Ανεπάρκεια του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης της κυβέρνησης σε σχέση με τα συσσωρευμένα χρέη που έχει δημιουργήσει η επί μήνες εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, διαπιστώνουν εκπρόσωποι των καταναλωτικών οργανώσεων που μιλούν στο tvxs.gr.

Η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου τονίζει την έλλειψη πρωτοβουλίας από την Πολιτεία για ρύθμιση της αγοράς Ενέργειας ενώ ο Μάριος Μαρινάκος, εκ των δικηγόρων που έχουν την ευθύνη για τις συλλογικές αγωγές του ΙΝΚΑ υπογραμμίζει ότι επιδοτώντας τα ποσά της ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι το κόστος της ενέργειας, η κυβέρνηση επιδοτεί τα κέρδη των παρόχων.

Χρειάζονται δομικές αλλαγές

«Όποιο μέτρο λαμβάνεται για την ανακούφιση των νοικοκυριών είναι θετικό. Το θέμα είναι αν είναι επαρκές για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα όχι μόνο προσωρινά αλλά σε μόνιμη βάση. Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση συνεχίζουν να είναι προσωρινού χαρακτήρα κι αυτό τα καθιστά αδύναμα», λέει στο tvxs.gr η κα. Καλαποθαράκου.

Σχετικά με την αποζημίωση κατά 60% των επιπλέον χρεώσεων που θα έχουν πληρώσει οι οικιακοί καταναλωτές από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο με πλαφόν 600 ευρώ, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ εμφανίζεται επιφυλακτική.

«Το πόσο θα επωφεληθούν τα νοικοκυριά θα το δούμε στην πορεία. Θεωρώ ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα προκύψουν μικρά ποσά που θα συνιστούν βέβαια μια ανακούφιση αλλά δε θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Η οροφή των 600 ευρώ είναι χαμηλή διότι από τις καταγγελίες που φτάνουν σε εμάς βλέπουμε ότι έχουν συσσωρευτεί μεγάλα ποσά», σημειώνει.

Στην εκτίμηση της κας. Καλαποθαράκου ότι τελικά τα ποσά που θα λάβουν οι καταναλωτές θα είναι μικρά συγκλίνει και η παρατήρηση αναλυτών αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, ότι ένα κονδύλι 280 εκατ. ευρώ για περίπου 4 εκατομμύρια δικαιούχους δεν μπορεί να αποτελέσει σοβαρή παρέμβαση. Η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη ότι η κυβέρνηση δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων ενισχύει αυτό το, κακό για τους καταναλωτές, σενάριο.

Ρωτήσαμε την κα. Καλαποθαράκου τί θα θεωρούσε επαρκές μέτρο στην παρούσα συγκυρία. «Δεν βλέπουμε κάποια προσπάθεια εξυγίανσης της αγοράς για να εναρμονιστεί με το Ενωσιακό Δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει προσιτές τιμές. Στην Ελλάδα η διαμόρφωση των τιμών γίνεται αποκλειστικά μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χωρίς διμερείς συμβάσεις όπως συμβαίνει στα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, κι αυτό είναι εξαιρετικά προβληματικό. Επιπλέον, στον υπολογισμό της ρήτρας αναπροσαρμογής επεισέρχονται και άλλες παράμετροι οι οποίες είναι εντελώς αδιαφανείς και γι’ αυτό έχουμε προσβάλει στη Δικαιοσύνη τον όρο αυτό ως αδιαφανή, παράνομο και καταχρηστικό», απαντά εκείνη.

Προσθέτει ότι θα περίμενε να ακούσει από τον πρωθυπουργό μια πρωτοβουλία για τις αποκοπές ρεύματος λόγω χρεών αλλά και τις ρυθμίσεις. «Δεν ακούσαμε τίποτα για τις αποκοπές. Θα έπρεπε να προβλεφθεί αναστολή των αποκοπών του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι να εφαρμοστούν τα μέτρα της κυβέρνησης και να γίνουν ορατά κάποια αποτελέσματα. Επίσης δεν ακούσαμε τίποτα από τον πρωθυπουργό για τις ρυθμίσεις. Υπάρχει πολύ μεγάλη δυσκολία στο να συμφωνηθούν ρυθμίσεις αλλά και να τηρηθούν οι υφιστάμενες λόγω των νέων λογαριασμών που έρχονται για πληρωμή. Συχνά λέω ότι δημιουργείται μια νέα γενιά χρεών που αφορούν στην ενέργεια», συμπληρώνει.

«Η κυβέρνηση δεν ήταν έτοιμη»

Εκτός από την αναδρομική αποζημίωση κατά 60% στις ρήτρες αναπροσαρμογής και τη συνέχιση της στήριξης για Μάιο και Ιούνιο, η κυβέρνηση εξήγγειλε έναν μηχανισμό που θα έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά αυτός θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο.

«Θα δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτό. Δεν γνωρίζουμε σε τί θα συνίσταται αυτός ο μηχανισμός. Πάντως θεωρώ ότι η άσκηση των συλλογικών αγωγών στις οποίες έχουμε προχωρήσει έπαιξε ρόλο στην κατεύθυνση η κυβέρνηση να πάρει μια τέτοια πρωτοβουλία», παρατηρεί η κα. Καλαποθαράκου.

Της ζητήσαμε να σχολιάσει το γεγονός ότι το μέτρο τοποθετείται τον Ιούλιο και όχι άμεσα. «Θα έλεγα ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να θεσπίσει κάτι τέτοιο. Αντί να προσβάλλουμε εμείς τους όρους στα δικαστήρια, θα έπρεπε αυτό να έχει γίνει αντικείμενο ρύθμισης από τη Διοίκηση. Έχει γίνει σε ένα βαθμό από τη ΡΑΕ, αλλά δεν φτάσαμε σε αποτελεσματική ρύθμιση».

«Μετά την ανακοίνωση των μέτρων, αυξήθηκαν οι καταγγελίες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, σε αυτή την δύσκολη συγκυρία. Ωστόσο ο Μάριος Μαρινάκος, ένας εκ των πέντε δικηγόρων που έχουν αναλάβει τις συλλογικές αγωγές του ΙΝΚΑ εναντίον των 20 γνωστών παρόχων, λέει στο tvxs.gr ότι οι καταγγελίες και οι αιτήσεις για συμμετοχή στις αγωγές αυξήθηκαν την Παρασκευή, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

«Έχουμε μεγάλη αύξηση των καταγγελιών ακριβώς γιατί οι καταναλωτές κατάλαβαν ότι αυτά τα μέτρα όχι μόνο δεν είναι επαρκή αλλά ότι είναι και χαμηλότερα των προσδοκιών τους. Η κυβέρνηση έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη και πέρασε θριαμβευτικά από κάτω», σημειώνει.

Έχοντας κάνει τα σχετικά μαθηματικά, ο δικηγόρος υπολογίζει ότι έχοντας λάβει την αναδρομική αποζημίωση των επιπλέον χρεώσεων κατά 60% για τους μήνες Δεκέμβριο-Μάιο, κατά προσέγγιση οι καταναλωτές θα έχουν πληρώσει το ρεύμα 80% πάνω από το αντίτιμο που θα πλήρωναν για τις ίδιες καταναλώσεις πριν την ενεργοποίηση της ρήτρας προσαρμογής, πριν δηλαδή τον περασμένο Αύγουστο.

Ο κ. Μαρινάκος τονίζει επίσης πως η επιδότηση επί της ρήτρας αναπροσαρμογής και όχι επί της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος, συνιστά επιδότηση των κερδών των εταιριών. «Στον τρόπο υπολογισμού της ρήτρας υπάρχουν οι δύο συντελεστές προσαύξησης (a) και (b), οι τιμές των οποίων ορίζονται από τον κάθε πάροχο. Το Κράτος έρχεται και επιδοτεί όχι μόνο επί της χρηματιστηριακής τιμής αλλά και επί αυτών των προσαυξήσεων. Συνεπώς δεν επιδοτεί κόστος ρεύματος αλλά και κέρδη».

Υπενθυμίζεται ότι ο τύπος υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζουν οι περισσότεροι πάροχοι είναι ο εξής, όπου (x) η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρεμπορική αγορά:

Ρωτήσαμε τον κο. Μαρινάκο εάν οι καταναλωτές με συμβόλαια που προβλέπουν σταθερή χρέωση στην κιλοβατώρα έχουν λαμβάνειν από την επιδότηση της κυβέρνησης. «Μετά την πάροδο εξαμήνου από την υπογραφή της σύμβασης οι πάροχοι έχουν δικαίωμα μονομερούς μετατροπής του συμβολαίου από σταθερό (με σταθερή τιμή στην κιλοβατώρα) σε κυμαινόμενο με ρήτρα αναπροσαρμογής. Εάν έχει συμβεί αυτό κατά το διάστημα που καλύπτει το μέτρο, δηλαδή από Δεκέμβριο μέχρι και Μάιο, τότε λογικά ο καταναλωτής θα αποζημιωθεί για το διάστημα που του επιβλήθηκε ρήτρα αναπροσαρμογής», απαντά ο δικηγόρος.

Νωρίτερα το ΙΝΚΑ - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας είχε εκδώσει ανακοίνωση που καλούσε τους καταναλωτές να στηρίξουν τις συλλογικές αγωγές. «Ύστερα και από την επίσημη αναγνώριση της συσσώρευσης υπερκερδών από τους παρόχους, με το μηχανισμό της ρήτρας όπως τον συνέλαβαν και τον επέβαλαν, και την εξαγγελία για την φορολόγησή τους στο μέλλον, οι καταναλωτές πλέον γνωρίζουν ότι ο δικαστικός έλεγχος της ρήτρας είναι ο μόνος δρόμος που τους απομένει και ότι ο αγώνας για τη νομιμότητα και τη διαφάνεια στους λογαριασμούς του ρεύματος είναι στα χέρια τους, μέσα από τις συλλογικές αγωγές», ανέφεραν οι άνθρωποι του ΙΝΚΑ.

πηγη: https://tvxs.gr