Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 10 Απρ 2020
Προσχηματικός συμβιβασμός 540 δισ. €
Κλίκ για μεγέθυνση
AP Photo/Virginia Mayo/ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 10.04.2020, 09:01

 

 
Με ολλανδική υποχώρηση εξασφαλίστηκε συμφωνία στη συνεδρίαση του Eurogroup. Χωρίς όρους τα δάνεια από τον ESM για τις δράσεις κατά της πανδημίας, με προληπτική πιστωτική γραμμή και μνημονιακούς όρους η δημοσιονομική στήριξη των χωρών.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Δώσε θάρρος στον (Ολλανδό) χωριάτη. Ενα απροσδόκητο «παιχνίδι» παίχτηκε μέχρι χθες αργά το βράδυ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συνήλθαν για τρίτη φορά με στόχο να συμφωνήσουν επί μιας σειράς μέτρων για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού.

Ενώ επικρατούσε κλίμα αισιοδοξίας ότι οι 19 θα καταλήξουν σε συμβιβαστικές λύσεις, στις επαφές που είχε ο πρόεδρος Μάριο Σεντένο με τον Ολλανδό υπουργό Βόπκε Χούκστρα ο δεύτερος στύλωσε πάλι τα πόδια και επέμενε στον καθορισμό δημοσιονομικών δεσμεύσεων για τις χώρες που θα λάβουν δανειοδοτήσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Με άλλα λόγια, να προβλεφθούν για τις εν λόγω χώρες μνημονιακοί όροι, με τακτικούς ελέγχους, «μεταρρυθμίσεις» και γενικά ένα καθεστώς «εξυγίανσης» με πολιτική λιτότητας, όπως έγινε με την Ελλάδα. Τελικά, η Γερμανία, ενώ κινούσε τα νήματα πίσω από την Ολλανδία, έβαλε νερό στο κρασί της υποστηριζόμενη από τη Γαλλία. Η αλλαγή τακτικής του Βερολίνου άφησε μόνη τη Χάγη, η οποία αποφάσισε να ακολουθήσει το «αφεντικό» της. Με τη στροφή της Γερμανίας επανήλθε η αισιοδοξία ότι ο συμβιβασμός επιτεύχθηκε.

Ο εκπρόσωπος του Μ. Σεντένο, Λουίς Ρέγκο, δήλωσε ότι η κατάσταση ξεμπλόκαρε. Οπως και έγινε. Με καθυστέρηση 5 ωρών άρχισε στις 22.30 ώρα Αθηνών η τηλεδιάσκεψη και, σύμφωνα με ιταλικές διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρό της τέθηκε η συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με χειροκροτήματα», έγραψε ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο στο Twitter. «Εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών ως απάντηση στον οικονομικό αντίκτυπο του κορονοϊού: 500 δισ. ευρώ άμεσα διαθέσιμα», έγραψε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λεμέρ.

Η φόρμουλα συμβιβασμού που επιτεύχθηκε προβλέπει εμπλοκή του ESM στη χρηματοδότηση των χωρών που έχουν πληγεί από την πανδημία με το ποσό των 240 δισ. ευρώ, αλλά με τη διαφοροποίηση στους όρους δανεισμού ως προς το είδος των χρηματοδοτούμενων δράσεων.

Ετσι, οι δράσεις στήριξης των συστημάτων δημόσιας υγείας και αντιμετώπισης της πανδημίας θα μπορούν να δανειοδοτηθούν χωρίς μνημονιακούς όρους, ενώ η δημοσιονομική στήριξη των χωρών θα συνοδεύεται από τους όρους της προληπτικής πιστωτικής γραμμής του ESM, όπως προβλέπει ο κανονισμός του.

Το θέμα του κορονο-ομολόγου φαίνεται ότι μπήκε στο ράφι. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η έκτακτη σύνοδος κορυφής με τηλεδιάσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα λοιπά στοιχεία της συμφωνίας περιλαμβάνουν το πρόγραμμα «SURE» της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση της βραχυχρόνιας απασχόλησης με 100 δισ. ευρώ και τις χρηματοδοτήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους μέχρι 200 δισ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup προσπάθησε με ενέσεις αισιοδοξίας να εξασφαλίσει κλίμα συνεργασίας και σύγκλισης. Σε βιντεομήνυμά του πριν από τη συνεδρίαση ανέφερε: «...Πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται. Καλώ όλους τους υπουργούς Οικονομικών να συμφωνήσουν σε ένα τολμηρό και φιλόδοξο σχέδιο για να προστατεύσουμε τις οικονομίες μας, αντιδρώντας σε αυτή την κοινή απειλή.

»Ενα δίχτυ ασφάλειας για την Ευρώπη, για την προστασία των εργαζομένων μας, των επιχειρήσεών μας και της χρηματοδότησης των χωρών μας. Ενα σχέδιο που μας δίνει την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση καθώς μπαίνουμε σε ύφεση.

Σε αυτό είμαστε μαζί όλοι, με περιορισμούς στις μετακινήσεις, με τα θύματα να αυξάνονται κάθε ώρα και χωρίς να είναι ορατό το τέλος. Κάθε ώρα μάς υπενθυμίζεται ότι αυτός ο ιός είναι τυφλός. Τυφλός στις σημαίες μας, στο φύλο, στο χρώμα ή την κοινωνική τάξη. Δεν υπάρχουν ταξιδιώτες πρώτης θέσης.

»Είτε θα βουλιάξουμε είτε θα κολυμπήσουμε μαζί. Αυτή είναι μία αληθινή κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αφορά όλο τον κόσμο. Τα καλά νέα είναι ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία συμφωνία. Πιστεύω -εξακολουθώ να πιστεύω- ότι αυτή τη φορά θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων. Και θα δείξουμε το αναγκαίο πνεύμα συμβιβασμού, το οποίο είναι το θεμέλιο της Ενωσής μας».

Κριστίν Λαγκάρντ: «Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρεών»

AP Photo/Mark Lennihan

«Επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα να υπάρξει γενική διαγραφή των χρεών. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τεθεί ένα τέτοιο θέμα. Τώρα πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε λειτουργία. Αργότερα θα εξετάσουμε πώς θα εξοφληθούν τα χρέη και πώς θα διαχειριστούμε τα δημόσια οικονομικά πιο αποτελεσματικά». Τάδε έφη Κριστίν Λαγκάρντ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας χθες σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό (France Inter).

Αυτή είναι η απάντηση της Λαγκάρντ στην πρόταση που έχει διατυπώσει δημόσια ο προκάτοχός της, Μάριο Ντράγκι, με άρθρο του προ δύο εβδομάδων, για το αναπόφευκτο της αύξησης του δημόσιου χρέους και την ανάγκη να διαγραφεί μέρος των ιδιωτικών χρεών που θα δημιουργηθούν λόγω της πανδημίας και του «λοκ ντάουν». Η κρίσιμη φράση είναι το «επί του παρόντος», που σημαίνει ότι το θέμα δεν είναι εκτός ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ωστόσο, στο άλλο ζήτημα που απασχολεί την ηγεσία της Ε.Ε. -και αποτέλεσε αντικείμενο των δύο διαδοχικών μαραθώνιων συνεδριάσεων του Eurogroup- η Λαγκάρντ επιλέγει να ρίξει το βάρος της υπέρ της γερμανο-ολλανδικής στάσης. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα κορονο-ομόλογα.

Στην Ευρώπη τα πράγματα πάντοτε χρειάζονται λίγο περισσότερο χρόνο απ' ό,τι θα θέλαμε, αλλά βρίσκουμε πάντα μια λύση», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ σε άλλη συνέντευξή της χθες, στη γαλλική Le Parisien, αντιπαραθέτοντας μια εναλλακτική που είναι κοντά στον συμβιβασμό που επιδιώχθηκε χθες με τη μεσολάβηση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, στον οποίο προφανώς κάποια συμβολή είχε και η ίδια. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες μορφές αλληλεγγύης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Σε αυτές περιλαμβάνονται δαπάνες από τον κοινό προϋπολογισμό ή ένα ταμείο ανασυγκρότησης», είπε η Λαγκάρντ.

πηγη:https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου