Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 03 Αύγ 2013

 

 

 

 

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη κο Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου Firemed (Innovative financial instruments to support energy sector SMEs in Med area), του Ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος» MED 2007-2013, όπου έλαβε χώρα στην Περιφέρεια Veneto (Βενετία) στις 25 & 26 Ιουλίου 2013.

Οι Εταίροι του έργου ήταν οι κάτωθι:

LP Veneto Region - Project Unit Research and Innovation Ιταλία

1 Chamber of Commerce Industry Craft and Agriculture of Venice Ιταλία

2 Finlombarda SpA Ιταλία

3 Chamber of Commerce & Industry of Marseille Provence Γαλλία

4 ARDI - Rhône-Alpes Γαλλία

5 Agency for Innovation and Development of Andalucía Ισπανία

6 Andalusian Council of Chambers of Commerce Ισπανία

7 Περιφέρεια Πελοποννήσου Ελλάδα

8 Επιμελητήριο Κυκλάδων Ελλάδα

9 Cyprus chamber of commerce and industry Κύπρος

10 Jožef Stefan institute Σλοβενία

11 ASCAME - Association of Mediterranean Chambers of Commerce and Industry Ισπανία

12 Council of Chambers of Commerce, Industry and Navigation of the Valencia Region Ισπανία

13 Region of Istria Κροατία

14 Capital City – Podgorica Μαυροβούνιο

Το έργο Firemed αφορά Καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) του ενεργειακού κλάδου στην περιοχή της Μεσογείου.

Έχει ως στόχο να προσεγγίσει τόσο τις Τοπικές Περιφερειακές Αρχές όσο και τους Οικονομικούς φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ), οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας, προτείνοντας καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, για την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Ανάπτυξης, καινοτόμες υπηρεσίες, καθώς επίσης και τη βελτίωση της αντιστοιχίας ανάμεσα στην αναζήτηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) για χρηματοοικονομικά μέσα και τους επενδυτές.

Οι συμμετέχοντες φορείς εξέτασαν την οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετές χώρες και την ανάγκη εξισορρόπησης της δημόσιας στήριξης του κλάδου της ενέργειας ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιο τομέα.

Αντικείμενο του έργου Firemed αποτελεί η στήριξη της τοπικής ανάπτυξης πού σχεδιάζει να ενσωματώσει καινοτόμα χρηματοδοτικά μέσα, να στηρίξει την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) και να βοηθήσει τους επενδυτές και τους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας. Πρωταρχικός στόχος είναι η κεφαλαιοποίηση προηγούμενων έργων, μελετών, αναλύσεων, σε ένα νέο μοντέλο σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου παρουσίασε μεταξύ των άλλων και την πρόταση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ίδρυση ενός «Περιφερειακού Ταμείου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου» για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) της Πελοποννήσου. Μέσα σε αυτό το Ταμείο εντάσσονται και οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του εγκεκριμένου έργου του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MED, με τίτλο FIREMED «Καινοτόμα Χρηματοδοτικά Εργαλεία για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μεσογείου στον τομέα της Ενέργειας», ανέρχεται στο 1.919.157,98 €, που κατανέμεται στους 14 εταίρους.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου παρακολουθεί και βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτές τις δράσεις. Η υποστήριξη τέτοιων δραστηριοτήτων, μεταξύ των άλλων, έχουν ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση μακροχρόνιων σχέσεων και δικτύων που προσεγγίζουν και προωθούν την ενεργό συμμετοχή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στον τομέα της ενέργειας, συμβάλλοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο στους στόχους, ιδιαιτέρως στην παροχή οικονομικής ενέργειας συμβατής με το περιβάλλον.

Τέλος οι συγκεκριμένες δράσεις προάγουν την οικονομική ανάπτυξη με την εφαρμογή και την προώθηση σύγχρονων, ευέλικτων χρηματοδοτικών εργαλείων πού αφορούν και στον ενεργειακό κλάδο στην περιοχή της Πελοποννήσου και γενικότερα της Μεσογείου. Συμπληρωματικά προωθούν και ενισχύουν στρατηγικές συνεργασίες μεταξύ των παραγόντων οικονομικής ανάπτυξης και των δημοσίων αρχών. Τελικός στόχος είναι η επίτευξη της χρηματοδότησης, η κάθε μορφής οικονομική ενίσχυση στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), οι οποίες ασφυκτιούν σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές και σκληρό περιβάλλον, στερούμενες της αναγκαίας για την επιβίωση τους ρευστότητας.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου