Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Μάρ 2021
Τράπεζα Πειραιώς: Η ληστεία του αιώνα σε βάρος δημοσίου και μικρομετόχων
Κλίκ για μεγέθυνση

 
Ένα ληστρικό σχέδιο δημιουργικής λογιστικής από τη διοίκηση για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς πετάει έξω το ΤΧΣ και τους μικροεπενδυτές.

Την περασμένη Τρίτη, 16 Μαρτίου σε αναμονή των ανακοινώσεων για την αύξηση κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της σημείωνε εκρηκτική άνοδο κατά 25% με μεγάλο όγκο συναλλαγών, γεγονός δηλωτικό της τοποθέτησης ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων.

Την επόμενη μέρα, υπό την πίεση παράξενων διαρροών που μιλούσαν για τερατώδες reverse split πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), άρχισε η πτώση. Και την Πέμπτη, όταν πλέον η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωνε με ανακοίνωσή της όσα κυκλοφορούσαν ως φήμες την προηγούμενη μέρα, η μετοχή της Πειραιώς κατέρρευσε με πτώση 22,05%, που είχε συνέχεια και την Παρασκευή με άλλο ένα 21,95%, καθώς οι μικρομέτοχοι άρχιζαν να αντιλαμβάνονται ότι η διοίκηση Μεγάλου ετοιμάζει ένα βρόμικο παιχνίδι σε βάρος τους.

Το σχέδιο Μεγάλου

Τι σχεδιάζει όμως ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου; Τη (νόμιμη) κλοπή του συνόλου σχεδόν των κεφαλαίων που έχει συνεισφέρει το δημόσιο διά του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς κατά την τελευταία πενταετία καθώς και των χρημάτων των μικρομετόχων με διάφορα κόλπα δημιουργικής λογιστικής που θα επιτρέψουν την παράδοση της τράπεζας στους λίγους ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, οι οποίοι θα καλύψουν την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου του 1 δισ. ευρώ και θα πάρουν μια ολόκληρη τράπεζα με τίμημα κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Με ποια κόλπα δημιουργικής λογιστικής, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην αγορά και προκύπτουν από την ανακοίνωση της Πειραιώς, θα γίνει αυτό; Με ένα σχέδιο διαρθρωμένο σε τέσσερα βήματα.

Βήμα πρώτο: Πριν από την επικείμενη ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς κατά 1 δισ. ευρώ που έχει προγραμματιστεί για τον Απρίλιο θα γίνει ένα τερατώδες reverse split στη μετοχή η οποία σήμερα έχει ονομαστική τιμή 6 ευρώ και 16,5 τωρινές μετοχές θα συνενωθούν σε μία νέα μετοχή με ονομαστική τιμή 99 ευρώ. Με τη διαδικασία αυτή θα μειωθούν οι μετοχές της Πειραιώς που διαπραγματεύονται σήμερα στο χρηματιστήριο από τα 831 εκατ. στα 50,36 εκατ.

Βήμα δεύτερο: Θα ακολουθήσει μείωση μετοχικού κεφαλαίου, που κατά την ανακοίνωση της διοίκησης θα πάει για τη δημιουργία ειδικού αποθεματικού 4,9 δισ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί σε μεταγενέστερο χρόνο για την απορρόφηση ζημιών. Ετσι η ονομαστική αξία της καθεμίας από τις νέες 50,36 εκατ. μετοχές θα μειωθεί από τα 99 σε 1 ευρώ.

Βήμα τρίτο: Θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 1 δισ. ευρώ, χωρίς δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με διαδικασία δημόσιας εγγραφής και book building, όπου θα διαμορφωθεί η τιμή διάθεσης της νέας μετοχής. Με δεδομένο ότι η διοίκηση βάζει ως μοναδικό περιορισμό η τιμή διάθεσης της νέας μετοχής να μην υπολείπεται της νέας ονομαστικής τιμής της μετοχής, δηλαδή του 1 ευρώ, η τιμή διάθεσης θα πρέπει να αναμένεται λίγο μεγαλύτερη από το 1 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό θα εκδοθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια νέες μετοχές και το dilution, η αραίωση δηλαδή για τους σημερινούς μετόχους, ΤΧΣ και μικρομετόχους θα φτάσει το 94%.

Αποτέλεσμα: Μέσα από τα βήματα αυτά, τα 675 εκατ. ευρώ που εισέφερε το δημόσιο διά του ΤΧΣ στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς το 2015 και τα 2,04 δισ. ευρώ (και αξίας 2,4 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους) των κεφαλαίων που εισέφερε το δημόσιο στην Πειραιώς τον Δεκέμβριο του 2020 με τη μετατροπή των Cocos σε μετοχές θα εξαϋλωθούν, θα κάνουν φτερά, μαζί με τα λεφτά των μικρομετόχων, προκειμένου να καλυφθούν οι ζημιές από τα θαλασσοδάνεια και τα άλλα «κόκκινα» δάνεια της Πειραιώς. Και η τράπεζα, καθαρή πλέον, θα περάσει εξ ολοκλήρου στον έλεγχο των λίγων μεγαλοεπενδυτών που θα καλύψουν την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου και θα αποκτήσουν μια ολόκληρη τράπεζα πληρώνοντας τίμημα μόλις κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Έκρηξη διαμαρτυριών

Από το μεσημέρι της Πέμπτης που επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του συγκεκριμένου σχεδιασμού δημιουργικής λογιστικής αυξάνονται και πληθύνονται οι καταιγιστικές διαμαρτυρίες όχι μόνο των μικρομετόχων της Πειραιώς αλλά και άλλων ανθρώπων που ασχολούνται με το χρηματιστήριο στα φόρουμ των δύο οικονομικών ιστοσελίδων οι οποίες επιτρέπουν τον σχολιασμό μελών και αναγνωστών (δηλαδή στο Capital και το Euro2day): οι σχολιαστές γράφουν για πρωτοφανές σκάνδαλο, ζητούν παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καλούν για εισαγγελική παρέμβαση στο ΤΧΣ και στην Πειραιώς και μιλούν για διασπάθιση δημόσιου χρήματος. Για τα περισσότερα όμως φιλοκυβερνητικά media, οικονομικά και μη, όπως και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το θέμα δεν υπάρχει καν.

Το κερασάκι στην τούρτα: όλος ο προαναφερόμενος ληστρικός σχεδιασμός του Χρ. Μεγάλου είναι υπό αίρεση μέχρι να εγκριθεί από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 7 Απριλίου. Ποιος είναι όμως ο μέτοχος πλειοψηφίας της Τράπεζας Πειραιώς που εφόσον δώσει την έγκρισή του θα προχωρήσει η υλοποίησή του; Το ΤΧΣ, το οποίο ελέγχει το 61,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.

Κι αν αμφιβάλλει κανείς ότι το ΤΧΣ δεν θα υπερψηφίσει το σχέδιο Μεγάλου που «καίει» όλα τα κεφάλαια που το δημόσιο εισέφερε στην Πειραιώς, προς όφελος των μελλοντικών ιδιωτών μεγαλομετόχων της τράπεζας, κάνει λάθος. Τα στελέχη του ΤΧΣ θα υπερψηφίσουν το σχέδιο της διοίκησης γιατί αυτή είναι η επιθυμία της κυβέρνησης, που και τα διόρισε και έφερε τον νόμο ο οποίος τα προστατεύει με ειδικό ακαταδίωκτο, όποια ζημιά κι αν προκαλέσουν στο δημόσιο με τις αποφάσεις τους. Η ζημιά του δημοσίου από την εφαρμογή του σχεδίου Μεγάλου για την επανιδιωτικοποίηση της Πειραιώς θα αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ, όμως κανένας εισαγγελέας δεν θα μπορέσει να παρέμβει αφού με βάση τον νέο νόμο ο μόνος που μπορεί να κινήσει ποινική διαδικασία για απιστία σε βάρος των στελεχών του ΤΧΣ για ζημιά προς το δημόσιο είναι το ΤΧΣ, δηλαδή ο εαυτός τους!

Έκρηξη διαμαρτυριών από τους μικρομέτοχους στα social media της οικονομικής μπλογκόσφαιρας

Οι οικονομικές ιστοσελίδες έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, αλλά καθώς κυριαρχεί και σε αυτές το μοντελάκι της άκριτης υποστήριξης προς την κυβέρνηση, καταλήφθηκαν από αμηχανία μπροστά στο μη υπερασπίσιμο σχέδιο δημιουργικής λογιστικής του Χρήστου Μεγάλου, με αποτέλεσμα να το «εξαφανίσουν», να μη γράψουν λέξη γι’ αυτό, σαν να μην υπάρχει! Υπήρξαν παραδείγματα οικονομικών media μάλιστα που δημοσίευαν την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα χωρίς να έχουν ενημερώσει τους αναγνώστες για το ίδιο το θέμα!

Ωστόσο το σχέδιο Μεγάλου παρουσιάστηκε στα τρία οικονομικά σάιτ που διατηρούν κάποια μεγαλύτερη πολιτική ανεξαρτησία: το euro2day.gr, το οποίο έδωσε εγκαίρως «σήμα» στους μικρομετόχους να αποφύγουν τις αγορές μετοχών της Πειραιώς ενόψει της ΑΜΚ, το sofokleousin.gr που παρά τους συνήθεις συγκρατημένους τόνους του χαρακτήρισε την ΑΜΚ της Πειραιώς «ληστεία του αιώνα» σε βάρος των μικρομετόχων και του δημοσίου, και το bankingnews.gr.

Καθώς όμως ο κόσμος που βάζει τα λεφτά του στο χρηματιστήριο δεν ακολουθεί στα τυφλά τους δημοσιογράφους που γλείφουν την κυβέρνηση, ενημερώθηκε από το πολιτικά ανεξάρτητο κομμάτι της οικονομικής μπλογκόσφαιρας για το σχέδιο Μεγάλου και διέδωσε τα νέα μέσα στο ισοδύναμο των social media του χώρου, που είναι οι ειδικές σελίδες μελών του Capital. Οπότε από το μεσημέρι της Πέμπτης αύξαναν και πλήθαιναν στο φόρουμ του Capital τα σχόλια των μελών του για πρωτοφανές σκάνδαλο Μεγάλου, διατυπωνόταν αίτημα για παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εισαγγελική παρέμβαση στο ΤΧΣ και στην Πειραιώς, γινόταν λόγος για διασπάθιση δημόσιου χρήματος χωρίς οι δημοσιογράφοι του ίδιου του Μέσου να έχουν γράψει τίποτε. Και ο χώρος μελών του Capital έγινε εστία πολιτικής κριτικής προς την κυβέρνηση από κόσμο που ανήκει στο χώρο της Δεξιάς.

Για του λόγου το αληθές, ορίστε χαρακτηριστικά σχόλια:

• Ετοιμαστείτε για πολύ ΜΕΓΑΛΟΥ παίγνιο! Θα μείνει ανεξίτηλο στη χρηματιστηριακή μας Ιστορία!

• RS και παραίτηση των παλαιών μετόχων, του ΤΧΣ δηλαδή που μόλις πριν μερικούς μήνες έβαλε 2 δις για τα Coco’s. Μια αύξηση τράπεζας χωρίς εγγύηση του ποιος θα μπει, μπορεί να ’ναι λαμόγια της μιας βδομάδας ή του ενός μήνα. Αυτά και μόνο δεν είναι σκάνδαλο…?

• Ακατανόητα πράγματα… κάνουν reverse split που ξέρουμε πόσο αρνητικά είναι για τις μετοχές την ώρα που καταργούν το δικαίωμα των παλαιών μετόχων… είμαι επενδυτής στο ΧΑΑ από το 1996.. όχι πια όμως… έχω βαρεθεί την κλεψιά που γίνεται στους μικρομετόχους όσο και την ανυπαρξία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς… το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει καταλήξει μια ενορχηστρωμένη απάτη…! Ντροπή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην πιο βρώμικη επιτροπή

• Η Πειραιώς για πολλοστή φορά εξαπατά και καταστρέφει τους επενδυτές της (μαζί κάτι ΤΧΣ που ξόδεψε 3 δις 5 χρόνια πριν). Ξεπουλιέται στους «νέους επενδυτές» για να παρουσιάσουν στη κυβέρνηση άλλο ένα success story… Δεν υπάρχει εισαγγελέας να τους πάει μέσα, όταν έχουν κατασπαταλήσει έτσι το δημόσιο χρήμα, μέσω του ΤΧΣ και τους μικρο-επενδυτες; Μετά δεν έχουμε λεφτά για νοσοκομεία, φρεγάτες, αεροσκάφη… τίποτα Ευτυχώς που το μυρίστηκα νωρίς, και πούλησα το πρωί… Μακριά, μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι όροι, για να μπείτε κι εσείς με τους μεγαλο-καρχαρίες.

• Εισαγγελέας και γρήγορα σε ΤΧΣ και Πειραιώς… Οι τύποι με το γάντι ξάφρισαν κάποια δις δημοσίου χρήματος που χρεώνουν σε εσένα και σε εμένα..

• Aυτός που παριστάνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΠΕΙΡ που του ήρθανε πασοκικές εμπνεύσεις με την ανατολή του Ηλίου πρέπει να πάει φυλακή με τις αποφάσεις περί ΑΜΚ… Στην γενική συνέλευση των μετόχων πρέπει να γίνει της π@τ@ν@ς.

• Αυτό που έγινε λέγεται απάτη. Και μάλιστα με τρομερό δούλεμα εντός μιας ημέρας, οπότε η απάτη τρίβεται στην μούρη μας. Μετά λέγανε για τον σύριζα για το 2015 και την εξαΰλωση της συμμετοχής του ΤΧΣ και μετόχων σε Alpha και Eurobank. Εκείνος ο Paulson πόσα δις έχει χάσει???? να τον καλέσουμε στα 200 χρόνια επανάστασης, να τον τιμήσουμε.

• Για ολόκληρο το χρηματιστήριο δεν είναι καλή η εξέλιξη και η καλοστημένη παγίδα. Χάνεται συστηματικά η αξιοπιστία του ΧΑΑ, ενώ ήδη είναι εδώ και καιρό κλονισμένη από άλλα σκάνδαλα.

• Ένα κελί δίπλα στην διοίκηση του ΤΧΣ για όλο το ΔΣ της Πειραιώς…. Είναι δικαιολογία εισηγμένης τώρα αυτή? Κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης….επειδή βιαζόμαστε. Τώρα ξυπνήσατε κοιμισμένα και βιάζεστε; ΦΥ-ΛΑ-ΚΗ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Υπόλογη η κυβέρνηση για την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς»

«Η κυβέρνηση και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι απολύτως υπεύθυνες για τη μεθόδευση απαξίωσης των μετοχών του Δημοσίου και των μικρομετόχων της τράπεζας» τόνισαν σε κοινή τους δήλωση η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου και ο υπεύθυνος του χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Oπως είχαμε εδώ και μήνες αναδείξει και λίγες μέρες μετά την ψήφιση από τη ΝΔ των επίμαχων διατάξεων για το ΤΧΣ τις οποίες καταγγείλαμε και καταψηφίσαμε» αναφέρουν στην κοινή δήλωσή τους οι δύο βουλευτές, «σημερινά δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν ότι η διαδικασία επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς, που πραγματοποιείται υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης, θα οδηγήσει σε τεράστια ζημία το Δημόσιο –μέσω του ΤΧΣ– και τους μικρομετόχους της τράπεζας. Η κυβέρνηση και η Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς είναι απολύτως υπεύθυνες για τη μεθόδευση απαξίωσης των μετοχών του Δημοσίου και των μικρομετόχων της τράπεζας. Η ΝΔ είναι υπόλογη απέναντι στους πολίτες για τη μη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο θίγεται καίρια από το εξελισσόμενο σχέδιο επανιδιωτικοποίησης της Τράπεζας Πειραιώς» καταλήγει η δήλωση.

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου