Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 30 Μάι 2021
«Συνεχίζουμε χαλαρά»
Κλίκ για μεγέθυνση

30.05.2021, 15:24

 

 
Η Ευρώπη έχει ακόμα ανάγκη την ΕΚΤ ● Μέλος της εκτελεστικής επιστοπής της τράπεζας, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, παρά τη μικρή άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων, αποκλείει «αποσυμπίεση» και απόσυρση του προγράμματος αγορών τίτλων.

Μήνυμα προς λιμοκοντόρους ραντιέρηδες και λοιπές δυνάμεις του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, που πιέζουν τον τελευταίο καιρό υπέρ μιας πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής επιζητώντας το πιο ακριβό -και προσοδοφόρο στην πορεία γι’ αυτούς- χρήμα, έστειλε χθες η Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διεμήνυσε με συνέντευξή της στο Reuters ότι η οικονομία της ευρωζώνης πέρασε μεν το σημείο καμπής μετά τη διπλή ύφεση στην οποία διολίσθησε λόγω πανδημίας, συνεχίζει όμως να έχει την ανάγκη στήριξης από την ΕΚΤ.

Το μήνυμα αυτό έρχεται λίγο πριν από τη συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 10 Ιουνίου όπου θα συζητηθεί ο μελλοντικός ρυθμός αγορών ομολόγων του έκτακτου προγράμματος (PEPP), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ, που υιοθετήθηκε πέρυσι για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Η συζήτηση αυτή πραγματοποιείται ενώ η οικονομία της ευρωζώνης αναδύεται από την ύφεση και οι προβλέψεις της Κομισιόν ανεβάζουν την ετήσια ανάπτυξη φέτος πάνω από το 4%.

Πάνω σε αυτές τις εκτιμήσεις αλλά και στην ευρύτερη αισιοδοξία που τροφοδοτεί η πορεία της πανδημίας, η αγορά έχτισε προσδοκίες ραγδαίας βελτίωσης τους τελευταίους μήνες οδηγώντας σε άνοδο τις ονομαστικές αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων βρίσκεται σήμερα 45 μονάδες βάσης υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο, στο -0,2%. Επίπεδο το οποίο, αν και αρνητικό, είναι το υψηλότερο των τελευταίων 2 ετών. Η άνοδος αυτή στις αποδόσεις των ομολόγων ευρώ, παρότι δεν θεωρείται υπερβολική, ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΚΤ αγόραζε περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους κάθε μήνα.

Μερίδα της αγοράς ανησυχεί γι’ αυτήν την άνοδο και υποστηρίζει ότι οποιοδήποτε σημάδι υποχώρησης θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές πωλήσεις. Η Σνάμπελ απέρριψε αυτές τις ανησυχίες. Τόνισε ότι «οι αυξανόμενες αποδόσεις των ομολόγων είναι μια φυσική εξέλιξη στο σημείο καμπής της ανάκαμψης, οι επενδυτές γίνονται πιο αισιόδοξοι με αποτέλεσμα την άνοδο των ονομαστικών αποδόσεων». «Αυτό ακριβώς περιμέναμε, αυτό βλέπουμε σήμερα, οι συνθήκες χρηματοδότησης παραμένουν ευνοϊκές», τόνισε προσθέτοντας ότι τα πραγματικά επιτόκια είναι σε γενικές γραμμές σταθερά.

Η Γερμανίδα απέρριψε όμως και τις εκκλήσεις για την περιβόητη «αποσυμπίεση» (tappering) των αγορών χρέους της ΕΚΤ την οποία υποστηρίζουν τα συντηρητικά «γεράκια» της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και οι «γύπες», τα «όρνια» και τα υπόλοιπα πτηνά του χρηματοοικονομικού συστήματος. Υποστήριξε ότι η ιδέα της σταδιακής μείωσης των αγορών ομολόγων δεν συνάδει με τον στόχο του προγράμματος ΡΕΡΡ. «Η ανάκαμψη εξακολουθεί να εξαρτάται από τη συνεχή στήριξη της πολιτικής. Η πρόωρη απόσυρση είτε της δημοσιονομικής είτε της νομισματικής στήριξης θα ήταν μεγάλο λάθος» είπε, υπογραμμίζοντας ότι μεγάλα τμήματα της οικονομίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Και για να τους το ξεκόψει τελείως, διεμήνυσε ότι ακόμη κι αν το PEPP ολοκληρωθεί, η ΕΚΤ πιθανότατα θα συνεχίσει... χαλαρά. «Είναι πιθανό όταν το PEPP ολοκληρωθεί, να μην έχουμε προσεγγίσει τον στόχο μας (για τον πληθωρισμό - κοντά στο 2%). «Σε αυτή την περίπτωση, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική και μετά το τέλος του PEPP», ξεκαθάρισε…
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου