Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 29 Απρ 2021
Την αγορά F-35 από την Ελλάδα προεξοφλεί το National Interest
Κλίκ για μεγέθυνση
"Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πολύ πιο επιβιώσιμο μαχητικό αεροσκάφος για να αντιμετωπίσει πιθανές κινήσεις από Ρωσία και Τουρκία" εκτιμά το National Interest.

“Η επιδείνωση του ρόλου της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι τώρα πρακτικά το νότιο άκρο της Συμμαχίας. Λόγω του δυσανάλογου μεγέθους αυτού του ρόλου για μια μικρή χώρα, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πολύ πιο επιβιώσιμο μαχητικό αεροσκάφος για να αντιμετωπίσει πιθανές κινήσεις από Ρωσία και Τουρκία” αναφέρει μεταξύ άλλων άρθρο της αμερικανικής αμυντικής επιθεώρησης “National Interest” που εκφράζει συχνά τα συμφέροντα των αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών και του Πενταγώνου.

Η αρθρογράφος Σάρα Ουάιτ προεξοφλεί την αγορά των F-35 από την Ελλάδα “για να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στην Τουρκία” αλλά και την αγορά επιπρόσθετων Rafale, αφού εκτιμά ότι πέρα από τη συμφωνία για την αγορά 18 γαλλικών αεροσκαφών θα ακολουθήσει και άλλη ώστε να φθάσουν συνολικά τα 40.

Η αρθρογράφος τονίζει πως η Αθήνα “κτίζει το συντομότερο το δυνατόν τις άμυνές της” και πως σχεδιάζει παράλληλα “την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου των 86 F-16 τα οποία σε συνδυασμό με την απόκτηση των F-35 θα διευρύνουν το εύρος ικανοτήτων της Ελλάδας”.

Υπενθυμίζει τις πληροφορίες που κυκλοφορούν από τον περασμένο Νοέμβρη πως η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στην αγορά 18 ως 24 F-35 και πως αυτά που θα της δοθούν είναι εκείνα που προορίζονταν για την Τουρκία. Θεωρεί ότι στόχος αυτών των (πολύ δαπανηρών εξοπλιστικών) πακέτων είναι τάχα “η αποτροπή μίας σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο” αλλά και η επικέντρωση προσοχής “στην αποτροπή ενός κοινού αντιπάλου στη Ρωσία”. Αναγνωρίζει ότι η πραγματικότητα είναι σύνθετη και ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ αποδείχθηκε μία περιστασιακή λύση για μία αμοιβαίως βαθιά ριζωμένη εχθρότητα”.

Από την άλλη, παρά τον “εξοστρακισμό” της Τουρκίας από την αγορά των F-35 λόγω της απόκτησης των ρωσικών πυραύλων S-400 το 2017, επισημαίνει πως η χώρα αυτή παραμένει σημαντική και πως “παραμένει μέρος (της δουλειάς) του ΝΑΤΟ να αποτρέψει τον πρόεδρό της να πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας, της Κίνας ή του Ιράν”.

Εκτιμάται ακόμη ότι η προστασία των ΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ρωσίας, εν τη πιθανή απουσία της Τουρκίας, μπορεί να εξασφαλιστεί από την Ελλάδα “με τη βοήθεια της Ιταλίας και πιθανώς της Ρουμανίας”. Εντούτοις θεωρεί πως “θα δεχθεί πίεση για να καλύψει το καινό που αφήνει η Τουρκία”.

Από την προσοχή της αρθρογράφου δεν ξέφυγε ούτε η πρόταση που έκανε τον περασμένο Σεπτέμβρη η Μόσχα διαμηνύοντας στην Κύπρο πως είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει στη διένεξη με την Τουρκία σε σχέση με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου