Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 13 Οκτ 2011

 

Αθήνα, 10 Οκτωβρίου 2011

 

 

Σήμερα, Δευτέρα 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνάντηση επαγγελματικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων μεταξύ των οποίων παρευρέθηκαν εκπρόσωποι: της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών & Πειραιώς, του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της ΠΟΜΙΔΑ, της ΠΟΦΕΕ του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιά, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων, του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων και Εμπορευματικών Μεταφορών, της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βυτιοφόρων Υγρών Καυσίμων, του Συνδέσμου Μεταφορικών Εταιριών Πειραιά, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Μικρών Φορτηγών Αυτοκινήτων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Ελλάδος, της Ένωσης Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Εμπόρων, της Ένωσης Συνταξιούχων Εμπόρων Διοικητικών Ορίων Πειραιά, των Εμπορικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς και Γλυφάδας και της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδος. Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την ΕΣΗΕΑ και την ΠΟΣΔΕΠ αλλά και από δεκάδες άλλους φορείς για τους οποίους θα γίνει προσπάθεια να συμμετάσχουν στην επόμενη συνάντηση της «πρωτοβουλίας» στις 24/10/2011.

 

Τα πρώτα συμπεράσματα αυτής της διευρυμένης συνάντησης συμπυκνώνονται στην ακόλουθη Διακήρυξη. Επιπλέον αποφασίστηκε η συγκρότηση μιας συντονιστικής ομάδας, η οποία θα επεξεργαστεί περαιτέρω τις προτάσεις που θα καταθέσει η «πρωτοβουλία» και θα αναλάβει τη διευθέτηση ζητημάτων οργανωτικής φύσεως.

«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

 

 

 

Η κρισιμότητα της δυσμενέστερης μεταπολεμικής συγκυρίας που βιώνει η χώρα έχει πλέον οδηγήσει σε μια κρίση όχι μόνο οικονομική, αλλά και θεσμική – πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική. Η αναπόφευκτη κατάληξη της συσσώρευσης προβλημάτων ετών και λανθασμένων πολιτικών, οδηγεί σε γενικευμένη κατάρρευση, τις συνέπειες της οποίας καλούνται πλέον να επιφορτιστούν αποκλειστικά οι πολίτες.

Μέσα στις κρίσιμες αυτές συνθήκες, η περιχαράκωση κάθε επαγγελματία και επιστήμονα αποκλειστικά και μόνο γύρω από επαγγελματικές ενασχολήσεις και διεκδικήσεις αμιγώς κλαδικές δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Ουδείς δύναται να αμφισβητήσει την κρισιμότητα της συγκυρίας. Όμως είναι ανεπίτρεπτη η υπέρβαση ορισμένων ορίων που έχουν ως αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε όχημα επιβολής εξοντωτικών και κατάφωρα άδικων ρυθμίσεων, που συνθλίβουν το δοκιμαζόμενο μέσο πολίτη.

Αναλαμβάνουμε μία συλλογική πρωτοβουλία με στόχο τη συγκρότηση μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας στη διαφαινόμενη διάλυση της μεσαίας τάξης και κατ’ επέκταση του συνόλου του κοινωνικού ιστού.

 Δεν λέμε όχι στις μεταρρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό του κράτους.

 Δεν λέμε όχι στην προσπάθεια για νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών.

 Δεν λέμε όχι σε μια βιώσιμη και οριστική λύση για τη σωτηρία της χώρας μας.

 Λέμε, όμως, όχι στον τρόπο που η Τρόικα σχεδιάζει και επιβάλλει μέτρα αγνοώντας βασικά δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.

 Λέμε όχι στον απόλυτο ευτελισμό της μισθωτής εργασίας.

 Λέμε όχι στην υπερφορολόγηση που έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση και τους Έλληνες στην πτώχευση και τη δήμευση της περιουσίας τους.

 Λέμε όχι στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας και τον αφανισμό της μεσαίας παραγωγικής τάξης.

 Λέμε όχι στην υποβάθμιση της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας.

 Λέμε όχι στην διάλυση της Μμε επιχειρηματικότητας και σε κάθε διάθεση αποδιάρθρωσης και αφελληνισμού σημαντικών κλάδων.

 

 

Με σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν παραιτούμαστε του δικαιώματός μας να εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας για την τροπή που έχουν λάβει οι οικονομικές εξελίξεις. Εκπροσωπούμε το σύνολο σχεδόν του παραγωγικού ιστού της χώρας, δηλαδή την πλειοψηφία των εργαζόμενων, επαγγελματιών, μισθωτών και συνταξιούχων, που αποτελούν τα μεσαία οικονομικά στρώματα.

Περαιτέρω, η - υπό το κράτος πανικού - επικείμενη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και των υποδομών της χώρας, ελλείψει κεντρικού σχεδιασμού, οδηγεί σε υποθήκευση του μέλλοντος των επόμενων γενεών, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και στη δέσμευση της περιουσίας και των οικονομιών των συμπολιτών μας που υφίστανται διαρκείς και κατάφωρα άδικες φοροεπιδρομές που καταλύουν κάθε έννοια νομιμότητας και αναλογικότητας, προσβάλλοντας τη δικαιολογημένη εμπιστοσύνη των πολιτών.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αντίκτυπο και σε επίπεδο πολιτικής σκηνής, όπου η στερούμενη κάθε έννοιας δημοκρατικής νομιμοποίησης «Τρόικα» έχει πλέον επιβληθεί έχοντας υποκαταστήσει στην πράξη και χωρίς προσχήματα τη νόμιμα εκλεγμένη Κυβέρνηση του τόπου και τους θεσμούς, αδιαφορώντας για την πλήρη καταπάτηση της συνταγματικής νομιμότητας, επιβάλλοντας λύσεις και ρυθμίσεις αμφιβόλου αποτελεσματικότητας που μόνο αυτή προκρίνει.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι στη διαρκώς επιχειρούμενη τεχνητή πρόκληση και διέγερση αντανακλαστικών μέσω της στοχοποίησης κοινωνικών ομάδων, τακτική αποπροσανατολιστική από τα πραγματικά προβλήματα.

Καταγγέλλουμε την προπαγανδιστική λογική του κοινωνικού αυτοματισμού.

Καλούμε τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας να μην υποκύπτουν σε εκφοβισμούς, ψευδοδιλήμματα και προπαγανδιστικές διακηρύξεις απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Δεσμευόμαστε να εξακολουθήσουμε να αρθρώνουμε δυναμικό και διεκδικητικό λόγο, πρωτοστατώντας σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης και υποστήριξης με κάθε τρόπο όλων αυτών που υφίστανται τις συνέπειες μιας κρίσης για την οποία ουδόλως ευθύνονται.

Αναλαμβάνουμε στοχευμένες δράσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις και τις αντίστοιχες ανάγκες της κοινωνίας.

Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και από όλα τα κόμματα να ακούσουν τις ανάγκες χιλιάδων οικογενειών για επιβίωση και την πλήρη αντίθεση των υγειών κοινωνικών δυνάμεων του τόπου στην ασκούμενη πολιτική των σκληρών οικονομικών μέτρων.

 

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου