Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 06 Απρ 2021
Ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών / Ο ΣΥΡΙΖΑ προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Κλίκ για μεγέθυνση
Αξιωματική αντιπολίτευση προς ΤΧΣ για Πειραιώς: Ασκήστε βέτο στην αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς




 

Στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να προσφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, προκειμένου να ελεγχθούν όλες οι ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών που έγιναν από το 2010 μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού, καθότι θα δοθεί ευκαιρία να υπάρξει διαφάνεια για το πώς ξοδεύτηκαν περίπου 40 δισ. των φορολογουμένων από την περίδο της κρίσης της Ελλάδας και μετά, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το παραπάνω ειπώθηκε από την πλευρά του Αλ. Τσίπρα προς τα μέλη του ΤΧΣ, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, κάτι το οποίο προκάλεσε συζητήσεις.

 

Από εκεί και πέρα, αίτημα να ασκήσει βέτο κατά τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προς τη διοίκηση του ΤΧΣ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέστειλε τρισέλιδο υπόμνημα με το οποίο ζητάει από τη διοίκηση του Ταμείου να ασκήσει βέτο στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αξιοποιώντας με τον τρόπο αυτό τα όσα προβλέπει ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης της Ν.Δ., ο οποίος μεταξύ άλλων έδινε ασυλία στα μέλη του ΤΧΣ. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Α», ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να απευθυνθεί τόσο προς τον ESM όσο και προς το Ευρωκοινοβούλιο.

Το χρονικό της ζημιάς

Πριν από λίγους μήνες, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να μην πληρώσει στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCo’s), ύψους 166 εκατ. ευρώ, και οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής.

 

Έτσι το ΤΧΣ βρέθηκε αντιμέτωπο με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του. Και αυτό διότι μόλις ολοκληρωθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στις 7 Απριλίου, όπως είναι προγραμματισμένο, το ΤΧΣ, δηλαδή το Δημόσιο, θα βρεθεί με ένα πολύ χαμηλότερο ποσοστό, μην μπορώντας να διασφαλίσει τα συμφέροντά του.

Αυτό συμβαίνει υπό τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ., καθότι υπό άλλες συνθήκες το ΤΧΣ θα μπορούσε να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (του 1 δισ.) με 600 εκατ. ευρώ διατηρώντας το ποσοστό του στο ακέραιο.

Επίησς, η κυβέρνηση είχε καταθέσει στη Βουλή διάταξη που δίνει ουσιαστικά ασυλία σε μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης για τη διάθεση των μετοχών που διαθέτει το Ταμείο σε μια τράπεζα σε τιμή χαμηλότερη από την τιμή κτήσης ή την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Την ίδια ώρα, με βάση ανάλυση της JP Morgan, δημιουργείται το βασικό ερώτημα για το αν καταργείται πράγματι το δικαίωμα προτίμησης για το Δημόσιο και τους υφιστάμενους μετόχους, οδηγώντας σε μία απίσχναση (dilution) της τάξης του 95% για τους υφιστάμενους μετόχους, δηλαδή μια απόλυτη ζημία και καταστροφή για το Δημόσιο.

πηγη: https://www.avgi.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου