Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 15 Ιούλ 2023
Ακρίβεια / Σε άνοδο οι τιμές των καυσίμων - Πρωταθλήτρια στο ρεύμα ξανά η Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ανοδικά κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων όπως και του πετρελαίου, ενώ στην πρώτη θέση με την ακριβότερη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος επιστρέφει σήμερα η Ελλάδα, με τον καύσωνα να ανεβάζει τη ζήτηση στο «κόκκινο». Ειδικότερα, η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται σε 1,875 ευρώ το λίτρο, από 1,863 ευρώ την 1η Ιουλίου, ενώ το τελευταίο δίμηνο έχει «κερδίσει» συνολικά σχεδόν 5 λεπτά ανά λίτρο.

Πάντως, σε πολλά νησιά, δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι, εμφανίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις καθώς η τιμή της αμόλυβδης ξεπερνά προ πολλού τα 2 ευρώ: η μέση τιμή στις Κυκλάδες ανέρχεται σήμερα στα 2,120 ευρώ/λίτρο και στα Δωδεκάνησα στα 2,028 ευρώ. Ακραίες τιμές που ξεπερνούν ακόμα και τα 2,3-2,35 ευρώ έχουν εμφανιστεί στη Μήλο, στη Φολέγανδρο, στη Λέρο κ.α. Πάνω από το 1,9 ευρώ/λίτρο βρίσκονται οι μέσες τιμές και στους Νομούς Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Λέσβου, Ευρυτανίας, Κέρκυρας, Ρεθύμνης κ.α.

Αντίστοιχη είναι η αύξηση και στην τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel), με τη μέση πανελλαδική τιμή σήμερα να βρίσκεται σε 1,592 ευρώ το λίτρο, έναντι 1,579 ευρώ στην αρχή του μήνα, ενώ το τελευταίο δίμηνο αυξήθηκε κατά 5,5 λεπτά ανά λίτρο. Για σήμερα αναμένεται νέα αύξηση στη χονδρική τιμή της βενζίνης αλλά μείωση στην αντίστοιχη του diesel, διακυμάνσεις που θα αποτυπωθούν στις νέες παραγγελίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη μεγάλη επιβάρυνση της λιανικής τιμής των καυσίμων από την υψηλή φορολογία επιβεβαιώνουν πρόσφατα στοιχεία (Tax Foundation) που φέρνουν την Ελλάδα στην τέταρτη θέση με τον υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) βενζίνης στην Ε.Ε., ο οποίος μάλιστα είναι σχεδόν διπλάσιος (0,70 ευρώ/λίτρο) σε σχέση με τον ελάχιστο συντελεστή (0,36 ευρώ) που ισχύει μεταξύ των 27.

 

Επιπλέον, την τέταρτη ακριβότερη αμόλυβδη έχει η Ελλάδα σε επίπεδο Ε.Ε., σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο της Κομισιόν (DG Energy) με βάση τις τιμές των καυσίμων της 10ης Ιουλίου. Με μέση τιμή σε 1,869 ευρώ/λίτρο η χώρα μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση με την υψηλότερη τιμή αμόλυβδης στην Ε.Ε., αφού αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση η Ολλανδία (1,971 ευρώ) κατεβάζοντας κατά μία θέση την «παραδοσιακή» πρώτη δυάδα, ήτοι Δανία και Φινλανδία, αλλά και τη, συνήθως τρίτη, χώρα μας. Στο μεταξύ, σχεδόν στα 81,5 δολάρια το βαρέλι βρέθηκε χθες η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent, που τους τελευταίους περίπου δύο μήνες κινούνταν κάτω από 75-80 δολάρια.

Ψηλά η ζήτηση ρεύματος

Παράλληλα, στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η τιμή σήμερα, αν και είναι μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη χθεσινή και διαμορφώνεται στα 107,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα, είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Έτσι σε αυτό το επίπεδο η χώρα μας είναι και πάλι πρωταθλήτρια με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πολωνία που βρίσκονται πάνω από τα 100 ευρώ, όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφουν τιμές κάτω από τα 70 ευρώ. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου κλείνει με μέση χονδρεμπορική τιμή στα 108,96 ευρώ/μεγαβατώρα, αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τα 91,49 ευρώ του Ιουνίου. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν από τους προμηθευτές τα νέα τιμολόγια ρεύματος που θα ισχύσουν τον Αύγουστο -και δεν αποκλείεται να είναι αυξημένα-, ενώ δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει επιδότηση και για αυτόν τον μήνα.

Στο μεταξύ, ενισχύεται σημαντικά και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας καθώς βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη ο καύσωνας «Κλέων», ενώ εντείνεται και η τουριστική κίνηση, δοκιμάζοντας σκληρά το σύστημα. Χθες στις 2 μ.μ. η ζήτηση εκτινάχθηκε στα 9.950 μεγαβάτ, έναντι 9.205 την Πέμπτη, 8.451 την Τετάρτη και 8.032 μεγαβάτ την Τρίτη την αντίστοιχη ώρα, με τις ΑΠΕ να συνδράμουν κατά 3.600 μεγαβάτ.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου