Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 19 Απρ 2021
Κορωνοϊός / Βόμβα 242 δισ. ιδιωτικού χρέους
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Του  Γιάννη Αγουρίδη

 

«Βόμβα» η οποία ετοιμάζεται να ανατινάξει την ήδη βεβαρημένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί το ιδιωτικό χρέος, με την κυβέρνηση να μη δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικές ρυθμίσεις και διαγραφή μέρους των οφειλομένων, σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πανδημία και τα ελλειμματικά μέτρα της κυβέρνησης επιδείνωσαν το ήδη οξύ πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο στο τέλος του 2020 ξεπέρασε τα 242 δισ. ευρώ. Πρόκειται για χρέη τα οποία αφορούν οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. To ιδιωτικό χρέος εντείνει την πίεση σε ιδιώτες και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αναζητούν λύση για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Οι υψηλές υποχρεώσεις και ληξιπρόθεσμες οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ύστερα από τεράστια ύφεση το 2020 και με την αβεβαιότητα που παραμένει μέχρι σήμερα σχετικά με την πανδημία, σε συνδυασμό με την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. (πτωχευτικός νόμος, άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας), δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα για τη συνέχεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, από τα 242,6 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο ποσό, 108,1 δισ., είναι στην εφορία, τα 37,5 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και 97 δισ. ευρώ σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ανέρχονται στα 108,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,1 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν εντός του 2020, καταγράφοντας μείωση κατά 888,9 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ οι ετήσιες εισπράξεις επί των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκαν το 2020 κατά 1,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Παράλληλα, στα ασφαλιστικά ταμεία το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 37,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 124,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Η αύξηση των συνολικών οφειλών προέρχεται από τις νέες εντάξεις οφειλετών (20.090 οφειλέτες με συνολικές οφειλές ύψους 53,1 εκατ. ευρώ), καθώς και από τη δημιουργία νέων οφειλών και την αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ. Από την άλλη μεριά, το τελευταίο τρίμηνο του 2020 συνεχίστηκαν οι διαγραφές οφειλών μη μισθωτών βάσει του επανυπολογισμού που προβλέπει ο Ν. 4611/2019, όπως και οι διαγραφές, μειώσεις, συμψηφισμοί οφειλών και εκπτώσεις προσαυξήσεων λόγω ρυθμίσεων.

Από εκεί και πέρα, το συνολικό ποσό των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες ανέρχεται σε 58,1 δισ. και σε 38,9 δισ. ευρώ στις εγχώριες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το τέλος του προηγούμενου έτους. Είναι βέβαιο πως η σημερινή κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, δεδομένου ότι η ύφεση για το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι διψήφια, ενώ το παρατεταμένο lockdown έχει διογκώσει τα οικονομικά προβλήματα τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου