Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 24 Οκτ 2012

 

Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου για τις περικοπές στις αποζημιώσεις του Επικουρικού Κεφαλαίου

Αθήνα, 23.10.2012

Το ζήτημα της αιφνιδιαστικής κατάθεσης από τον υπ. Οικονομικών κ. Στουρνάρα σε άσχετο νομοσχέδιο, τροπολογίας που αφορά τις αποζημιώσεις θυμάτων τροχαίων από το Επικουρικό Κεφάλαιο, φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος.

 

Το Επικουρικό Κεφάλαιο το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες (70%) και τους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες οχημάτων (30%), καλύπτει τα θύματα ανασφάλιστων οδηγών, καθώς και οδηγών ασφαλισμένων σε εταιρείες που έχουν κηρύξει πρόσφατα πτώχευση ή έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους.

 

Οι εξελίξεις της οικονομικής κρίσης έχουν κάνει τις περιπτώσεις αυτές συχνότερες, καθώς έχουν αυξηθεί τόσο οι πτωχεύσεις ασφαλιστικών εταιριών, όσο και οι περιπτώσεις οδηγών που καθυστερούν την πληρωμή των ασφαλίστρων τους λόγω οικονομικής στενότητας. Ως αποτέλεσμα, στις 31/12/2011 το Επικουρικό Κεφάλαιο παρουσίαζε έλλειμμα 600 εκ ευρώ, το 82% του οποίου αφορά ανάληψη υποχρεώσεων ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες έχουν ανακληθεί.

 

Σύμφωνα με την τροπολογία, ορίζεται ανώτατο όριο 100.000 ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία αποζημιώσεων, κλιμακώνεται η κάλυψη για μικρότερα ποσά από το 70% έως το 90% της αποζημίωσης, ενώ καταργείται και η υποχρέωση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη, που σχετίζεται με τις σοβαρότερες υποθέσεις, αυτές δηλαδή όπου υπάρχει θάνατος συνεπεία τροχαίου ατυχήματος.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:

«Δυστυχώς, ο κατήφορος των εκπτώσεων στο κοινωνικό κράτος συνεχίζεται χρησιμοποιώντας το άλλοθι της οικονομικής κρίσης. Πρέπει επιτέλους να μπει ένας φραγμός καθώς τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καταιγιστικές περικοπές που τους επιβάλλονται σε όλους τους τομείς. Είναι εντελώς παράλογο και άδικο η κρίση των ασφαλιστικών εταιρειών να μετακυλίεται στα θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Πέρα από τη λογιστική διάσταση του ελλείμματος του Επικουρικού Κεφαλαίου υπάρχει και η ανθρώπινη. Εκτός λοιπόν από τις ασφαλιστικές εταιρείες ο υπουργός θα πρέπει να συμβουλευτεί και να λάβει σοβαρά υπόψη του και τις απόψεις των οικογενειών των θυμάτων, των οργανώσεων ατόμων με αναπηρία, καθώς και αυτές των συναρμόδιων υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης».

 

 

(Ακολουθεί ολόκληρο το περιεχόμενο της ερώτησης)

 

Θέμα: «Προγραμματιζόμενες περικοπές στις ισχύουσες αποζημιώσεις θυμάτων τροχαίων»

 

Με κοινή έκκλησή τους [1] πρωτοβουλίες Πολιτών καταγγέλλουν τροπολογία [2] του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σε Σχέδιο Νόμου για Κύρωση Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικών με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, η οποία αφορά στις αποζημιώσεις θυμάτων τροχαίων από το Επικουρικό Κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών. Σύμφωνα με την τροπολογία, ορίζεται ανώτατο όριο 100.000 ευρώ στη συγκεκριμένη κατηγορία αποζημιώσεων, κλιμακώνεται η κάλυψη για μικρότερα ποσά από το 70% έως το 90% της αποζημίωσης, ενώ καταργείται και η υποχρέωση αποζημίωσης για ψυχική οδύνη, που σχετίζεται με τις σοβαρότερες υποθέσεις, αυτές δηλαδή όπου υπάρχει θάνατος συνεπεία τροχαίου ατυχήματος. Τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση η δυνατότητα αναγκαστικής εκτέλεσης σε περιουσιακά στοιχεία του Επικουρικού Κεφαλαίου, στις περιπτώσεις που το τελευταίο δεν καταβάλλει οικειοθελώς τις αποζημιώσεις που του επιδικάζονται.Το Επικουρικό Κεφάλαιο το οποίο χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις ασφαλιστικές εταιρείες (70%) και τους ασφαλισμένους ιδιοκτήτες οχημάτων (30%), καλύπτει τα θύματα ανασφάλιστων οδηγών, καθώς και οδηγών ασφαλισμένων σε εταιρείες που έχουν κηρύξει πρόσφατα πτώχευση ή έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας τους [3]. Οι εξελίξεις της οικονομικής κρίσης έχουν κάνει τις περιπτώσεις αυτές συχνότερες (στις 31/12/2011 παρουσίαζε έλλειμμα 600 εκ ευρώ, το 82% του οποίου αφορά ανάληψη υποχρεώσεων ασφαλιστικών εταιρειών των οποίων οι άδειες έχουν ανακληθεί [4]), καθώς έχουν αυξηθεί τόσο οι πτωχεύσεις ασφαλιστικών εταιριών, όσο και οι περιπτώσεις οδηγών που καθυστερούν την πληρωμή των ασφαλίστρων τους λόγω οικονομικής στενότητας.

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

1. Είναι η προωθούμενη ρύθμιση συμβατή με τη σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις της Ελλάδας;

2. Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τα θύματα τροχαίων;

 

[1] http://mamastodromo.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html

[2] Προσθήκη Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012-2015»

[3] http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1636392

[4] Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας, Έγγραφο με Αριθ. Πρωτ.: 161486/594, 12/10/2012

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου