Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Απρ 2022
Ακρίβεια / Εφιαλτικά σενάρια που θα εξοντώσουν τα νοικοκυριά
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Εφιαλτικά είναι για τους πολίτες τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, ο οποίος ανήλθε στο 8,9% για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Ως εκ τούτου, σημείωσε ρεκόρ 27 ετών, με το αμέσως προηγούμενο να είναι το 7,9% του 1995 και πολύ κοντά πλέον στο 10,7% του 1994.

Όπως είχε προαναγγείλει η ΑΥΓΗ, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή ξεπερνούν τις εκτιμήσεις της Eurostat (8%), αλλά και τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη (7,5%), επιβεβαιώνοντας τις «μαύρες» προβλέψεις για αύξηση κοντά στο 9%. Η ανοδική πορεία αποτυπώνεται εξάλλου από τον προηγούμενο μήνα, όπου ο δείκτης τιμών έφτασε στο 7,2%, από 6,2% τον Ιανουάριο και 5,1% τον Δεκέμβριο του 2021 (3,4% τον Οκτώβριο, 4,8% τον Νοέμβριο).

Είναι πλέον σαφές ότι το ράλι τιμών στην αγορά εξοντώνει τα νοικοκυριά, καθώς μέσα σε ένα χρόνο το κόστος στο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 68%, στον ηλεκτρισμό αυξήθηκε κατά 79%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 58,5%. Επίσης, ιδιαιτέρως υψηλές είναι οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, 19,9%, στα έλαια και στα λαχανικά, 13%. Κατά 26,8% αυξήθηκαν τα αεροπορικά εισιτήρια και κατά 16% αυτά των πλοίων. Κατά 18,5% αυξήθηκε το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία.

Μαύρη προοπτική

Οι εφιαλτικές, νέες προβλέψεις για την ακρίβεια των επόμενων μηνών δείχνουν ότι οι ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού θα συνεχιστούν και δεν αποκλείεται να φτάσει σε διψήφιο ποσοστό και να ξεπεράσει και το ρεκόρ του 1994 (10,7%, όπως προαναφέρθηκε) ή και το 12% του 1993. Το οικονομικό επιτελείο εξάλλου ήδη επαναδιατυπώνει τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2022 και ανεβάζει τον πληθωρισμό σε πάνω από 5% για εφέτος, όπως επίσης μειώνει τις προοπτικές για το ΑΕΠ κοντά στην περιοχή του 3% από 4,5% που προέβλεπε πριν.

Τα σενάρια της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος δίνουν στο βασικό σενάριο ρυθμό 3,8% φέτος (από 4,8%) και 2,8% στο δυσμενές σενάριο. Στο βασικό σενάριο της ΤτΕ ο πληθωρισμός είναι στο 5,2% και στο δυσμενές στο 7%. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί αυξήσεις για το 2022 ακόμα και έως 11%. Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στο βασικό σενάριο ο πληθωρισμός θα ανέλθει στο 6,99% το 2022 και η ανάπτυξη στο 3,58%. Βάσει του ήπιου σεναρίου η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,75% και ο πληθωρισμός στο 7,43%. Στο ακραίο σενάριο η ανάπτυξη αγγίζει το 2,21% με 11,01% πληθωρισμό. Το βασικό σενάριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δείχνει τον ετήσιο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 5,1% το 2022 από 3,2% το 2022.

Χαρίτσης - Αχτσιόγλου: Η ακρίβεια σαρώνει, ενώ ο Μητσοτάκης περιφρουρεί την αισχροκέρδεια

Η οικονομική ασφυξία των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιτείνεται με δραματικό τρόπο, όπως επιβεβαιώνει το νέο άλμα του πληθωρισμού στο 8,9% τον Μάρτιο, το υψηλότερο ποσοστό από το 1995. Μάλιστα, η μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού έφτασε στο εφιαλτικό 2,7%, τονίζουν σε κοινή του δήλωση η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Χαρίτσης

Πρόσθεσαν ότι η ακρίβεια σαρώνει την ελληνική κοινωνία, ενώ η κυβέρνηση καλύπτει και επιδοτεί την αισχροκέρδεια, αφήνοντας χωρίς ουσιαστική προστασία τους πολίτες.

Ακόμη, ανέφεραν ότι ήδη έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για πλαφόν στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, για φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, για μείωση των ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Και κατέληξαν: «Όμως ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών. Επιμένει να περιφρουρεί τα κέρδη και τα προνόμια των λίγων».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου