Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 07 Μάι 2021
Νομιμοφανείς εξηγήσεις για το «δώρο»
Κλίκ για μεγέθυνση


07.05.2021, 14:54

 

 
Επικοινωνιακή αντεπίθεση από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ για την παράδοση στον όμιλο Λάτση ● Με επιχειρήματα περί συμμόρφωσης του καταστατικού στη νομοθεσία και εξαγγελίες εταιρικού μετασχηματισμού ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης... μοίρασε καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις προς τους εργαζόμενους, αλλά και απειλές σε όσους αντιδράσουν «μη κόσμια».

Κρυπτόμενοι πίσω από τη νομιμοφάνεια, με απειλές κατά όσων θα αντιδράσουν «μη κόσμια» και με γενικόλογες υποσχέσεις για το λαμπρό μέλλον των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), η διοίκηση της εταιρείας αλλά και το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας πέρασαν χθες στην αντεπίθεση για την επιχειρούμενη μεταβίβαση του απόλυτου ελέγχου του ενεργειακού κολοσσού στον Σπύρο Λάτση.

Η απεμπόληση των δικαιωμάτων του Δημοσίου που έως τώρα ορίζει τα 7 από τα 13 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των ΕΛΠΕ μεθοδεύτηκε την περασμένη Μεγάλη Πέμπτη. Τότε το ίδιο το Δ.Σ. δρομολόγησε διαδικασία αλλαγής καταστατικού ώστε η Γενική Συνέλευση (όπου την πλειοψηφία έχει ο Σ. Λάτσης) να ψηφίσει στις 20 Μαΐου τον νέο τρόπο εκλογής της διοίκησης.

Το βάρος υπεράσπισης των μεθοδεύσεων ανέλαβε κυρίως ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, που τοποθετήθηκε στη θέση αυτή από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχοντας, όπως ο ίδιος είπε, παρελθόν 17 ετών στα ανώτατα κλιμάκια της εταιρείας, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν ένα από τα μέλη Δ.Σ. που όριζε ο Ομιλος Λάτση, όπως αναφέρουν εργαζόμενοι.

Μαζί με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Γιάννη Παπαθανασίου, τον άλλοτε υπουργό των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, επισκέφθηκαν χθες το πρωί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στη συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε αργότερα, συζητήθηκε «ο στρατηγικός μετασχηματισμός των ΕΛΠΕ σε έναν ολοκληρωμένο όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

Το μεσημέρι όμως η διοίκηση είχε προγραμματίσει τηλεσυνέντευξη Τύπου με θέμα τη «στρατηγική μετεξέλιξη του ομίλου ΕΛΠΕ», όπου το «πασχαλιάτικο δώρο» της κυβέρνησης στον Σ. Λάτση κυριάρχησε λόγω των αντιδράσεων που μεσολάβησαν (όπως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.»), παρά το γεγονός ότι ήταν μέρες αργίας. Απαντώντας στις ερωτήσεις, ο κ. Σιάμισιης υποχρεώθηκε να επαναλάβει πολλές φορές τα ίδια επιχειρήματα. Ανέφερε, δηλαδή, ότι η αλλαγή αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, που είναι ένας από τους πυλώνες της μετεξέλιξης των ΕΛΠΕ:

«Εκμεταλλευόμαστε την υποχρέωση για αλλαγή του καταστατικού, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε εσωτερικές αλλαγές, σε κανονισμούς, στο πώς ελέγχονται οι εταιρείες. Να αφήσουμε πίσω μας τη γραφειοκρατία που είχε χτιστεί διαχρονικά στον όμιλο, να είμαστε πιο γρήγοροι στην εκτέλεση των αποφάσεων», είπε ο κ. Σιάμισιης, αν και λίγο αργότερα ανέφερε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια «η εμπλοκή του Δημοσίου δεν ήταν ιδιαίτερη ούτε αρνητική». Ο διευθύνων σύμβουλος οχυρώθηκε πίσω από τον νόμο 4706/2020 που αφορά την εταιρική διακυβέρνηση, λέγοντας ότι τον ψήφισε η Βουλή και βάσει αυτού οι διοικήσεις ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Τόνισε πολλές φορές ότι η διοίκηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον νόμο που ψήφισε η Βουλή και μάλιστα διακομματικά, εκφράζοντας και την απορία πώς είναι δυνατόν να διαμαρτύρονται κόμματα που έδωσαν θετική ψήφο και τώρα «απειλούν να στήσουν τη διοίκηση στο σκαμνί».

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που αντέδρασαν άμεσα, τόνισαν στις ανακοινώσεις τους ότι τα ΕΛΠΕ δεν είναι μια οποιαδήποτε ανώνυμη εταιρεία, έχουν απόλυτα στρατηγικό χαρακτήρα που αφορά τα ενεργειακά αποθέματα της χώρας, την τροφοδοσία των ενόπλων δυνάμεων και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων και γι’ αυτό είχε συμφωνηθεί μεταξύ των μετόχων, από το 2003, το Δημόσιο να ορίζει εκείνο τη διοίκηση.

Για το αν οι δρομολογούμενες αλλαγές υποκρύπτουν κάποια νέα συμφωνία μεταξύ των βασικών μετόχων (Δημόσιο-Λάτσης), ο κ. Σιάμισιης τόνισε πως δεν είναι κάτι που μπορεί να είναι γνωστό στο επίπεδο της διοίκησης. Δεν παρέλειψε επίσης να ερμηνεύσει τον «θόρυβο» που προκλήθηκε μιλώντας για «εσωτερικές διεργασίες», «εξελίξεις μέσα σε ειδικές ομάδες» και άλλους παράγοντες που ευνοούν αντιπαραθέσεις και αντιδράσεις. «Οι αντιδράσεις πάντα υπάρχουν και τις περιμένουμε, το θέμα είναι πόσο έντονες και πόσο μη κόσμιες μπορεί να γίνουν» είπε ο κ. Σιάμισιης, καταλήγοντας: «Μεγάλη εταιρεία είμαστε, αν τα πράγματα δεν διατηρούνται σε ένα επίπεδο, εμείς θα κινηθούμε αντίστοιχα»...

Ο κ. Σιάμισιης όμως είχε και λόγια καθησυχαστικά προς τους εργαζομένους, καθώς είναι προ των πυλών (30/5) εκλογές στο σωματείο, όπου η διοίκηση πολύ θα επιθυμούσε ανατροπή των ισορροπιών υπέρ των γαλάζιων συνδικαλιστών.

Από το νέο Δ.Σ. προτείνεται η εκπαραθύρωση των εκπροσώπων των εργαζομένων οι οποίοι τη Μεγάλη Πέμπτη μίλησαν για «απιστία εις βάρος του Δημοσίου». Ομως ο διευθύνων σύμβουλος επανέλαβε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτε να φοβούνται σε επίπεδο δικαιωμάτων, ότι οι εκπρόσωποί τους θα παραμείνουν στις θυγατρικές που δεν είναι εισηγμένες, ότι δεν υπάρχει καμία βλαπτική μεταβολή και η όποια συζήτηση «γίνεται για να γίνεται».

Υποστήριξε ακόμη ότι δεν υπήρξε στα ΕΛΠΕ διευθύνων σύμβουλος πιο φιλικός από εκείνον προς τους εργαζομένους, λέγοντας ότι αποφάσισε να δίνεται διήμερη άδεια σε όσους εμβολιάζονται για τον Covid και ότι ο ίδιος είναι εργαζόμενος, δεν είναι «πορφυρογέννητος, ούτε κομματικά διορισμένος».

Στήριξη ΓΣΕΕ στις απεργίες στις 14 και 20 του μήνα

Την πλήρη αντίθεσή της με την απόφαση της κυβέρνησης να απεμπολήσει τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου για τον διορισμό διοίκησης στα ΕΛΠΕ, μέσω της αλλαγής του καταστατικού της εταιρείας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. «Με δικαιολογία την εναρμόνιση στις κοινοτικές οδηγίες, γνωστοποιεί μία ειλημμένη απόφαση, ολοκληρώνοντας με τον τρόπο αυτό το ξεπούλημα ενός εκ των τελευταίων παραγωγικών πυλώνων της οικονομίας», αναφέρει η Συνομοσπονδία, που δηλώνει την υποστήριξή της στους εργαζόμενους στα Ελληνικά Πετρέλαια και στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν ήδη αποφασίσει. «Οι εργαζόμενοι έχουν δώσει μεγάλους αγώνες ώστε να συνεχίζουν τα ΕΛΠΕ να αποτελούν πυλώνα της ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια αφού μετά τη συγκεκριμένη απόφαση περνάει τα ΕΛΠΕ ανεξέλεγκτα στα χέρια ιδιώτη», τονίζει η ΓΣΕΕ.

Σημειώνεται ότι το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ έχει αποφασίσει 24ωρες απεργίες στις 14 και 20 Μαΐου. Στις 20 του μήνα πραγματοποιείται και η συνέλευση των μετόχων του ομίλου που καλείται να επικυρώσει τις επίμαχες αλλαγές στο καταστατικό.πηγη: https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου