Αντιθέτως, υπάρχει εξαιρετικά βαρύ κλίμα και διπλή αγωνία στο Μαξίμου γιατί δίπλα στον πόλεμο των ΜΕΘ και των νοσοκομείων πολλαπλασιάζονται και οι παράπλευρες απώλειες: οι απώλειες της διασωληνωμένης οικονομίας.

Στις τελευταίες συσκέψεις του οικονομικού και πρωθυπουργικού επιτελείου η εικόνα που παρουσίασαν τόσο ο υπουργός Οικονομιών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και ο αναπληρωτής του Θεόδρωος Σκυλακάκης είναι αποκαρδιωτική: Κάθε εβδομάδα που περνά με την αγορά κλειστή γράφει επιπλέον μείον 700 εκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία του δημοσίου, ο χαμένος τζίρος μόνον από την απώλεια των εκπτώσεων και της «κουτσής» εορταστικής περιόδου στο λιανεμπόριο αποτιμάται στα 7 δις ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται οι απώλειες του Δημοσίου από τα χαμένα έσοδα του ΦΠΑ, και τα μέτρα στήριξης οδηγούν ντε φάκτο πια σε νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού: Τα 7,5 δις που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά ξεπέρασαν τα 11 δις μετά το νέο lockdown και η, δεδομένη πια, παράταση των περιοριστικών μέτρων και τον Απρίλιο οδηγεί σε προσθήκη νέων κονδυλίων.

Το άγχος που μεταφέρεται από το οικονομικό επιτελείο δεν έχει να κάνει μόνον με αυτούς τους αριθμούς και την κλιμακούμενη δημοσιονομική πίεση, αλλά και με τον «πολλαπλασιαστή» της ύφεσης που δεν είναι άλλος από αυτή καθαυτή την παρατεταμένη νέκρωση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Οσο πιο πολύ παραμένει κλειστή η οικονομία, τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος για πολλαπλάσιες απώλειες όταν η αγορά βγει από τον αναπνευστήρα», λέει παράγοντας της αγοράς, προειδοποιώντας ουσιαστικά πως όσο παρατείνεται το lockdown τόσο περισσότερες θα είναι και οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δεν θα αντέξουν και δεν θα ξανανοίξουν.

Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι το λιανεμπόριο δεν μπορεί να αντέξει ούτε νέο «ακορντεόν», δηλαδή νέο άνοιγμα και κλείσιμο, ούτε ημίμετρα τύπου click away τα οποία δεν μπορούν να υπηρετήσουν οι περισσότερες μικρές επιχειρήσεις. Γι αυτό και οι φορείς της αγοράς ζητούν αφενός καθαρό χρονοδιάγραμμα και σχέδιο από την κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, και αφετέρου έχουν διαμηνύσει στα αρμόδια υπουργεία πως εάν δεν «κουρευτεί» μέρος των χρεών της πανδημίας τα μαζικά λουκέτα θα είναι αναπόφευκτα.

Η πρόβλεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι πως 200 χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν αυτή την στιγμή άμεσα με λουκέτο, ενώ η παράλληλη μεγάλη απειλή είναι πως μόλις λήξουν οι αναστολές των συμβάσεων εργασίας θα υπάρξει εκτίναξη και της ανεργίας.

Το μίγμα αυτό μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία μιας μακράς περιόδου αποτελμάτωσης για την ελληνική οικονομία, με προφανές πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.

Εξ ου και η επιλογή για άνοιγμα της αγοράς το ταχύτερο δυνατό παραμένει ενεργή, παρά τις εικόνες πολέμου στα νοσοκομεία και το ρεκόρ πανδημίας που καταγράφηκε σήμερα σε νέα κρούσματα.

Στην πραγματικότητα, το μόνο μέτρο και το μόνο κριτήριο που ισχύει πλέον για την κυβέρνηση είναι ένα – η αντοχή του ΕΣΥ. Εάν και εφόσον υπάρξει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία και διασφαλιστεί ότι το σύστημα Υγείας δεν θα «κρασάρει», η απόφαση του Μαξίμου είναι να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα ανεξαρτήτως αριθμού κρουσμάτων.

Η χθεσινή δήλωση Σκέρτσου ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με πολλά κρούσματα» αποτελεί πυξίδα αυτής της απόφασης, έστω και χωρίς σχέδιο, χωρίς πλάνο ανάκαμψης και χωρίς εγγυήσεις για την επόμενη μέρα. Κοινώς, πέραν των θολών υποσχέσεων του Αδωνι Γεωργιάδη, για νέα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό, το μόνο υπαρκτό σχέδιο αυτή την στιγμή φαίνεται να είναι το «ο σώζων εαυτόν σωθείτω» - τόσο σε ό,τι αφορά την πανδημία, όσο και την οικονομία.

πηγη: https://tvxs.gr