Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 30 Ιούν 2012
Προτάσεις  για αποπληρωμή δανείων και ενίσχυση της ρευστότητας
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Πάτρα, 29/6/2012

 

 

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας έστειλε επιστολή προς την ΕΣΕΕ, σχετικά με τις προτάσεις της για αποπληρωμή δανείων και την ενίσχυση της ρευστότητας συμπληρώνοντας έτσι της προτάσεις και τις θέσεις της ΕΣΕΕ προς την νέα κυβέρνηση..

 

Η επιστολή έχει ως εξής:

 

 

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

 

 

 

Η νέα κυβέρνηση έχει υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό να αποδείξει, ότι είναι αξιόπιστη. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί το εθνικό σχέδιο δράσης για να επιτευχθεί επανεκκίνηση της οικονομίας με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Όλοι οι φορείς επιδιώκουμε στις προτάσεις μας την υιοθέτηση διαφάνειας, απλούστευσης και διαχρονικότητας στο φορολογικό σύστημα.

Το τραπεζικό σύστημα αποτελεί ίσως το πιο ισχυρό καρτέλ στην Ελλάδα. Αν δε διοχετευτούν οι ενισχύσεις προς την πραγματική οικονομία, δεν υπάρχει περίπτωση επιβίωσης. Οι Τράπεζες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της αγοράς. Πρέπει όμως να λειτουργούν με τους κανόνες της και προς το συμφέρον της συνολικής ανάπτυξης. Δε έχει λογική οι Τράπεζες να εξοντώνουν τις επιχειρήσεις στεγνώνοντας την αγορά από διαθέσιμα κεφάλαια. Είναι ευθύνη του κράτους και της Τράπεζας της Ελλάδας να επιβάλουν στις Τράπεζες να παίξουν το ρόλο τους, ελέγχοντας τις κατευθύνσεις που παίρνουν τα κεφάλαιά τους και αν αυτά προορίζονται για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, μιας και από το Ελληνικό κράτος έχουν πάρει τις εγγυήσεις που χρειάζονται.

Οι προτάσεις προς την νέα κυβέρνηση σχετικά με την ενίσχυση της ρευστότητας και την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων με μόνιμα διαθρωτικά χαρακτηριστικά, πράγματι αν εφαρμοστούν θα δώσουν την απαραίτητη ανάσα στην αγορά.

Οι δανειολήπτες του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα. Για αυτόν τον λόγο προτείνουμε, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μαζί με τις οφειλόμενες δόσεις προς το Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε να ενσωματωθούν σε δάνεια 10ετους διάρκειας διατηρουμένου του ίδιου επιτοκίου και να δοθεί 2 χρόνια περίοδος χάριτος μέχρι να υπάρξει ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας.

Όσον αφορά τα δάνεια που έχουν χορηγήσει οι Τράπεζες στις επιχειρήσεις, προτείνουμε περίοδο «παγώματος» των κεφαλαίων κίνησης και των στεγαστικών δανείων για 1 χρόνο. Ειδικά στην περίπτωση των στεγαστικών, ζητούμε την παράταση του χρόνου αποπληρωμής τους, με σκοπό τη μείωση των δόσεων.

Σε ευρύτατο μέρος της περιφέρειας της Ομοσπονδίας μας, έχουν συναφθεί πολλά δάνεια προς σεισμόπληκτους και πυρόπληκτους συναδέλφους μας και άλλα νοικοκυριά. Κάποια από αυτά τα δάνεια έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και άλλα όχι. Έχει ήδη υπάρξει ρύθμιση για τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρά το ότι πολλές τράπεζες εσκεμμένα αποφεύγουν να προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις Δεδομένων των δυσμενών συνθηκών της οικονομίας προτείνουμε α) να ισχύσουν τα δεδομένα που ζητάμε και για τα δάνεια του Τ.Ε.Μ.Π.Μ.Ε., δηλαδή δεκαετής αποπληρωμή τους μέχρι το 2022, διετή προαιρετική περίοδο χάριτος β)η ρύθμιση να περιλαμβάνει και τα δάνεια που δεν έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου (καθώς όταν υπογραφόντουσαν οι συμβάσεις αυτές οι Τράπεζες δεν ενημέρωναν τους δικαιούχους για τη δυνατότητα αυτή).

Είναι γεγονός ότι 4 χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης στην οικονομία, βρισκόμαστε στην χειρότερη οικονομική κατάσταση από ποτέ. Είναι επιβεβλημένο η νέα κυβέρνηση να κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά και με τεκμηριωμένες και συμφωνημένες με τους φορείς προτάσεις, να δώσει βιώσιμες λύσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς και της οικονομίας εν γένει.

 

 

 

 

Εκ της Ομοσπονδίας

 

 

 

 

 

Για περισσότερα θέματα επισκεφτείτε το site της ΟΕΣΠ&ΝΕ www.oesp.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου