Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 04 Δεκ 2020
Δημ. Παπαδημούλης: 2,7 δισ. θα λάβει η Ελλάδα από το «SURE», ενώ η Πορτογαλία σχεδόν 6 δισ.
Κλίκ για μεγέθυνση

10:49 | 04.12.2020

 

 

 

 

Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για την εκταμίευση ευρωπαϊκών πόρων από το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης, ‘SURE’.

 
Το αίτημα της Ελλάδας προς την Κομισιόν για χρηματοδοτική στήριξη της απασχόλησης και μετριασμού των κινδύνων ανεργίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘SURE’ αφορούσε τις πραγματικές δαπάνες μέτρων προστασίας, που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε η Κομισιόν δια του Επιτρόπου Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘SURE’.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν αναφέρει πως «το αίτημα της Ελλάδας αφορούσε κυρίως τις πραγματικές δαπάνες», επισημαίνοντας πως «σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2 του κανονισμού SURE, η Ελλάδα πρέπει να ενημερώνει την Επιτροπή, ανά εξάμηνο, σχετικά με την εκτέλεση των προβλεπόμενων δημόσιων δαπανών».

Η εκταμίευση της πρώτης δόσης των ευρωπαϊκών πόρων από το πρόγραμμα ‘SURE’ πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου, με την Ελλάδα να λαμβάνει 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 2,7 δισ. ευρώ που προβλέπεται να λάβει με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους, ενώ οι επόμενες εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών, μετά τις αντίστοιχες εκδόσεις ομολόγων.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα θα λάβει από το ‘SURE’ 2,7 δισ. ευρώ, όταν η Πορτογαλία με αντίστοιχο πληθυσμό και με πολύ μικρότερο ποσοστό ανεργίας θα λάβει σχεδόν 6 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά η κυβέρνηση θα καλύψει το κόστος των αναστολών εργασίας και του αποτυχημένου προγράμματος ‘’Συν-Εργασία’’, δηλαδή για επιδότηση της ανεργίας, της μείωσης μισθών και της ελαστικοποίησης της εργασίας. Αντιθέτως η Πορτογαλία θα αξιοποιήσει τα χρήματα μεταξύ άλλων, στο οικογενειακό επίδομα για εργαζομένους που δεν εργάστηκαν για να στηρίξουν τα παιδιά τους ή άλλα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας, σε ειδική στήριξη στις τουριστικές περιοχές, σε ειδικά επιδόματα για εργαζομένους που είναι σε αναρρωτική άδεια ή καραντίνα, σε αγορά μέσων ατομικής προστασίας για τους χώρους εργασίας και σε χρηματοδότηση επιχειρήσεων για επανεκκίνηση μετά το lockdown.

Όσον αφορά τέλος το εάν και κατά πόσον εξετάζεται η πρόταση προς το Συμβούλιο για αύξηση των συνολικών κονδυλίων, ύψους 100 δισ. ευρώ, του προγράμματος ‘SURE’, η Κομισιόν απαντά πως «μέχρι στιγμής δεν έχει διεξαχθεί πολιτική συζήτηση σχετικά με την αύξηση του μέγιστου ποσού χρηματοδοτικής συνδρομής που μπορεί να παρασχεθεί».

πηγη:https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου