Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 30 Μάι 2022
Ακρίβεια / Τιμές πείνας και κοινωνικής έκρηξης
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Κάτι η πανδημία, κάτι ο πόλεμος με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδήγησαν με σημαντική χρονική υστέρηση στο γεναριάτικο φόρουμ στο χειμερινό ορεινό θέρετρο στις ελβετικές πλαγιές των Άλπεων, στο Νταβός, την παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και πολιτική ηγεσία του δυτικού κόσμου. Και όπως όλα μαρτυρούν, η απειλή μιας εκτεταμένης κοινωνικής εξέγερσης εξαιτίας της σοβαρής πλέον έκρηξης ενός πρωτόγνωρου λιμού (=πείνας) στοιχειώνει τουλάχιστον ένα τμήμα της παγκόσμιας μεγαλοαστικής τάξης

Σιτηρά, καλαμπόκι, σόγια και ρύζι βρίσκονται μαζί με άλλα βασικά τρόφιμα στη… στρατόσφαιρα και οι τιμές τους είναι σχεδόν 60%-70% πάνω από τα επίπεδα που οδήγησαν στις αλυσιδωτές κοινωνικές εξεγέρσεις και επαναστάσεις στις αραβικές χώρες το 2011. Στα διαχρονικά υψηλότερα επίπεδα από το 1961 έως σήμερα ανέρχονται οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων το 2022 σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό προκύπτει από την τελευταία μηνιαία έκθεση του Οργανισμού.

Ο διεθνής φιλανθρωπικός οργανισμός Oxfam, που ιδρύθηκε στη Βρετανία πριν από πολλές δεκαετίες και έχει έδρα το Ναϊρόμπι στην Κένυα, παρενέβη στο Φόρουμ του Νταβός και πρότεινε να εισαχθεί αμέσως φόρος περιουσίας στους δισεκατομμυριούχους, μια και η κατάσταση είναι η χειρότερη των τελευταίων είκοσι ετών. Πρότεινε μάλιστα να εφαρμοστεί το παράδειγμα της Αργεντινής και να εισαχθεί η εφάπαξ φορολόγηση των απροσδόκητων «πανδημικών κερδών» των δισεκατομμυριούχων. Το Δημόσιο στην Αργεντινή αποκόμισε 1,5 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες το 2021 από τον φόρο αυτό.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Guardian, η Oxfam υποστηρίζει πως η θέσπιση μόνιμων φόρων περιουσίας 2% για τους εκατομμυριούχους και 5% για τους δισεκατομμυριούχους θα μπορούσε να αποφέρει 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτό θα ήταν αρκετό, υποστηρίζει η Oxfam, «για να βγάλουμε 2,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους από τη φτώχεια, να φτιάξουμε αρκετά εμβόλια για τον κόσμο και να παράσχουμε καθολική υγειονομική περίθαλψη και κοινωνική προστασία για όλους όσους ζουν σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος».

Η κατάσταση σήμερα

 

«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια “τέλεια καταιγίδα μέσα σε μια τέλεια καταιγίδα” όταν πρόκειται για την επισιτιστική κρίση» προειδοποίησε την περασμένη Δευτέρα μιλώντας στο Νταβός ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Ντέιβιντ Μπίσλεϊ. Υπάρχουν 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες που «βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού» και «ο κόσμος θα αντιμετωπίσει λιμό, αποσταθεροποίηση και μαζική μετανάστευση αν δεν προλάβουμε το πρόβλημα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια η εικόνα της εξέλιξης των τιμών των βασικών τροφίμων, όπως αποδεικνύεται από τον πίνακα που παραθέτουμε (από Bloomberg και Τράπεζα Πειραιώς), είναι αποκαλυπτική:

  • Σιτάρι: 439,68 ευρώ ο τόνος, δηλαδή +99,71% το τελευταίο δωδεκάμηνο και +70,96% το τελευταίο τρίμηνο, ενώ σε σχέση με το 2019 η τιμή του αυξήθηκε κατά 187,30%.
  • Καλαμπόκι: 305,69 ευρώ ο τόνος,+37,58% στο δωδεκάμηνο.
  • Βαμβάκι: 3.185 ευρώ ο τόνος, +112,77% στο δωδεκάμηνο.
  • Ρύζι (ακατέργαστο): 336,58 ευρώ, +55,68% σε έναν χρόνο.
  • Βόειο κρέας: 2.816,32 ευρώ ο τόνος,+34,47% στο δωδεκάμηνο.
  • Χυμός πορτοκαλιού: 3712.43 ευρώ ο τόνος, +75,73% σε έναν χρόνο.
  • Ζάχαρη: 416,19 ευρώ ο τόνος, +35,09% στο δωδεκάμηνο.

«Ενδέχεται να υπάρξει μεγάλη πείνα, και μάλιστα πείνα που θα μπορούσε να κάνει τους θανάτους από τον ίδιο τον πόλεμο να φαίνονται ελάχιστοι» ανέφερε, σε εξαιρετικά δραματικούς τόνους, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς.

Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που αρκετοί πιστεύουν, τονίζεται σε πολλές εκθέσεις και άρθρα στον διεθνή Τύπο. Πριν από πέντε χρόνια περίπου 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απειλούνταν από την πείνα. Ο αριθμός αυξήθηκε στα 135 εκατομμύρια πριν από την έκρηξη της πανδημίας της Covid-19. Σήμερα 276 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σ’ αυτό το κρίσιμο επίπεδο. Σ\ αυτούς περιλαμβάνονται και 49 εκατομμύρια άνθρωποι σε 43 χώρες οι οποίοι βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Ειδικοί και διεθνείς οργανισμοί εκτιμούν πως οι κοινωνικές εκρήξεις είναι πλέον αναπόφευκτες κι αυτό θα γίνει αισθητό πολύ σύντομα. Το μόνο ερώτημα είναι ποια θα είναι η σπίθα που «θα ανάψει τη φωτιά σε ολόκληρο τον κάμπο». Η Αραβική  Άνοιξη ξεκίνησε στην Τυνησία στα τέλη του 2010, όταν μια αυτοπυρπόληση ενός μικροπωλητή στην επαρχιακή πόλη Σιντί Μπουζίντ πυροδότησε μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες. Η πτώση του Προέδρου Μπεν  Άλι έπειτα από 23 χρόνια εξουσίας προκάλεσε παρόμοιες εξεγέρσεις σε πολλές χώρες στη Μέση Ανατολή. Το ακριβό ρύζι και εν γένει τα πανάκριβα τρόφιμα ήταν η αιτία της εξέγερσης…

Την περίοδο αυτή έχει εκτιναχθεί στο ψηλότερο σημείο της ιστορίας του, τις 148,7 μονάδες, ο Γενικός Δείκτης Παγκόσμιων Τιμών Τροφίμων (Food Price Index) σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO) τα οποία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή 6 Μαΐου, από το 1961 και μετά, σχετικά με τις τιμές των πιο εμπορεύσιμων βασικών ειδών διατροφής διεθνώς (δημητριακά, φυτικά έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζάχαρη).

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου