Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 19 Νοέ 2014
 Oι τρεις ''ελληνικοί'' λόγοι που φρενάρουν τη ρύθμιση στα Ταμεία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Δεν είναι μόνο στην τρόικα που υπάρχουν ενστάσεις στη ρύθμιση των 100 δόσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως αυτές καθορίστηκαν από το άρθρου 54 ν.4305/2014, αλλά και στο… Υπουργείο Εργασίας.

 

Όχι, δεν υπάρχει κανείς στην οδό Σταδίου που να «διαφωνεί» επί της ουσίας με εν λόγω νόμο, αλλά υπάρχουν εκείνοι που «αμφισβητούν», σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, τη " βιωσιμότητα" της σε βάθος εξαμήνου, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου του 2015 οπότε λήγει η διορία που έχει δώσει το υπουργείο Εργασίας για να ενταχθεί κάποιος στην ρύθμιση.

 

Σε τρία σημεία εντοπίζονται αυτές οι «αμφιβολίες»:

 

To μέχρι τώρα «κακό προηγούμενο»

Η προηγούμενη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ν. 4152/13, «Νέα Αρχή»)έφτασε στα όρια της γύρω στο Δεκέμβριο του 2013, δηλαδή πέντε μήνες μετά τη θεσμοθέτησή της. Τότε κορυφώθηκε ουσιαστικά το πλήθος των οφειλετών που εντάχθηκαν και από εκεί και έπειτα έμεινε στάσιμο (67.000 επί συνόλου 1.200.000 οφειλετών περίπου).

 

Έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας εκτιμούν πως το πλήθος των οφειλετών που θα ενταχθεί στη ρύθμιση μέχρι τέλος του Δεκεμβρίου του 2014-αρχές Ιανουαρίου του 2015 θα είναι πάνω – κάτω το τελικό.

 

Ακόμα και αν υπερβαίνει το πλήθος των οφειλετών που εντάχθηκαν στη ρύθμιση της «νέας αρχής», τα μηνιαία έσοδα δεν θα είναι αισθητά περισσότερα λόγω του μεγαλύτερου αριθμού των δόσεων που θα πληρώνουν. Αναβλητικό ρόλο, επίσης παίζει η υποχρέωση να πληρώνονται οι τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ενώ «τρέχουν» οι δόσεις της ρύθμισης, αλλά και το γεγονός ότι ένα μεγάλο πλήθος των οφειλετών χρωστάνε ταυτόχρονα στο ΙΚΑ αλλά και στον ΟΑΕΕ.

 

Η «ονομαστική» ύφεση συνεχίζεται

Η οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων οι οποίοι είναι οι βασικοί οφειλέτες των δύο ασφαλιστικών ταμείων τα οποία συγκεντρώνουν σε συντριπτικό βαθμό τις ληξιπρόθεσμες οφειλές 19 δις. ευρώ (11,4 δισ. ευρώ βρίσκονται στα «χέρια» του Κέντρου Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών) δεν έχει μεταβληθεί συνολικά σε τέτοιο βαθμό προς το καλύτερο ώστε να υπάρξει ένα “rebound” στις πληρωμές ασφαλιστικών εισφορών, τρεχουσών και ληξιπροθέσμων.

 

Για του λόγου το αληθές, οι ασφαλιστικές εισφορές στο εννιάμηνο του 2014 μειώθηκαν κατά 1,7%. Το α’ εξάμηνο του 2013 το ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές μειώθηκε σχεδόν κατά 4%. Η πτώση αυτή αναχαιτίστηκε στο γ’ τρίμηνο λόγω της έξωθεν τουριστικής κίνησης. Ωστόσο το ρεκόρ δεκαπενταετίας στο έλλειμμα του ισοζυγίου στην απασχόληση (προσλήψεις μείον απολύσεις) τον περασμένο Οκτώβριο πιθανόν να δικαιώσει εκείνους τους τραπεζικούς αναλυτές που πιστεύουν πως η ανάπτυξη δεν είναι ακόμα «πειστική».

 

Η επιστροφή της πολιτικής αβεβαιότητας

Οι πιέσεις πάνω στο ΑΕΠ, εκτιμούν τραπεζικοί αναλυτές με τους οποίους συνομίλησε το Capital.gr, θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι την προεδρική εκλογή, δηλαδή μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2015. Σ’ αυτό θα συντείνει, αν μη τι άλλο, η αναβλητικότητα που έχει ήδη διαφανεί σε ξένους επενδυτές υπό το φόβο πολιτικής ταραχής στην Ελλάδα, αλλά και το γεγονός ότι το νέο ΕΣΠΑ θα αρχίσει εκτός απροόπτου να «τρέχει» από τα μέσα του 2015 και έπειτα.

 

Η πολιτική αβεβαιότητα είναι, σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας, ο «χειρότερος εχθρός» των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, όχι μόνο από τις ρυθμίσεις αλλά και από τις τρέχουσες εισφορές. Και αυτό όχι μόνο γιατί αναχαιτίζει τις αναπτυξιακές τάσεις της οικονομίας αλλά και γιατί κάνει συντηρητικούς όλους τους πολίτες στις πληρωμές τους, είτε αυτές αφορούν την κατανάλωση είτε την τήρηση υποχρεώσεων τους προς τα ταμεία, την εφορία, την τράπεζα κλπ.

 

19/11/2014

Πηγή:www.capital.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου