγο πάνω από τα 14 λεπτά/κιλοβατώρα. Αναμένεται εντός των ημερών η συγκεντρωτική λίστα με τις τιμές όλων των προμηθευτών να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ).

Πάντως, οι σημερινές λιανικές τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια με του Δεκεμβρίου επίπεδα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις που ενώ η κιλοβατώρα είναι κατάτι φθηνότερη τον Ιανουάριο, όταν συνυπολογιστεί η αύξηση στο πάγιο η τιμή εντέλει ξεπερνά το αντίστοιχο κόστος του προηγούμενου μήνα.

Θυμίζουμε ότι στο πράσινο τιμολόγιο έχουν μεταπέσει αυτόματα από προχθές όλοι οι οικιακοί καταναλωτές που δεν προχώρησαν ενεργά σε αλλαγή τιμολογίου -που εκτιμάται ότι είναι οι περισσότεροι- σε αντίθεση με εκείνους που προτίμησαν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα προγράμματα.

Η κινητικότητα στα κυμαινόμενα (πράσινα, κίτρινα) τιμολόγια είναι ελεύθερη, δηλαδή δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση (ποινή/ρήτρα αποχώρησης) εφόσον ο καταναλωτής επιθυμεί να αλλάξει πρόγραμμα ή/και πάροχο, κάτι που δεν ισχύει για τα σταθερά συνήθως ετήσιας διάρκειας.

Αποκλιμάκωση αγορών

Η κυβέρνηση επιχαίρει κάνοντας λόγο για καλύτερες τιμές (ιδίως στο πράσινο και στο μπλε-σταθερό τιμολόγιο) σε σχέση με πέρσι γενικώς, επιχειρώντας εμμέσως να πιστωθεί ως επιτυχία τη μη εκτίναξη των τιμών, ενώ θεωρεί ότι λειτουργεί ο ανταγωνισμός δεδομένου ότι πλέον οι καταναλωτές εξαρτώνται από τις διαθέσεις των αγορών.

Κι ενώ τα προηγούμενα σχεδόν δύο χρόνια των ακραίων ανατιμήσεων η μόνιμη κυβερνητική επωδός ήταν ότι πρόκειται αποκλειστικά για εισαγόμενη ακρίβεια, σήμερα αποσιωπάται η μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου και η συγκράτηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά του Δεκεμβρίου, βασικό συστατικό του μηχανισμού διακύμανσης (ρήτρα αλλιώς) βάσει του οποίου προκύπτει πλέον η τελική λιανική τιμή, μειώθηκε αισθητά, καθώς διαμορφώθηκε στα 102,2 ευρώ/μεγαβατώρα, έναντι 105,4 ευρώ τον Νοέμβριο και 111,19 ευρώ τον Οκτώβριο 2023, αλλά και 191,79 ευρώ/μεγαβατώρα τον Ιανουάριο 2023. Μάλιστα η νέα χρονιά ξεκίνησε με τιμές κάτω από τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα: στα 76,95 ευρώ την Πρωτοχρονιά, στα 91,25 ευρώ χθες και στα 83,31 ευρώ σήμερα.

Παράλληλα, χθες στο χρηματιστήριο αναφοράς τιμών φυσικού αερίου της Ευρώπης (TTF) η τιμή του αερίου έπεσε κάτω και από τα 32 λεπτά/μεγαβατώρα, όταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο βρισκόταν στα 82 ευρώ/μεγαβατώρα και τον Δεκέμβριο 2022 σχεδόν στα 145 ευρώ/μεγαβατώρα.

www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου