Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 20 Μάρ 2021
Κυβέρνηση / Έβαλαν χέρι στο μαξιλάρι για τα μάτια του ΔΝΤ
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Τεράστια ερωτήματα, αλλά και θέματα ηθικού -και όχι μόνον- χαρακτήρα εγείρει η χρησιμοποίηση, από την κυβέρνηση, του μαξιλαριού που είχε αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την πρόωρη αποπληρωμή δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε χθες η ΑΥΓΗ, ο κ. Σταϊκούρας αποπλήρωσε 3,3 δισ. ευρώ δανείου του ΔΝΤ που έληγε το 2022 χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από το μαξιλάρι.

Καταρχάς να διευκρινιστεί -προς αποφυγήν παρερμηνειών- ότι η πρόωρη αποπληρωμή δανείου με στόχο τη μετάθεση του χρέους σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου είναι θετική ενέργεια. Πολλώ δε μάλλον όταν μειώνεται και η επιτοκιακή δαπάνη που επιβαρύνει ετησίως τον προϋπολογισμό της χώρας.

Η... λεπτομέρεια

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποπληρωμή των 3,3 δισ. χρηματοδοτήθηκε από την έκδοση τριακονταετών ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο, από την οποία αντλήθηκαν περί τα 2,5 δισ. με επιτόκιο κοντά στο 1,9% και με 800 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ από το γνωστό μαξιλάρι. Ποιο τμήμα όμως του μαξιλαριού; Διότι αυτή η... «λεπτομέρεια» έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η κληρονομιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της Ν.Δ. περιελάμβανε -στο γνωστό «μαξιλάρι»:

* Ένα ομόλογο του ESM από τον δανεισμό του 2015 ύψους 15,7 δισ. περίπου, το οποίο δεν μπορεί να σπάσει χωρίς άδεια και αφορά μόνο την πιθανή ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (και το οποίο η κυβέρνηση δεν χρησιμοποιεί στην περίπτωση της Πειραιώς χαρίζοντας στην κυριολεξία στους μελλοντικούς ιδιώτες ιδιοκτήτες της περίπου 1,5 δισ. ευρώ).

* Αποθεματικό ύψους περίπου 17-18 δισ. ευρώ, απόλυτης ιδιοκτησίας της χώρας, που προέρχεται από τα πλεονάσματα των προϋπολογισμών τριών ετών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για χρήματα που προέρχονται από τη φορολογία και τη μικρή επιστροφή κεφαλαίων από τις κεντρικές τράπεζες της Ευρώπης και έχουν μηδενικό επιτοκιακό κόστος για τη χώρα (η Ν.Δ. πριν γίνει κυβέρνηση μίλαγε για το «αίμα του ελληνικού λαού»).

Από αυτό το δεύτερο κομμάτι επέλεξε η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει έως 1 δισ. για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να αντλήσει, μιας και υπήρξε υπερπροσφορά στο δεκαετές, τα αναγκαία κεφάλαια στο σύνολό τους από την έκδοση αυτή.

Επιλογή βεβαίως που θέτει θέματα πολιτικών προτεραιοτήτων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς πεισματικά εδώ και ενάμιση χρόνο κωφεύει στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το μαξιλάρι για την ενίσχυση των υποδομών που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και την ενίσχυση των πληγέντων και των πληγεισών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική πρόθεση Σταϊκούρα ήταν να χρησιμοποιηθεί τμήμα από το «σκληρό τμήμα» του μαξιλαριού, δηλαδή το ομόλογο του ESM, κάτι που θα ήταν απολύτως λογικό.

Επιστολή στον ESM

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, όπως διέρρεε σε φίλια sites, είχε ζητήσει με επιστολή του από τον ESM τα εξής:

* Τα 3,6 δισ. να πληρωθούν με ένα μέρος από τα ταμειακά διαθέσιμα (εννοεί το μαξιλάρι) των 30,5 δισ. Θα επιλεγεί το κομμάτι με το χαμηλότερο επιτόκιο, για να μεγιστοποιηθεί και το όφελος της όλης κίνησης. Το χαμηλότερο επιτόκιο (σχεδόν μηδενικό) έχει η δόση ύψους 15,7 δισ. από τον ESM, η οποία θέλει ειδική έγκριση για να χρησιμοποιηθεί.

* Παράλληλα είχε ζητήσει άδεια για να μην ενεργοποιηθεί η ρήτρα ταυτόχρονης αποπληρωμής ισοπόσως του ESM.

Για το δεύτερο αίτημα -όπως και στις προηγούμενες αποπληρωμές- ο ESM έδωσε το ΟΚ. Για να σπάσει όμως το σκληρό μαξιλάρι, όχι.  Έτσι ο κ. Σταϊκούρας έβαλε χέρι στα άλλα αποθεματικά «μηδενικού επιτοκίου».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου