Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 27 Απρ 2021
Ταμείο ανάκαμψης: Δεσμεύουν τη χώρα μέχρι και το 2026
Κλίκ για μεγέθυνση






10:48
| 27.04.2021

Γιάννης Αγουρίδης

 

Η κυβέρνηση θα αποστείλει σήμερα προς την Κομισιόν το σχέδιό της για το ταμείο ανάκαμψης, δεσμεύοντας τη χώρα με μεταρρυθμίσεις μέχρι και το 2026

 
Σήμερα αναμένεται η κυβέρνηση να αποστείλει προς την Κομισιόν το σχέδιό της για το ταμείο ανάκαμψης, δεσμεύοντας τη χώρα με μεταρρυθμίσεις, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά, μέχρι και το 2026. Η κυβέρνηση έχει κρατήσει “κρυφό” από την κοινωνία το συγκεκριμένο σχέδιο των 2.000 σελίδων, φροντίζοντας να εντάξει στο ταμείο έργα τα οποία αφορούν κυρίως πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ έχει αφήσει εκτός τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.


Η περιγραφή των τομέων από την Κομισιόν έδινε απόλυτη ελευθερία στις εθνικές κυβερνήσεις να προτείνουν το δικό τους μείγμα δράσεων. Είναι δε προφανές ότι στα σχέδια που θα κατέθεταν οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αποτυπώσουν και τις διαφορετικές πολιτικές στοχεύσεις τους.

Αυτό εκμεταλλεύεται στο έπακρο η κυβέρνηση της Ν.Δ. Δεσμεύει προκαταβολικά οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση, καθότι η οποιαδήποτε αλλαγή σε νόμους οι οποίοι θα συνδέονται με το ευρωπαϊκό ταμείο θα τιμωρείται με επιστροφή κονδυλίων. Ουσιαστικά, η όποια αντιστροφή της νομοθεσίας στο μέλλον θα οδηγεί τη χώρα να επιστρέψει κονδύλια κάποιων δισεκατομμυρίων, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο και θυμίζοντας άλλες εποχές.

Τι λέει ο κοινοτικός κανονισμός

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 66 του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «η αποδέσμευση κεφαλαίων στο πλαίσιο του ταμείου πραγματοποιείται επί τη βάσει πραγματικής προόδου των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων». Γι’ αυτό και η κυβέρνηση φροντίζει να φέρει αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, όπως τα εργασιακά, μέσα στο πλαίσιο του ταμείου, κάτι το οποίο θα αποτυπώνεται στο τελικό σχέδιο.

Η εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των σχετικών οροσήμων και στόχων, όπως αυτοί καθορίζονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Κανονισμός, άρθρο 24), ενώ, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κείμενο, «ως ορόσημα νοούνται τα ποιοτικά και ως στόχοι τα ποσοτικά μέτρα προόδου των μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, τα οποία οφείλουν να είναι σαφή, ακριβή και ρεαλιστικά και τα οποία περιλαμβάνονται στο Σχέδιο».

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι θα υπάρχει και η αξιολόγηση, η οποία θα συνδέεται άμεσα τόσο με τα έργα όσο και με τις μεταρρυθμίσεις. Σε περίπτωση που, μετά την αξιολόγηση που αναφέρεται στην παράγραφο 5, η Επιτροπή διαπιστώσει ότι τα ορόσημα και οι στόχοι που καθορίζονται στην εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αναφέρεται στο άρθρο 20 παράγραφος 1, δεν έχουν εκπληρωθεί ικανοποιητικά, αναστέλλεται η καταβολή του συνόλου ή μέρους της χρηματοδοτικής συνεισφοράς και, κατά περίπτωση, του δανείου. Με άλλα λόγια, εφόσον η Κομισιόν δεν επιθυμεί να τεθεί σε ισχύ κάποια ελληνική νομοθεσία που θα συνδέεται με τους ευρωπαϊκούς πόρους, τότε «μπλοκάρει» τη χρηματοδότηση.

Από την πρακτική της Ε.Ε. δεν λείπει ο έλεγχος για όλα τα παραπάνω. Και πάλι βάσει του συγκεκριμένου κανονισμού, τόσο τα έργα που θα χρηματοδοτούνται από το ταμείο όσο και η νομοθεσία που θα «απελευθερώνει» τις δόσεις θα υπόκειται στον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του Φεβρουαρίου, η παρακολούθηση όλων των παραπάνω θα πραγματοποιείται δύο φορές κάθε χρόνο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής εάν θα γίνεται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.


Επιστροφή χρημάτων

Όμως τα προβληματικά ζητήματα δεν σταματούν εδώ, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να ζητάει την επιστροφή χρημάτων Τι θα συμβεί λοιπόν αν η επόμενη κυβέρνηση αποφασίσει να καταργήσει κάποιον νόμο της Ν.Δ. ο οποίος συνδέεται με τα κονδύλια; Σύμφωνα με σημεία του κανονισμού του ταμείου, πιθανή ακύρωση νομοθεσίας που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή δύναται να επιφέρει και επιστροφή ποσών / δόσεων που έχουν καταβληθεί στη χώρα (άρθρο 24 παρ. 6 του κανονισμού του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης).

Είναι φανερό πως η Ν.Δ. επιθυμεί να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να διασφαλίσει πλήρως μια σειρά γνώριμα συμφέροντα για τουλάχιστον 5,5 χρόνια, όταν ο κυβερνητικός της βίος ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια από σήμερα.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κομισιόν, όποιου κράτους - μέλους το σχέδιο εγκριθεί πρώτο θα λάβει και την προκαταβολή 13% που του αναλογεί. Για την Ελλάδα το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 4,1 δισ. ευρώ. Έτσι, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση καταθέσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης σήμερα, 27 Απριλίου, η Κομισιόν έχει περιθώριο δύο μήνες, έως τις 27 Ιουνίου, για να δώσει την τελική της έγκριση.

Από εκεί και πέρα, χρειάζεται ένας μήνας για να δοθεί και η σχετική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήτοι 27 Ιουλίου. Εάν τηρηθούν δηλαδή τα χρονοδιαγράμματα, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει την προκαταβολή το νωρίτερο στα τέλη Ιουλίου.

Με βάση τον προγραμματισμό που έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάθε χρόνο θα δανείζεται περίπου 150 δισ. ευρώ. Οι εκδόσεις θα αφορούν ομόλογα (μερικά θα είναι πράσινα) διάρκειας από 3 έως 30 έτη καθώς και έντοκα γραμμάτια.

Κάθε έτος θα καθορίζεται το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να αντληθούν από τις αγορές και κάθε εξάμηνο θα προχωρά σε επικαιροποίηση των βασικών παραμέτρων του σχεδίου χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα δάνεια θα πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2058.

πηγή: Αυγή


πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου