Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 11 Ιούλ 2023
«Καμπανάκι» για την υγεία
Κλίκ για μεγέθυνση














Το fund CVC Capital Partners μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών από το 2017 ώς σήμερα έχτισε τον μεγαλύτερο όμιλο υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, τη Ηellenic Healthcare Group - HHG (Υγεία, Μετροπόλιταν, Μητέρα, Λητώ κ.ά.), ενώ δραστηριοποιείται επίσης στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας μέσω της Βusiness Care και από το 2022 κατέχει την Εθνική Ασφαλιστική





11.07.2023, 06:00
 
 
Ανησυχίες 60 παρόχων υγείας και 25 ασφαλιστικών εταιρειών καταγράφει η ενδιάμεση έκθεση για την κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας ● Kατά 15,3% αυξήθηκε ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών την περίοδο της πανδημίας.

Προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της αγοράς υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας εξαιτίας των συγκεντρώσεων διαπιστώνει ο ένας στους δύο ερωτώμενους στη σχετική κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.).

Τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης έκθεσης περιλαμβάνουν τις απαντήσεις των συμμετεχόντων στην έρευνα (60 πάροχοι υγείας και 25 ασφαλιστικές), ενώ η τελική έκθεση θα δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο του 2023, αφού προηγηθεί νέα διαβούλευση και καταγραφή των απόψεων των καταναλωτών πιθανόν μέσω δημοσκόπησης.

Η έρευνα ξεκίνησε το 2020 με αφορμή, μεταξύ άλλων, τις ευρύτερες ανακατατάξεις στον κλάδο μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων από επενδυτικά σχήματα - funds. Ως πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ο πολυεθνικός οργανισμός ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων CVC Capital Partners, o οποίoς μέσα από ένα μπαράζ εξαγορών από το 2017 ώς σήμερα έχτισε τον μεγαλύτερο όμιλο υπηρεσιών ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα, τη Ηellenic Healthcare Group -HHG (Υγεία, Μετροπόλιταν, Μητέρα, Λητώ κ.ά.).

Ο τζίρος του ομίλου, με βάση τις απαντήσεις στην Ε.Α. που αφορούν το 2021, ήταν 406,9 εκατ. ευρώ, όταν το σύνολο του κλάδου ιδιωτικής υγείας έχει τζίρο 1,86 δισ. ευρώ. Το fund CVC δραστηριοποιείται επίσης στην ιδιωτική ασφάλιση υγείας μέσω της Βusiness Care, ενώ το 2022 ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, αφού έδωσε το πράσινο φως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ιδιαίτερες ανησυχίες εκφράζονται, από μερίδα των ερωτηθέντων για την τάση «καθετοποίησης» μεταξύ του κλάδου υγείας με τον κλάδο ασφάλισης υγείας με ενδεχόμενες στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό. Αρκετοί τονίζουν ότι «το κράτος πρέπει να μεριμνήσει νομοθετικά ώστε να περιορίζεται η δυνατότητα συγκέντρωσης μετοχικών κεφαλαίων σε λίγα νομικά πρόσωπα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας δεσπόζουσας θέσης».

Επιπλέον σημειώνεται ότι «λόγω επενδυτικής κινητικότητας από εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια ενισχύεται σημαντικά η θέση στρατηγικών επενδυτών στην αγορά ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και περιορίζεται σημαντικά η δυναμική των παρόχων ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας με μικρότερο αποτύπωμα στην αγορά».

Προς το παρόν ο βαθμός συγκέντρωσης στην αγορά ιδιωτικής υγείας κρίνεται «μέτριος», με τις 6 μεγαλύτερες επιχειρήσεις να ελέγχουν περίπου το 45% της αγοράς, εκ των οποίων οι τρεις πρώτες (ΗΗG, Iατρικο Κέντρο και Εuromedica) ελέγχουν το 38%. Εκτός από το CVC και άλλα funds εισέρχονται στον χώρο της υγείας, όπως το Οak Tree Capital Μanager που εξαγόρασε το ΙΑΣΩ.

Η πανδημία ευνόησε ιδιαίτερα τους ιδιώτες κλινικάρχες και τα διαγνωστικά κέντρα με αύξηση του μεγέθους του κλάδου κατά 15,3%. Στην ίδια έρευνα φωτίζεται η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας από το κράτος, με την Ελλάδα να είναι ουραγός στις επενδύσεις για υποδομές και εξοπλισμό υγείας με μόλις 0,20% του ΑΕΠ (24η θέση στις 27 χώρες της Ε.Ε.), ενώ είναι τρίτη σε επίπεδο άμεσων ιδιωτικών πληρωμών ως ποσοστό των δαπανών υγείας με 35% έναντι 15,4% του μέσου όρου της Ε.Ε.
πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου