Λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης στον κατώτατο μισθό, που, όπως προβλέπεται, δεν θα ξεπεράσει σε ποσοστό το 4% με 5%, διαμορφώνοντας τις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων ελάχιστα πάνω από τα 700 ευρώ, το υπουργείο Εργασίας προβάλλει με κάθε ευκαιρία τον κυβερνητικό στόχο για «καλύτερες και πιο καλοπληρωμένες δουλειές». Εστιάζοντας κυρίως σε δύο παρεμβάσεις που δρομολογήθηκαν το προηγούμενο διάστημα και οι οποίες, σύμφωνα με το κυβερνητικό αφήγημα, αφενός ενισχύουν τους παγωμένους μισθούς χιλιάδων εργαζομένων και κυρίως των πιο παλιών, αφετέρου θωρακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και την αμοιβή των υπερωριών.
Η πρώτη παρέμβαση ήταν η επαναφορά των τριετιών από την 1.1.2024, με αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων (από 10% έως 30%) που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό λόγω της προϋπηρεσίας που είχαν πριν από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν και πάγωσαν με την περίφημη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που επέβαλαν τότε οι δανειστές.
Η δεύτερη αφορά στη διευρυμένη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, ένα μέτρο που είχε και τη θετική υποδοχή των συνδικάτων, καθώς, τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο, θα μπορούσε να διασφαλίσει διαφανείς εργασιακούς όρους. Θωρακίζοντας το ωράριο εργασίας σε καθημερινή βάση και διασφαλίζοντας την καταβολή των υπερωριών στους εργαζόμενους που καλούνται να εργαστούν πέραν του 8ώρου.
Αλλάζουν τις συμβάσεις, απολύουν εργαζόμενους
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. Η επαναφορά των τριετιών, αφού πρώτα το υπουργείο Εργασίας «έκλεψε» μια 12ετία (2012-2024) αυξήσεων, παραγράφοντας την αναδρομικότητα, δεν έχει επανέλθει για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα σκοντάφτοντας στην εφευρετικότητα των εργοδοτών και των επιχειρήσεων που παγώνουν και πάλι τις αυξήσεις.
Τα συνδικάτα, μετά από εκατοντάδες καταγγελίες των σωματείων - μελών τους, αποκαλύπτουν ότι οι τριετίες δεν καταβάλλονται σε χιλιάδες εργαζόμενους, καθώς εργοδότες και επιχειρήσεις με διάφορα προσχήματα προχωρούν σε τροποποιήσεις των συμβάσεων εργασίας για να μην καταβάλλουν τις αυξήσεις, ενώ φτάνουν μέχρι και να απολύουν όσους διεκδικούν τις νόμιμες αυξήσεις που δικαιούνται από τον Ιανουάριο και μετά.
Το όργιο εργοδοτικής αυθαιρεσίας, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας επιχειρεί με... εκκλήσεις να επιβάλει τη νομιμότητα για την καταβολή των αυξήσεων, επιβεβαιώνουν οι καταγγελίες της μεγαλύτερης Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
* Πολλές εταιρείες προχωρούν σε αυθαίρετες και αδικαιολόγητες απολύσεις εργαζομένων που είχαν εργασιακή προϋπηρεσία πριν το 2012, η οποία πάγωσε με την ΠΥΣ 6/2012. Μόλις εμφανίζουν τα ένσημά τους ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος, αντί να λάβουν τη σχετική αύξηση, βρίσκονται με συνοπτικές διαδικασίες στον δρόμο.
* Άλλες εταιρείες εφαρμόζουν την πρακτική της τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων εργασίας, βάσει της οποίας ως βασικός μισθός ορίζεται ο κατώτατος μισθός χωρίς τριετίες, συν μια «πρόσθετη καταβολή» ως οικειοθελή παροχή. Με αποτέλεσμα «η οικειοθελής παροχή» να είναι ανά πάσα στιγμή ελεύθερα ανακλητή από τον εργοδότη ή να μπορεί να συμψηφίζεται με οποιαδήποτε αύξηση αποδοχών ή επιδόματα που θα χορηγούνται με νόμο ή άλλη νόμιμη διάταξη.
* Η Ομοσπονδία καταγγέλλει ακόμα ότι αρκετές εταιρείες στις τροποποιήσεις των ατομικών συμβάσεων προσθέτουν και όρο υποχρέωσης των εργαζομένων να μετακινούνται για δουλειά σε «διαθέσιμες» θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα (!), αλλιώς θα απολύονται!
Εργασία-λάστιχο και δώρο οι υπερωρίες
Αν η εφαρμογή των τριετιών καθίσταται σε αρκετές περιπτώσεις αδύνατη από τα τεχνάσματα που μετέρχονται εργοδότες και επιχειρήσεις, η καταβολή των υπερωριών και η τήρηση του ωραρίου εργασίας γίνεται ακόμα δυσκολότερη, παρά την εκτεταμένη πλέον χρήση της ψηφιακής κάρτας. Και αυτό καθώς η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε βιομηχανία και εμπόριο προβλέπει τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να καταχωρούν τις αλλαγές στο ωράριο εργασίας και την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων στο τέλος του μήνα.
Με αυτό τον τρόπο οι υπερωρίες δεν καταγράφονται σε real time, ο εργαζόμενος χτυπά την κάρτα μετά τη λήξη της δηλωμένης στο Εργάνη βάρδιας και παραμένει στην εργασία δίχως να δηλώνονται κάπου οι υπερωρίες του. Ακόμα και σε περίπτωση ελέγχου, «ο εργοδότης καθυστερώντας στην είσοδο τους επιθεωρητές Εργασίας έχει το περιθώριο να αναρτήσει επί τόπου τις υπερβάσεις του ωραρίου, ίσως ακόμα και μετά τον έλεγχο».
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σούπερ μάρκετ, εταιρείες logistics, πολυκαταστήματα και εταιρείες παροχής υπηρεσιών (security, εταιρείες καθαριότητας) να παρακάμπτουν συστηματικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, παραβιάζοντας το ωράριο εργασίας. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την εργασία τους ακόμα και μετά το χτύπημα της κάρτας για αποχώρηση και υποχρεώνονται σε 8ωρη ή και 12ωρη απασχόληση, αν και σε αρκετές περιπτώσεις εργάζονται με μερική απασχόληση. Ενώ καταγράφονται και περιπτώσεις που ο εργοδότης χτυπά την ψηφιακή κάρτα προσέλευσης ή αποχώρησης του εργαζόμενου!
Ψηφιακή αυθαιρεσία
Οι εργοδότες παρακάμπτουν συστηματικά την ψηφιακή κάρτα εργασίας και μετατρέπουν το 4ωρο σε 8ωρο και 12ωρο, σημειώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες αναδεικνύοντας το όργιο της αυθαιρεσίας:
* Εταιρείες σούπερ μάρκετ, logistics, πολυκαταστημάτων, που στις αποθήκες τους απασχολούν, παράλληλα με το δικό τους προσωπικό, και προσωπικό εργολάβων (κυρίως μετανάστες συναδέλφους), με τις ειδικότητες του «picker» προετοιμασίας παραγγελιών και του φορτοεκφορτωτή, δεν παρέχουν τη δυνατότητα σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων να χτυπούν συνδεδεμένη με το Εργάνη κάρτα εργασίας. Και όπου δίδεται η δυνατότητα αυτή, οι υπερβάσεις του νόμιμου ωραρίου δεν καταγράφονται πουθενά.
* Εργαζόμενοι που πιάνουν δουλειά στις 5 π.μ. έχουν λάβει οδηγίες να χτυπάνε την κάρτα τους στις 6 π.μ. Αυτό γίνεται για να μη φανεί στο σύστημα Εργάνη η μία ώρα της νυχτερινής απασχόλησης, που πληρώνεται διαφορετικά.
* Εταιρείες security που αναλαμβάνουν εργολαβίες 24ωρων - επταήμερων εβδομαδιαίων φυλάξεων εγκαταστάσεων και κτηρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού συνεχίζουν να εφαρμόζουν 12ωρη απασχόληση των φυλάκων, με την ψηφιακή κάρτα των εργαζομένων να είναι μονίμως «χτυπημένη» σε 8ωρες βάρδιες καθημερινές και όχι Κυριακές και αργίες και πάντα σε ημερήσια βάρδια.
* Συνεργεία καθαρισμού που αναλαμβάνουν εργολαβίες καθαρισμού, τραπεζών, πολυκαταστημάτων, εγκαταστάσεων και κτηρίων του Δημοσίου και φορέων αυτού, με βασική απασχόληση τις νυχτερινές ώρες που οι εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, εμφανίζουν «χτυπημένες» τις ψηφιακές κάρτες του προσωπικού τους μόνο σε ημερήσιες βάρδιες.
* Προϊστάμενοι ταμείων ζητούν από τους εργαζόμενους σε αυτά τα πόστα να χτυπήσουν την ψηφιακή κάρτα τους στις 9 π.μ., παρά το γεγονός ότι βρίσκονται στη θέση τους από νωρίτερα και εξυπηρετούν πελάτες.
* Σε ωρομίσθιους εργαζόμενους επισημαίνεται ότι δεν πρέπει να ξεχνούν να χτυπήσουν την κάρτα τους στο 4ωρο, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν την εργασία τους μέχρι 8ωρο.
* Σε υπαλλήλους ηλεκτρονικών παραγγελιών δόθηκε η εντολή να χτυπάνε την κάρτα τους, ανεξάρτητα εάν έχουν τελειώσει την παραγγελία τους ή όχι, και να συνεχίζουν την εργασία τους κανονικά.
* Σε οδηγούς ζητήθηκε να μη χτυπάνε καθόλου κάρτα, αφού βρίσκονται εκτός καταστήματος.
* Προϊστάμενοι καταστημάτων έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενους να τους εκτυπώσουν το QR CODE από τις ψηφιακές κάρτες εργασίας, λέγοντάς τους ότι αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι αυτή την «υποχρέωση» χτυπήματος της κάρτας…
από:https://www.avgi.gr