Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 22 Σεπ 2018
Οικονομία: Ειδήσεις
Κλίκ για μεγέθυνση

 

ExxonMobil. Η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από Ε/Κ και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε αυτή την περιοχή.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την επιθετική συμπεριφορά των Τούρκων στην Κυπριακή ΑΟΖ, που ανάγκασε το γεωτρύπανο της ιταλικής ENI να απομακρυνθεί από την ανατολική Μεσόγειο, έρχεται η σειρά της του γεωτρύπανου της αμερικανικής ExxonMobil, να πλεύσει στο σημείο. Όσο οι ΗΠΑ βρίσκονται στο παιχνίδι, τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα για τον Ερντογάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πως δεν αστειεύεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου Sputnik αποφάσισε, ενόψει της έλευσης του γεωτρύπανου της ExxonMobile, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή. Μετά τα ερευνητικά σκάφη που έφτασαν στην περιοχή, έφτασαν στο σημείο και πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος πεζοναυτών.

Τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν πως οι ΗΠΑ  έστειλαν στη Μεσόγειο τέσσερα πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USS low Jima (LHD-7), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51). Οι Τούρκοι, εκτιμούν ότι στόχος τους είναι η περιοχή μεταξύ του Οικοπέδου 10 και του κόλπου της Αμμοχώστου. Και ο πραγματικός τους στόχος, να εμποδίσουν οποιαδήποτε επέμβαση της Τουρκίας κατά τις έρευνες της Exxon Mobil.

Σύμφωνα με το Sputnik, η Τουρκία φαίνεται πως είναι έτοιμη να κάνει χρήσει βίας για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της στη «Βόρεια Κύπρο».

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ, το οποίο, όπως προστίθεται, οδήγησε σε έναν πυρετό για ανακάλυψη παρόμοιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» σε γειτονικές περιοχές.

Ακολούθησε η ένταση για τη γεώτρηση στη «Σουπιά». Έτσι, όπως μεταδίδει το Sputnik, στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάλθηκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών. Στόχος να ενισχύσει τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ.

Το αεροπλανοφόρο, διαθέτει αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο, περίπου δύο εβδομάδες μετά, έφτασαν στην Μεσόγειο τα ερευνητικά πλοία της ExxonMobil, τα οποία έχουν ως προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ.

Το ρωσικό πρακτορείο σημειώνει πως οι ερευνητικές δραστηριότητες που σχεδιάζει η ExxonMobil δεν εμπίπτουν στο τμήμα που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ανήκει στο ψευδοκράτος.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, ήταν φυσικό πως θα σχολίαζαν τη στάση του Τράμπ στην ανατολική Μεσόγειο και τη ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν πως τον Οκτώβριο, δεν αποκλείεται, τα τουρκικά πολεμικά πλοία να έρθουν αντιμέτωπα με τα αμερικανικά.

Κατά τους Τούρκους, με την απόφαση να στείλει πολεμικά πλοία να συνοδεύσουν το γεωτρύπανο της ExxonMobil, η Ουάσινγκτον θέλει να στείλει μήνυμα στην Άγκυρα: ότι «αναγνωρίζει την μονομερή ανακήρυξη ΑΟΖ από Ε/Κ και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα σε αυτή την περιοχή και στηρίζει την δραστηριότητα της Exxon Mobil μαζί με την με το κονσόρτιουμ Πετρελαίου του Κατάρ».


  • Βερολίνο: Προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα- Αναγκαιότητα επιτήρησης. Επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διαπιστώνει η έκθεση. Ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και αναπτυξιακοί ρυθμοί στην οικονομία. Το χρέος θα μειωθεί με «βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική» και μεταρρυθμίσεις. .
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου