Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 08 Ιούλ 2023
Ζητείται «μνηστήρας», δίνεται με... προίκα
Κλίκ για μεγέθυνση
Η «Κωτσόβολος» σκοπεύει να συμμετάσχει και σε νέα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, με υπηρεσίες εγκατάστασης-υποστήριξης, στρέφοντας το ενδιαφέρον της σε έργα όπως οι διαδραστικοί πίνακες για τα σχολεία ή σε έργα για τον Ελληνικό Στρατό08.07.2023, 16:19
 
 
Η «Κωτσόβολος» έχει πάρει δάνειο ύψους 12,2 εκατ. ευρώ από την Αlpha Bank με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάπτυξης για την υλοποίηση επενδυτικού έργου ψηφιακού μετασχηματισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας, ύψους 15 εκατ. ευρώ • Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή υπερσύγχρονου κέντρου logistics (αποθήκευση, διανομής και επισκευής), σε συνεργασία με τη «Φουρλής», σε έκταση περίπου 56.000 τ.μ. στο Θριάσιο, με πλήρως αυτοματοποιημένα ρομποτικά συστήματα

Η «Κωτσόβολος» είτε πωληθεί είτε όχι θα συνεχίσει τη δυναμική του πορεία, σχεδιάζοντας νέο επενδυτικό πλάνο 19 εκατ. ευρώ εντός του 2023-24, έπειτα από άλλη μία κερδοφόρα χρονιά, με σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 12,1% και ενίσχυση των μεριδίων του στην αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό το μήνυμα μετέφερε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Κωτσόβολος-Dixons South East Europe» Γιάννης Βασιλάκος, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης για το οικονομικό έτος 2022-23, που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατακλύστηκε από ερωτήσεις σχετικά με το πωλητήριο στην «Κωτσόβολος», το οποίο ανακοίνωσε πρόσφατα στις χρηματιστηριακές αρχές του Λονδίνου η μητρική εταιρεία Currys. «Δεν πουλάω εγώ, ο “Κωτσόβολος” πωλείται, από τον όμιλο στον οποίο είμαστε μέλος», απαντούσε σιβυλλικά ο διευθύνων σύμβουλος της ελληνικής θυγατρικής, παραπέμποντας στον επενδυτικό οίκο Citi που συντονίζει τη διαδικασία πώλησης ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος.

Προς το παρόν η Citi συλλέγει ενδιαφέρον από το χρηματιστήριο, θα ακολουθήσει η πρώτη φάση αξιολόγησης των υποψήφιων αγοραστών, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου (due dilligence), αφού υπογραφούν τα σχετικά συμφωνητικά εχεμύθειας. Σε κάθε περίπτωση οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το φθινόπωρο, ενώ όπως έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Currys Αλεξ Μπάλντοκ, αν δεν υπάρξει ικανοποιητικό τίμημα, η «Κωτσόβολος» θα παραμείνει στον βρετανικό - πολυεθνικό όμιλο.

Oπως τονίστηκε, η ελληνική αλυσίδα λιανεμπορίου ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών λειτουργεί με ανεξαρτησία και παραμένει η πιο κερδοφόρα εταιρεία του ομίλου, αναλογικά με το μέγεθός της. Στα 73 χρόνια ιστορίας του η «Κωτσόβολος» έχει αλλάξει χέρια στο παρελθόν, περνώντας στη δεκαετία του ’90 στον όμιλο Φουρλή, ο οποίος με τη σειρά του τον πούλησε στη βρετανική Dixon’s (που μετονομάστηκε σε Currys), σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε το 2005.

Το οικονομικό έτος 2022-23 ο τζίρος της «Κωτσόβολος» άγγιξε τα 733 εκατ. ευρώ, από 653 εκατ. το 2021-22, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) διαμορφώθηκαν στα 48,6 εκατ. από 51,7 εκατ., μειωμένα κατά 6%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 17,9%, στα 20,7 εκατομμύρια, από 25,2. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Κωτσόβολος» απέδωσε τη μείωση των κερδών στις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις σε όλες τις γραμμές κόστους, συμπεριλαμβανόμενου του κόστους πωληθέντων. Οπως είπε, οι πιο εξωφρενικές αυξήσεις σημειώθηκαν στα μεταφορικά ναύλα, με τις τιμές των κοντέινερ από Κίνα να εκτοξεύονται στα 12.000 δολάρια, από 2.500-3.000, καθιστώντας σχεδόν ασύμφορη την εισαγωγή συσκευών μεγάλου όγκου από ασιατικές χώρες, αναγκάζοντας τους προμηθευτές να στραφούν σε εναλλακτικές αγορές, π.χ. Τουρκία και Πολωνία.

Μετά τη διόρθωση του μεταφορικού κόστους, που μειώθηκε σχεδόν κατά 50%, και την επιβράδυνση του πληθωρισμού, η «Κωτσόβολος» προβλέπει ακόμα και μείωση των τιμών λιανικής σε ορισμένες μεγάλες συσκευές. Επίσης προσδοκά νέα άνοδο των πωλήσεων, ανάλογη με την αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας και των τιμών των ακινήτων, ενώ ώθηση αναμένεται να δώσουν τα νέα προγράμματα «Ανακυκλώνω θερμοσίφωνα».

Αναπτυξιακές προσδοκίες υπάρχουν από τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και τα ΕΣΠΑ. Ηδη η «Κωτσόβολος» έχει πάρει δάνειο ύψους 12,2 εκατ. ευρώ από την Αlpha Bank με τη συμμετοχή του ΤΑΑ, για την υλοποίηση επενδυτικού έργου ψηφιακού μετασχηματισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή υπερσύγχρονου κέντρου logistics (αποθήκευση, διανομής και επισκευής), σε συνεργασία με τη «Φουρλής», σε έκταση περίπου 56.000 τ.μ. στο Θριάσιο, με πλήρως αυτοματοποιημένα ρομποτικά συστήματα.

Το σύνθημα της επιχείρησης είναι «Μore than a retailer», έχοντας ήδη επεκτείνει τις δραστηριότητές της πέρα από το λιανεμπόριο. Εκτός από τα 95 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο (με 2.900 εργαζομένους), διαθέτει ευρύ δίκτυο διανομής-μεταφοράς, επισκευής και άλλων υπηρεσιών και έναν από τους μεγαλύτερους μεταφορικούς στόλους πανελλαδικά. Προσφέρει υπηρεσίες last-mile delivery (το τελευταίο στάδιο της παράδοσης) σε τρίτους, ενώ σκοπεύει να συμμετέχει και σε νέα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, όχι ως πάροχος λογισμικού, αλλά με υπηρεσίες εγκατάστασης-υποστήριξης. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν έργα σε σχολεία, με διαδραστικούς πίνακες, που έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά και στον Ελληνικό Στρατό, ενώ όπως ειπώθηκε υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης μέσω της συμμετοχής σε κοινοτικά προγράμματα, καθώς «τα λεφτά είναι πάρα πολλά, τα έργα που πρέπει να γίνουν πάρα πολλά και το capacity (η εκτελεστική ικανότητα) του κράτους να τα υλοποιήσει πολύ μικρό».

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου