Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 25 Μάρ 2021
ΝΔ / Σε υπονομευμένη διαπραγμάτευση για την αναβάθμιση των F-16 οδηγεί την ΕΑΒ
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ο κομματισμός επέστρεψε, ζει και βασιλεύει στην ΕΑΒ. Σε μία κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία ξεκινά η διαπραγμάτευση με τη Lockheed Martin για την αναβάθμιση των F-16, στη μοναδική αεροπορική βάση της χώρας καταγράφονται διώξεις από θέσεις γενικών διευθυντών, ακόμη και αναθέσεις διευθυντικών θέσεων σε απόφοιτους Τ.Ε. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι απόφοιτοι τεχνικής εκπαίδευσης έχουν υφισταμένους αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, συνήθως του Πολυτεχνείου!

Η πολιτική «σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι» θα μπορούσε να εκληφθεί ως άλλη μία απόδειξη του κομματισμού που διακρίνει τη Ν.Δ. στην εφαρμογή των πολιτικών της -άλλωστε λέγεται ότι την κομματική παρέμβαση στο νέο οργανόγραμμα της ΕΑΒ την υλοποιεί ένας κομματικός υπάλληλος, ο οποίος έχει καθήκοντα... τορναδόρου!

Εκ των έσω πληροφόρηση

Όμως δεν είναι μόνο ο νεοδημοκρατικός κομματισμός που επισημαίνουν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στην ΕΑΒ. Πρωτίστως είναι ο κίνδυνος η εταιρεία, που αντιμετωπίζει διαχρονικά πρόβλημα βιωσιμότητας, να χάσει την ευκαιρία που της δίνεται με το έργο της αναβάθμισης των F-16.

Η ΕΑΒ βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για νέο συμβόλαιο κατασκευής αεροσυνόλων F-16 για 116 περίπου αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, που μπορεί να φτάσει και τα 95 εκατ. δολάρια. Το τελευταίο εξαρτάται από τη διαπραγμάτευση που θα γίνει κυρίως για τις εργατοώρες που θα απαιτηθούν από την ΕΑΒ για την ολοκλήρωση του έργου. Οι εργατοώρες, πολλαπλασιαζόμενες με το κόστος συν το νόμιμο ποσοστό κέρδους της ΕΑΒ, βγάζουν το τελικό ποσό.

Δυστυχώς όμως η διαπραγμάτευση συνέπεσε με την επίθεση του δεξιού κομματισμού στην ΕΑΒ. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και λίγες ημέρες τοποθετήθηκε σε θέση διευθύντριας η σύζυγος ενός πρώην στελέχους της ΕΑΒ, ο οποίος μετακόμισε στη Lockheed Martin! Και είναι προφανές πως, αν η Lockheed Martin γνωρίζει το αριθμό εργατοωρών και το κόστος εκ των έσω ή έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία της ΕΑΒ, θα μπορεί να πιέσει προς τα κάτω την τιμή...

Στις κανονικές εταιρείες θα υπήρχε το conflict of interest (σύγκρουση συμφερόντων) που θα απέτρεπε τέτοιους διορισμούς ή στη χειρότερη περίπτωση ο διευθύνων σύμβουλος δεν θα επέλεγε στη συγκεκριμένη συγκυρία πρόσωπα με σύγκρουση συμφερόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΒ έχει και άλλες εκκρεμότητες με τη Lockheed Martin εκτός από τη διαπραγμάτευση για τα F-16, όπου επίσης υπάρχει θέμα εκ των έσω πληροφόρησης. Για παράδειγμα στο πρόγραμμα Ρ-3 για τους έλικες, το κόστος επισκευής των οποίων αρνείται (ορθώς) να αναλάβει η ΕΑΒ.

Ένα πρόσωπο με παρελθόν

Το πρόσωπο - κλειδί όμως δεν βρίσκεται στην ΕΑΒ, αλλά στη Lockheed Martin.  Όπως πολλοί, αξιοποίησε την παρουσία του στην ΕΑΒ για να περάσει στον ιδιωτικό τομέα, όπου εργάζεται στα ίδια προγράμματα που υλοποιούσε (;) στην ΕΑΒ! Εν προκειμένω πρόκειται για έναν πολιτικό φίλο και συντοπίτη του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος διατυμπανίζει και στενή σχέση με τον  Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο βίος του στην ΕΑΒ ξεκίνησε από τεχνικός στα Φάντομ και μέσα σε 6 μήνες έγινε τομεάρχης! Μάλιστα το 2014, επί κυβέρνησης Ν.Δ. και με τον Χρ. Σταϊκούρα στο υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε να εκτελεί καθήκοντα διευθυντή εργοστασίου αεροσκαφών παρότι δεν διέθετε ούτε πτυχίο τεχνικής εκπαίδευσης.  Έτσι η εταιρεία τον περίμενε να τελειώσει τις σπουδές του στο ΕΑΠ («Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών»).

Τον Ιούλιο του 2020, πάλι επί κυβέρνησης Ν.Δ. και με τον Χρ. Σταϊκούρα υπουργό Οικονομικών, προσελήφθη από τη Lockheed Martin ως site representative (χαμηλόβαθμος υπάλληλος) για το πρόγραμμα Ρ-3, το οποίο επιτηρούσε στην ΕΑΒ. Σε μία εβδομάδα πέρασε στην απέναντι πλευρά! Και πάλι διαπιστώνεται εξόφθαλμο conflict of interest, δεδομένου ότι τεχνικές λεπτομέρειες και λύσεις, όπως επίσης και η οικονομική / τεχνική στρατηγική του έργου, πέρασαν στη Lockheed Martin -ανάμεσα στα επίμαχα προγράμματα είναι και αυτό των ελίκων, για το οποίο, όπως αναφέρθηκε, και σήμερα υπάρχει αντιπαράθεση.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου