Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 15 Αύγ 2014

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Επιτακτική η ανάγκη για την αναμόρφωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)» κατέθεσαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και Νίκος Τσούκαλης.

- Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων είναι ένας φόρος που δεν είναι δίκαιος, δεν διακρίνεται από τη βασική αρχή της προοδευτικότητας στη φορολόγηση και δεν αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά είναι φόρος επί μεμονωμένου ακινήτου, ώστε να προκύπτει φοροελάφρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και να παγιώνει την υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

«Τον Δεκέμβριο του 2013, κατά τη συζήτηση του Ν. 4223, ο οποίος προέβλεπε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων είχαμε τονίσει ότι πρόκειται για ένα φόρο που δεν είναι δίκαιος και με προοδευτική κλιμάκωση στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά συσσωρεύει νέες επιβαρύνσεις στα αδύναμα και μεσαία κοινωνικά στρώματα και τελικά νέες οφειλές που θα καταλήξουν και πάλι ως ληξιπρόθεσμες. Επιπλέον ασάφειες, λάθη και παραλείψεις τον καθιστούν ακόμα πιο επώδυνο για τους πολίτες

Δυστυχώς, στην πρώτη εφαρμογή του νέου φόρου επιβεβαιώθηκε πλήρως η άποψή μας, αφού 6,3 εκ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλουν φόρους ύψους 3,2 δις € (κατά την ΠΟΜΙΔΑ το ύψος των βεβαιωμένων φόρων ανέρχεται στα 5 δις €).

Ο νέος φόρος, σοκάρει τόσο τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν για πρώτη φορά (π.χ., αν είναι αγρότες) όσο και όσους πλήρωναν το τέλος της ΔΕΗ καθώς πλέον συνειδητοποιούν ότι ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μόνιμος (θα τον πληρώσουν ισόβια) αφού θα επιβάλλεται πλέον κάθε χρονιά επί της περιουσίας όπως το εισόδημα.

Πέραν των παραπάνω διαπιστώθηκαν και πολλά λάθη κατά την εκκαθάριση τα οποία οφείλονται είτε σε λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 από τους φορολογούμενους είτε σε λάθη του ΥΠΟΙΚ. Το ΥΠΟΙΚ αντιλαμβανόμενο το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε έρχεται με όψιμη ευαισθησία να ανακοινώσει ότι τα όποια λάθη και αδικίες θα διορθωθούν, ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις σε κάποιες κατηγορίες φορολογουμένων, χωρίς όμως να τις συγκεκριμενοποιήσει, αφού τελικά ο σκοπός του είναι η είσπραξη του αυξημένου φόρου που έχει προβλέψει για φέτος.

Όπως έχουμε πει και παλιότερα για να είναι δίκαιος και αποδοτικός ο συγκεκριμένος φόρος θα πρέπει να εμπεριέχει στοιχεία όπως: Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ισχυρή προοδευτικότητα φορολόγησης στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αφορολόγητο όριο και απαλλαγές στις ευπαθείς ομάδες, όπως και ελαφρύνσεις για μικρές επιχειρήσεις και αγρότες που η ακίνητη περιουσία αποτελεί εργαλείο δουλειάς.

Σήμερα, αποδεικνύεται ότι ο ΕΝΦΙΑ έτσι όπως σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε:

- Δεν διακρίνεται από τη βασική αρχή της προοδευτικότητας στη φορολόγηση και δεν αφορά στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας, αλλά είναι φόρος επί του μεμονωμένου ακινήτου. Προκύπτει έτσι φοροελάφρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και παγιώνεται η υπερφορολόγηση της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας.

- Δεν προβλέπεται αφορολόγητο όριο για την εντός σχεδίου ακίνητη περιουσία, όπως και για τα αγροτεμάχια, προκειμένου να προστατευτεί η μικρή ιδιοκτησία και η πρώτη κατοικία.

- Δεν εξαιρούνται οι άνεργοι και τα άτομα που απειλούνται από φτώχεια.

- Δεν προστατεύονται οι ευπαθείς ομάδες, αυτοί που αντικειμενικά πλέον δεν μπορούν να πληρώσουν. Η μείωση κατά 50% του φόρου που σχεδιάζει η κυβέρνηση σε άτομα με εισόδημα κάτω των 9.000 € υπό την αίρεση και άλλων προϋποθέσεων, περιορίζει το εύρος της ρύθμισης σε ελάχιστους.

- Παρά τις βελτιώσεις στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων εξακολουθούν να υπάρχουν αδικίες και διαπιστώνεται η ανάγκη περαιτέρω ελαφρύνσεων και διορθώσεων.

Μετά τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε εκτός από τις άμεσες ρυθμίσεις άρσης των λαθών που έχουν γίνει τόσο από τους φορολογούμενους όσο και από το ΥΠΟΙΚ, να προχωρήσετε σε τροποποίηση του Ν. 4223/2013 έτσι ώστε ο ΕΝΦΙΑ να γίνει ένας πραγματικά δίκαιος και αποδοτικός φόρος, ο οποίος εν τέλει θα στοχεύει τους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και δεν θα επιβαρύνει τους μικρούς και μεσαίους;

2. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσετε σε ελαφρύνσεις και απαλλαγές από τον φόρο στους ανέργους, τις ευπαθείς ομάδες, καθώς και στις μικρές επιχειρήσεις και αγρότες;

3. Σκοπεύετε να μειώσετε το ύψος του φόρου κατά το ποσοστό που αυτός έχει αντικαταστήσει το χαράτσι, το οποίο είχε επιβληθεί ως έκτακτος φόρος και τώρα πλέον έχει μονιμοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του;»

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου