Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 19 Ιούλ 2021
Ανακουφιστική συμφωνία στον ΟΠΕΚ
Κλίκ για μεγέθυνση




AP PHOTO/GREGORY BULL, FILE




19.07.2021, 15:15

 

 
Το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ συμφώνησε σε αύξηση της ημερήσιας παραγωγής από τον Αύγουστο κατά 400.000 βαρέλια και σταδιακά μέχρι τέλος του έτους κατά 2 εκατ. βαρέλια τη μέρα • Τιμή-στόχος της ομάδας τα 60 δολάρια το βαρέλι, από τα 73 σήμερα.

Με τις διεθνείς αγορές κλειστές, οι υπουργοί Οικονομικών του διεθνούς πετρελαϊκού καρτέλ (ΟΠΕΚ και ΟΠΕΚ+) κατέληξαν χθες σε συμβιβασμό, ο οποίος απέτρεψε να εξελιχθεί η αντίθεση Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Σαουδικής Αραβίας σε πρόσθετο παράγοντα κρίσης για τη δοκιμαζόμενη από την πανδημία παγκόσμια οικονομία.

Οι 20 μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες συμφώνησαν να αυξήσουν από τον Αύγουστο την ημερήσια παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια, μέχρι και τα 2 εκατ. βαρέλια σταδιακά, έως το τέλος του έτους. Αυτό το ασήμαντο εκ πρώτης όψεως μέγεθος είναι το επιστέγασμα της πολύ σημαντικότερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ, να διατηρήσει μέχρι το τέλος του 2022 το συνολικό πακέτο «χαλαρής» διαχείρισης της παραγωγής πετρελαίου που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλαδή να περιοριστεί η μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τα 10 εκατ. στα 5,8 εκατ. βαρέλια.

Στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚ επισημαίνεται ότι ο οργανισμός αξιολογεί θετικά την αύξηση της ζήτησης και τη μείωση των πετρελαϊκών αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ «καθώς η οικονομική ανάκαμψη συνεχίστηκε στα περισσότερα μέρη του κόσμου με τη βοήθεια της επιτάχυνσης των προγραμμάτων εμβολιασμού». Με βάση αυτά, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σε «προσαρμογή προς τα πάνω της συνολικής παραγωγής κατά 0,4 εκατ. βαρέλια τη μέρα από τον Αύγουστο, μέχρι τη σταδιακή κατάργηση της προσαρμογής της παραγωγής κατά 5,8 εκατ. βαρέλια τη μέρα, την επαναξιολόγηση της εξέλιξης στην αγορά τον Δεκέμβριο του 2021 και τη συνέχιση της επιτήρησης του μηχανισμού ελέγχου της παραγωγής με μηνιαίες συνεδριάσεις των υπουργών του ΟΠΕΚ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2022».

Η Ρωσία, που άλλωστε θεωρείται βασικός συντελεστής του συμβιβασμού, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση διά του αναπληρωτή πρωθυπουργού Αλεξάντερ Νόβακ, που δήλωσε ότι η χώρα θα αρχίσει να αυξάνει τη μηνιαία παραγωγή της κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα, από τον Αύγουστο, και θα φτάσει στα επίπεδα παραγωγής που είχε πριν από την πανδημία, τον Μάιο του 2022. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία θα παραγάγει φέτος και το 2022 επιπλέον περίπου 21 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, με επιπλέον έσοδα 5,4 δισ. δολάρια και «με μία μέση τιμή 60 δολάρια το βαρέλι», όπως είπε ο Νόβακ, προδίδοντας την τιμή-στόχο του πετρελαϊκού καρτέλ. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» έκλεισε την Παρασκευή στα 73 δολάρια το βαρέλι –ενώ είχε καταρρεύσει στα 25 δολάρια στην αρχή της πανδημίας– και έχει ενδιαφέρον να δούμε σήμερα αν και πόση μείωση θα πυροδοτήσει η χθεσινή συμφωνία.

«Υποστηρίζουμε δυναμικά τη συμφωνία», δήλωσε και ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που μαζί με τη Σαουδική Αραβία ήταν οι χώρες που πυροδότησαν την κρίση, σε μιαν αντιπαράθεση που εκτός από οικονομική έχει και γεωπολιτική διάσταση (Υεμένη, σχέσεις με Ισραήλ). Εκτός των παραπάνω τριών χωρών, το Ιράκ και το Κουβέιτ θα επωμιστούν μεγάλο μέρος της αυξημένης παραγωγής που υπόσχεται το καρτέλ.

Τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ περιλαμβάνουν την Αλγερία, την Αγκόλα, το Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, την Γκαμπόν, το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ και τη Βενεζουέλα. Στον ΟΠΕΚ + περιλαμβάνονται το Αζερμπαϊτζάν, το Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, το Καζακστάν, η Μαλαισία, το Μεξικό, το Ομάν, η Ρωσία, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου