Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 16 Μάρ 2015

 

Η διαρκής επιδείνωση της πιστωτικής ασφυξίας που πηγάζει από το κλείσμο της τραπεζικής στρόφιγγας, την πτώση της κατανάλωσης και την απαίτηση των ξένων προμηθευτών για προπληρωμή των παραγγελιών απειλεί με λουκέτα και στάση πληρωμών τις επιχειρήσεις και με απώλειες θέσεων εργασίας.

 

Σύμφωνα με τους εμπόρους, το χρηματοδοτικό κενό της αγοράς ξεπερνάει τα 15 δισ. ευρώ και αν η κατάσταση δεν αντιστραφεί σύντομα, πολλές επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, που πλήττονται από τη μείωση της κατανάλωσης και την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες θα αναγκαστούν να εφαρμόσουν σχέδια μείωσης του μισθολογικού και συνολικά του κόστους λειτουργίας τους, κάτι που σημαίνει, εκτός των άλλων, και απολύσεις.

 

Οι αρνητικές επιπτώσεις από την πιστωτική ασφυξία δεν επηρεάζουν μόνο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τις μεγάλες. Πολλές από τις οποίες είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 2014 την έξοδό τους στις αγορές, εξασφαλίζοντας ρευστότητα είτε για τη μείωση του δανεισμού τους είτε για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών τους σχεδίων αλλά οι αγορές έχουν πλέον κλείσει και καμία ελληνική επιχείρηση δεν έχει σήμερα πρόσβαση σε ξένα κεφάλαια.

 

Δεν είναι λίγες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές μισθών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και δυσκολεύονται να προμηθευτούν πρώτες ύλες λόγω έλλειψης ρευστού για την αποπληρωμή των προμηθευτών τους.

 

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται πρώτες ύλες και εμπορεύματα από το εξωτερικό αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα καθώς οι προμηθευτές τους απαιτούν να προπληρώνονται και ζητούν εγγυητικές επιστολές ξένων τραπεζών.

 

Επιπρόσθετα, λόγω της πιστωτικής ασφυξίας, οι πληρωμές του ιδιωτικού τομέα πραγματοποιούνται με μεταχρονολογημένες επιταγές που εκ νέου ξεπερνούν το ένα έτος, τα προγράμματα εξυγίανσης των επιχειρήσεων ακυρώνονται, λείπουν τα τραπεζικά κεφάλαια για την εκταμίευση πόρων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.

 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών, τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ έχει χαθεί από την κατανάλωση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αφού τα νοικοκυριά, λόγω της προεκλογικής περιόδου και της αβεβαιότητας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους, έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα άκρως απαραίτητα αγαθά.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μειώθηκαν κατά 400 με 500 εκατ. ευρώ αφού ο τζίρος κινήθηκε στα 6,3 με 6,4 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013. Στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου των εκπτώσεων, όπως προκύπτει από έρευνα της συνομοσπονδίας των εμπόρων, ο τζίρος των καταστημάτων υποχώρησε κατά 930 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014.

 

Στο «κόκκινο» βρίσκονται 200.000 και πλέον μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς η χρηματοδότησή τους από τις τράπεζες είναι μηδενική. Ο σχεδιασμός των τραπεζών ήταν να «ρίξουν» φέτος τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ σε νέες χορηγήσεις -προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά-, όμως οι εξελίξεις που οδήγησαν στην εξάρτηση του συστήματος από τον Εκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA), όπως και οι εκροές καταθέσεων το διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, έβαλε και πάλι φρένο στα σχέδια χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

 

Την τελευταία 5ετία η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων κινείται σε αρνητικά επίπεδα. Πέρυσι το συνολικό έλλειμμα ρευστότητας ξεπέρασε τα 45,8 δισ. ευρώ σε σχέση με τα υψηλά του 2010.

 

Αδυναμία

Η εικόνα είναι αρνητική και τον Ιανουάριο φέτος, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 95 εκατ. ευρώ.

 

Τα πιστωτικά ιδρύματα με ακριβό και περιορισμένο πλέον δανεισμό αδυνατούν να συνδράμουν ουσιαστικά την πραγματική οικονομία και επιδίδονται κυρίως στο να διατηρήσουν την καταθετική τους βάση και να αποπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (τίτλους που λήγουν κ.λπ.).

 

Ανησυχίες εκφράζονται και για τον τρόπο με τον οποίο οι ελληνικές τράπεζες θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει απέναντι στην DG Comp (Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ) ως προς κάποια σκέλη που αφορούν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης και κυρίως τα «υπεσχημένα» για πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.

 

Η ανασφάλεια και η παρατεταμένη κρίση έχει «παγώσει» κάθε δυνατότητα και ενδιαφέρον ιδιωτικής επένδυσης ή κατανάλωσης, ενώ στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων, οι αυξημένες επισφάλειες, αλλά και το υψηλό κόστος δανεισμού λειτουργεί ανασταλτικά στη ζήτηση.

 

Η ασφυξία στην αγορά εντείνεται και από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα επιχειρηματίες που έχουν συνδιαλλαγές με το εξωτερικό αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα καθώς οι προμηθευτές απαιτούν προεξόφληση των προϊόντων και δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο για τις ελληνικές εταιρείες. Η κατάσταση επιδεινώθηκε και οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου εκφράζουν φόβους για πιθανή έλλειψη ορισμένων προϊόντων, αλλά και ενδεχόμενη αύξηση των τιμών.

 

«Τον Δεκέμβριο ζητούσαν να κλείσουμε λογαριασμούς εν όψει νέου έτους... Σταδιακά η κατάσταση έγινε πιο σφικτή. Τον Ιανουάριο με τις νέες παραγγελίες άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης για να δουν πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», λέει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. «Αρχές Μαρτίου ζητούν να προκαταβληθεί το 100% και αγνοούν τις εγγυητικές ελληνικών τραπεζών. Ουσιαστικά θίγονται 200.000 εισαγωγικές επιχειρήσεις ενώ περισσότερο πλήττονται οι μικρομεσαίοι καθώς υπάρχει μικρότερη εμπιστοσύνη απ' ό,τι σε μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν θα υπάρξει έλλειψη σε τρόφιμα, ίσως όμως παρουσιαστούν ελλείψεις π.χ. σε πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, τη μεταποίηση».

 

Εμπόδια

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Μανεσιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

«Η αρχή έγινε με απλά τηλεφωνήματα ανησυχίας και σταδιακά εντείνεται. Υπάρχουν και προμηθευτές που ζητούν 100% προπληρωμή και είναι κάτι που αντιμετωπίζουν πολλοί έμποροι που προμηθεύονται από τη Β. Ευρώπη, την Ασία, την Τουρκία, την Ινδία κ.λπ.

 

Η εταιρεία μου κάνει εισαγωγές τροφών για κατοικίδια ζώα κυρίως από την Ευρώπη. Ενώ υπήρχε μια πίστωση της τάξης των 30-45 ημερών από την Ολλανδία, τώρα ζητούν πάλι 100% προπληρωμή. Ολα αυτά δημιουργούν παράπλευρες συνέπειες: την πιθανότητα ελλείψεων σε ορισμένα εμπορεύματα και ενδεχόμενη άνοδο των τιμών. Η χρηματοδότηση είναι δύσκολη. Οι τράπεζες προσφέρουν τόκο 1,8 %, αλλά για να δανειστείς δεν γίνεται με λιγότερο από 9% αν είσαι τυχερός. Προμηθευτές από το εξωτερικό δεν δέχονται εγγυητικές ελληνικών τραπεζών. Οι περισσότεροι προμηθευτές είναι μεγάλες απρόσωπες εταιρείες που χρησιμοποιούσαν ασφαλιστικές εταιρείες για τον κίνδυνο των εξαγωγών τους προς την Ελλάδα. Τώρα οι προμηθευτές μας επικαλούνται το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές σταμάτησαν να ασφαλίζουν τον κίνδυνο στην Ελλάδα και εξ αυτού ζητούν προπληρωμή».

Φαύλος κύκλος

 

Το Δημόσιο αναστέλλει κονδύλια και παγώνει πληρωμές

«Με τη θηλιά στον λαιμό» βρίσκεται και το Δημόσιο, καθώς η τρύπα στα έσοδα και οι μεγάλες δανειακές ανάγκες σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ υποχρεώνει τη κυβέρνηση να καταφεύγει στον εσωτερικό δανεισμό μέσω των εντόκων γραμματίων «σκουπίζοντας» ρευστότητα από την αγορά και να αναστέλλει ελαστικές πληρωμές που αφορούν καταναλωτικές δαπάνες και εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών σε ιδιώτες. Οι κινήσεις αυτές επιτείνουν το πρόβλημα ρευστότητας στην αγορά και διαιωνίζουν τον φαύλο κύκλο της στενότητας.

 

Για να κάνει οικονομίες το Δημόσιο και να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους για την πληρωμή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών και να αποπληρώσει τους δανειστές συγκρατεί τις υπόλοιπες δαπάνες, επιστρέφει με το σταγονόμετρο ΦΠΑ στους ιδιώτες, αναστέλλει κονδύλια για υλοποίηση έργων και παγώνει πληρωμές προμηθευτών.

 

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν ότι στο πρώτο δίμηνο του έτους υπήρξε υπερσυγκράτηση δαπανών με αποτέλεσμα η μείωσή τους σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο για το ίδιο διάστημα να ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ.

 

Πρώτο μέλημα

Με μπαράζ φορορυθμίσεων επιχειρείται να τονωθούν τα δημόσια έσοδα και να περιοριστεί η τρύπα στα κρατικά ταμεία. Το πρώτο μέλημα είναι η ενίσχυση των φορολογικών εισπράξεων, έλεγε κυβερνητικός παράγοντας και προανήγγειλε σωρεία παρεμβάσεων στη φορολογία εισοδήματος και τον ΦΠΑ.

 

Μετά τις ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία έρχονται κίνητρα για τους συνεπείς φορολογούμενους με έκπτωση φόρου για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ τον φετινό φόρο εισοδήματος, απαλλαγή από πρόστιμα και προσαυξήσεις για όσους με διορθωτική δήλωση αποκαλύψουν κρυφά εισοδήματα και καταθέσεις στο εξωτερικό.

 

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει και την άντληση ρευστότητας από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ, νοσοκομεία, αγροτικές επιδοτήσεις κ.ά.) με στόχο να αποπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις του Μαρτίου.

 

Μάλιστα, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προσφέρει δελεαστικές αποδόσεις αλλά και αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιών στους φορείς και τους οργανισμούς της γενικής κυβέρνησης που θα μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τις ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το ποσό που μπορεί να συγκεντρώσει το Δημόσιο φθάνει τα 2,5 δισ. ευρώ.

 

· 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται στο «κόκκινο» καθώς η χρηματοδότησή τους είναι μηδενική. Ο σχεδιασμός των τραπεζών για χορηγήσεις 10 δισ. ευρώ ακυρώθηκε μετά τις εξελίξεις που οδήγησαν στην εξάρτηση του συστήματος από τον ELA και στις εκροές καταθέσεων

· 45,8 δισ. είναι το έλλειμμα ρευστότητας σε σχέση με το 2010. Η εικόνα είναι αρνητική και τον Ιανουάριο φέτος, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 95 εκατ. ευρώ.

· 15 δισ. είναι το χρηματοδοτικό κενό της αγοράς σύμφωνα με τους εμπόρους, ενώ τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι έχει χαθεί από την κατανάλωση τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο αφού τα νοικοκυριά έχουν περιορίσει τις αγορές τους στα άκρως απαραίτητα αγαθά

 

16/3/15

Πηγή: www.ethnos.gr

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου