Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 12 Αύγ 2023
Τέσσερις αγροτικοί σύλλογοι «βάζουν στη θέση του» τον πρόεδρο του ΣΕΛΠΕ
Κλίκ για μεγέθυνση

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

 

O πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου, ανερυθρίαστα απέδωσε τις τιμές σε φρούτα και λαχανικά, που έχουν πάρει τα ύψη, στους παραγωγούς, για να πάρει άμεση και πληρωμένη απάντηση

Χωρίς αντίλογο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου (ΣΕΛΠΕ) βγήκε το πρωί στην τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ και αφού έπλεξε το εγκώμιο της κυβέρνησης για τα κάθε λογής «καλάθια» και τα επιδόματα τύπου market pass, προχώρησε σε άλματα λογικής και ούτε λίγο ούτε πολύ, απέδωσε στους παραγωγούς την ακρίβεια και τη δυσκολία των νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στις δυσθεώρητες τιμές των σουπερμάρκετ, καταθέτοντας μάλιστα και πρόταση προς τα αρμόδια υπουργεία περί «πλαφόν στις τιμές των αγροτών και μεταποιητών, όπως έχει η λιανική πώληση».

Ωστόσο, τέσσερις αγροτικοί σύλλογοι, «σήκωσαν το γάντι» που πέταξε άκοπα ο Αντώνης Μακρής και με κοινή ανακοίνωσή τους αποδομούν τα έωλα επιχειρήματά του:

«Σήμερα το πρωί ακούσαμε τον κύριο Αντώνη Μακρή, πρόεδρο Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικού Εμπορίου (ΣΕΛΠΕ) στην ΕΡΤ να υμνεί το καλάθι της νοικοκυράς και το market pass, κατηγορώντας όμως για την ακρίβεια τους αγρότες, διότι, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «παίρνουν αυτό που θέλουν σε τιμή και στη ζωή και την οικονομία, όταν κάποιος περνάει καλά, κάποιος άλλος δεν περνάει καλά», συμβουλεύοντας μάλιστα την κυβέρνηση να βάλει πλαφόν στις τιμές των αγροτών και μεταποιητών, όπως έχει η λιανική πώληση.

Συμπολίτες μας και κύριε Μακρη να σας ενημερώσουμε αρχικά ότι οι αγρότες είμαστε ο μόνος κλάδος που αγοράζει την πρώτη ύλη σε τιμές λιανικής και πουλάει την παραγωγή του σε τιμές χονδρικής, εκμηδενίζοντας ουσιαστικά το ποσοστό κέρδους των επιχειρήσεων μας.

Εδώ και δυο χρόνια τα θεσμικά όργανα των αγροτών έχουμε προειδοποιήσει για την ακρίβεια, λόγω εκτόξευσης του κόστους παραγωγής. Αναλογιστείτε ότι κάθε χρόνο το market pass στοιχίζει στην κυβέρνηση 650 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η ενίσχυση στην αγροτική παραγωγή συνολικά δεν ξεπέρασε τα 220 εκατομμύρια ευρώ. Αν η κυβέρνηση επιδοτούσε τους αγρότες με επιπλέον 650 εκατομμύρια ευρώ για το κόστος παραγωγής, τότε η τιμή των προϊόντων θα ήταν αισθητά μικρότερη, αφού, όπως καταλαβαίνετε, θα διαμορφώνονταν αναλογικά με τα κέρδη που θέτει ο κάθε μεσάζοντας.

Βέβαια αυτό δε θα συνέφερε τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, καθώς όταν το ποσοστό κέρδους είναι υποτίθεται 20-30% στη λιανική, αν ένα κατάστημα αγοράσει προϊόν με 100 ευρώ, θα το πουλήσει 120-130, αν όμως αγοράσει το ίδιο προϊόν στην τιμή των 200 ευρώ, τότε θα το πουλήσει 240-260, διπλασιάζοντας έτσι τα κέρδη του, εξού άλλωστε και οι δηλώσεις για τις τεράστιες αυξήσεις κερδών των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ.

Να ενημερώσουμε επίσης ότι όταν ο κύριος Μακρής αναφέρεται στο κονδύλι του μάρκετινγκ, εννοεί τη χρέωση των σούπερ μάρκετ στον παραγωγό - τάξεως 15-20% - για προώθηση και προβολή στο ράφι, αν συμπεριλάβουμε αυτό το ποσοστό στο «νόμιμο» ποσοστό κέρδους, τότε οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ αυξάνουν «νόμιμα» το κέρδος τους στο 45-50%.

Άρα για την αισχροκέρδεια και τις υψηλές τιμές των προϊόντων, δε φταίνε οι αγρότες που δεινοπαθούν, είναι άλλωστε προφανές, αφού οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια μειώθηκαν κατά 20-48%, όπως άλλωστε και τα μικρά καταστήματα λιανικής πώλησης.

Γι' αυτόν τον λόγο, παρακαλούμε τον κύριο Μακρή να αναθεωρήσει τις δηλώσεις του σχετικά με τους αγρότες και να συμβουλεύσει την κυβέρνηση να εφαρμόσει τον νόμο και τους ελέγχους στους ομοίους του, προκειμένου να καταπολεμηθεί η ακρίβεια που μαστίζει τη χώρα μας, ώστε "να περνάμε όλοι καλά"».

Με εκτίμηση

Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδονίας
Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων
Αγροτικός σύλλογος Φιλιατρών Μεσσηνίας
Αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας


πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου